Jakiś czas temu prezentowałam Wam paprykę marynowaną w occie balsamicznym. Wykorzystałam ją wówczas do przygotowania wegańskiej sałatki z ciecierzycą i oliwkami. Tym razem przyszła pora na propozycję dla mięsożerców. Raz kolejny postawiłam na minimalizm- ugrillowane kawałki pikantnego kurczaka, czerwona fasolka i wyrazista w smaku papryka, ktoś się skusi na miseczkę?
SAŁATKA Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM, FASOLĄ I MARYNOWANĄ PAPRYKĄ
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- 1 duża pierś z kurczaka
- 2-3 łyżki domowej przyprawy do taco (patrz poniżej)
- pół puszki czerwonej fasoli
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1,5 szklanki pokrojonych w paski różnokolorowych papryk
- 1/4 szklanki octu balsamicznego
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy
- pół łyżeczki suszonego oregano
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Ocet balsamiczny łączymy z oliwą, posiekanym drobno czosnkiem, oregano, solą i pieprzem. Do tak powstałej marynaty wkładamy paprykę i odstawiamy na 12-24 godziny do lodówki.
Pierś z kurczaka kroimy w mniejsze kawałki, lekko solimy i obtaczamy w przyprawie do taco. Smażymy na patelni, aż mięso będzie białe w środku. Odstawiamy do ostygnięcia.
Paprykę wyjmujemy z marynaty. Dodajemy do niej posiekaną natkę, odsączoną czerwoną fasolę i kurczaka. Polewamy 1-2 łyżkami marynaty i kropimy oliwą.
Sałatkę możemy wzbogacić swoimi ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się tutaj kukurydza, krucha porwana sałata, marynowane cebulki czy nachosy.
DOMOWA PRZYPRAWA DO TACO
Składniki:
[źródło]
- łyżka chili w proszku
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki cayenne
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- pół łyżeczki oregano
- 1/4 suszonego czosnku
- 1/4 suszonej cebuli
- łyżeczka soli
- łyżeczka pieprzu
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Przyprawę przechowujemy w zamkniętym pojemniku, w suchym i zacienionym miejscu.
Czas przygotowania: 10 minut.
21 komentarzy
fajna i super na wiosne:) moze w przerwie miedzy makaronami taka zrobie:)
Ja napewno się skuszę. Tym bardziej,że sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami :):)
Takie cuda w kuchni robisz, że ciężko przejść obojętnie. Pysznie wygląda!!!
Bardzo apetyczna! Chętnie wypróbuję 🙂
Ja się skuszę na miseczkę z wielką chęcią, najbardziej mnie kusi marynowana papryka 🙂
Ja chętnie! Podoba mi się:)
mysle, ze by mi smakowalo:)
Smakowicie wygląda ! Lubię ocet balsamiczny, więc na pewno kiedyś spróbuję
Oj, ja poproszę miseczkę. Kusząca sałatka.
sałatka wygląda znakomicie i podejrzewam, że równie dobrze smakuje :).
Cudny pomysł. No i to marynowanie w occie balsamicznym to jest to.
boze cudno 😉
Poproszę o miseczkę 🙂 na pewno pyszna 🙂
Bardzo lubie taka marynowana papryke, choc jeszcze nie robilam jej sama. Musze kiedys sprobowac. A salatka przednia, mysle, ze i Mezczyzna bylby nia zachwycony.
ooo chce mi się prawdziwej sałatki 🙂
uwielbiam sałatki z grillowanym kurczakiem 😉
Przepis ciekawy, choć mi ostatnio ocet balsamiczny wychodzi bokiem.
Na rynku jest dużo innych, które można smakowo podebrać.
Staram się stworzyć innege smaki, ale nie odnoszę sukcesów, bo moja druga połowa podchodzi do tego jak kot do gorącej kaszy 🙂
Ja do balsamicznego się przekonałam (dawniej nie używałam go zbyt często, za to mój Połówek wręcz przesadnie). Ale jak przekonałam się do balsamicznego, winny zaczął mi wychodzić bokiem. Poczyniłam cudowną musztardę, której tknąć nie mogę przez aromat octu winnego. Za to latem mam zamiar poczynić domowy ocet wiśniowy i malinowy. To dopiero będzie smak;)
pozdrawiam Tadeuszu
Bardzo lubię takie sałatki i często je robię!PYCHA!
Uwielbiam wszystkie sałatki z grillowanym kurczakiem – ta wygląda wprost rewelacyjnie. Piękne zdjęcie, aż zgłodniałam :).
Jak najbardziej jestem 'za' 😉
http://www.przysmakiewy.pl