Sałatka z grillowanym kurczakiem, fasolą i papryką marynowaną w occie balsamicznym

przez Malwina

Jakiś czas temu prezentowałam Wam paprykę marynowaną w occie balsamicznym. Wykorzystałam ją wówczas do przygotowania wegańskiej sałatki z ciecierzycą i oliwkami. Tym razem przyszła pora na propozycję dla mięsożerców. Raz kolejny postawiłam na minimalizm- ugrillowane kawałki pikantnego kurczaka, czerwona fasolka i wyrazista w smaku papryka, ktoś się skusi na miseczkę?

SAŁATKA Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM, FASOLĄ I MARYNOWANĄ PAPRYKĄ

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 2-3 łyżki domowej przyprawy do taco (patrz poniżej)
  • pół puszki czerwonej fasoli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1,5 szklanki pokrojonych w paski różnokolorowych papryk
  • 1/4 szklanki octu balsamicznego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
Ocet balsamiczny łączymy z oliwą, posiekanym drobno czosnkiem, oregano, solą i pieprzem. Do tak powstałej marynaty wkładamy paprykę i odstawiamy na 12-24 godziny do lodówki. 
Pierś z kurczaka kroimy w mniejsze kawałki, lekko solimy i obtaczamy w przyprawie do taco. Smażymy na patelni, aż mięso będzie białe w środku. Odstawiamy do ostygnięcia. 
Paprykę wyjmujemy z marynaty. Dodajemy do niej posiekaną natkę, odsączoną czerwoną fasolę i kurczaka. Polewamy 1-2 łyżkami marynaty i kropimy oliwą. 
Sałatkę możemy wzbogacić swoimi ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się tutaj kukurydza, krucha porwana sałata, marynowane cebulki czy nachosy.

DOMOWA PRZYPRAWA DO TACO 
Składniki:
  • łyżka chili w proszku
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki cayenne
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki oregano
  • 1/4 suszonego czosnku
  • 1/4 suszonej cebuli
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu 
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Przyprawę przechowujemy w zamkniętym pojemniku, w suchym i zacienionym miejscu.

Czas przygotowania: 10 minut.

21 komentarzy
0

Podobne posty:

21 komentarzy

Dota 12/04/2012 - 5:20 pm

fajna i super na wiosne:) moze w przerwie miedzy makaronami taka zrobie:)

Odpowiedz
Iwona [Escapade Gourmande] 12/04/2012 - 5:31 pm

Ja napewno się skuszę. Tym bardziej,że sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami :):)

Odpowiedz
Obsesja Kasiulka 12/04/2012 - 5:40 pm

Takie cuda w kuchni robisz, że ciężko przejść obojętnie. Pysznie wygląda!!!

Odpowiedz
kuchenny bałagan 12/04/2012 - 5:58 pm

Bardzo apetyczna! Chętnie wypróbuję 🙂

Odpowiedz
burczymiwbrzuchu 12/04/2012 - 6:56 pm

Ja się skuszę na miseczkę z wielką chęcią, najbardziej mnie kusi marynowana papryka 🙂

Odpowiedz
Majana 12/04/2012 - 7:12 pm

Ja chętnie! Podoba mi się:)

Odpowiedz
aga 12/04/2012 - 7:24 pm

mysle, ze by mi smakowalo:)

Odpowiedz
albahaca 12/04/2012 - 7:26 pm

Smakowicie wygląda ! Lubię ocet balsamiczny, więc na pewno kiedyś spróbuję

Odpowiedz
Olka 12/04/2012 - 7:33 pm

Oj, ja poproszę miseczkę. Kusząca sałatka.

Odpowiedz
niebochce 12/04/2012 - 7:51 pm

sałatka wygląda znakomicie i podejrzewam, że równie dobrze smakuje :).

Odpowiedz
kabamaiga 12/04/2012 - 8:05 pm

Cudny pomysł. No i to marynowanie w occie balsamicznym to jest to.

Odpowiedz
pasjonatka 12/04/2012 - 8:43 pm

boze cudno 😉

Odpowiedz
NG 13/04/2012 - 6:40 am

Poproszę o miseczkę 🙂 na pewno pyszna 🙂

Odpowiedz
Maggie 13/04/2012 - 7:13 am

Bardzo lubie taka marynowana papryke, choc jeszcze nie robilam jej sama. Musze kiedys sprobowac. A salatka przednia, mysle, ze i Mezczyzna bylby nia zachwycony.

Odpowiedz
pees 13/04/2012 - 8:00 am

ooo chce mi się prawdziwej sałatki 🙂

Odpowiedz
Shyfull 13/04/2012 - 9:45 am

uwielbiam sałatki z grillowanym kurczakiem 😉

Odpowiedz
Moja Kawiarenka 13/04/2012 - 1:26 pm

Przepis ciekawy, choć mi ostatnio ocet balsamiczny wychodzi bokiem.
Na rynku jest dużo innych, które można smakowo podebrać.
Staram się stworzyć innege smaki, ale nie odnoszę sukcesów, bo moja druga połowa podchodzi do tego jak kot do gorącej kaszy 🙂

Odpowiedz
Malwina 13/04/2012 - 1:50 pm

Ja do balsamicznego się przekonałam (dawniej nie używałam go zbyt często, za to mój Połówek wręcz przesadnie). Ale jak przekonałam się do balsamicznego, winny zaczął mi wychodzić bokiem. Poczyniłam cudowną musztardę, której tknąć nie mogę przez aromat octu winnego. Za to latem mam zamiar poczynić domowy ocet wiśniowy i malinowy. To dopiero będzie smak;)

pozdrawiam Tadeuszu

Odpowiedz
Bon Appetit! 13/04/2012 - 4:16 pm

Bardzo lubię takie sałatki i często je robię!PYCHA!

Odpowiedz
majkaikrzys 15/04/2012 - 11:08 am

Uwielbiam wszystkie sałatki z grillowanym kurczakiem – ta wygląda wprost rewelacyjnie. Piękne zdjęcie, aż zgłodniałam :).

Odpowiedz
Biedr_ona 17/04/2012 - 1:07 pm

Jak najbardziej jestem 'za' 😉

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies