Burrito z ryżem i salsa picante

przez Malwina
Dziś rano prezentowałam na blogu przepis na domowe tortille. Teraz przyszła kolej na propozycję ich wykorzystania. Samo nadzienie do burrito mogłoby stanowić samodzielne danie. Połączenie ryżu z warzywami, kurczakiem i domową salsa picante jest na prawdę fantastyczne. Jeśli chcecie możecie poprzestać na tym etapie, bądź też całość zawinąć i zapiec w pszennej tortilli. Decyzja należy tylko i wyłącznie do Was. Burritos serwowałam razem z salsą z ogórka i papryki oraz z kwaśną śmietaną. 

Przepis dodaję do akcji Shinju- Hola Mexico oraz akcji Mopsika- Grill 2012. 
BURRITO Z RYŻEM I SALSA PICANTE (MEKSYK)

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 120 g piersi z kurczaka
  • łyżeczka przyprawy do taco
  • pół małej szalotki
  • 120 g ugotowanego ryżu
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 70 g kukurydzy z puszki, odsączonej
  • 70 g czerwonej fasoli, opłukanej i odsączonej
  • 60 g sera cheddar, startego
  • 2 duże pszenne tortille
  • salsa picane: 1 duży obrany ze skórki pomidor (250 g), 1 ząbek czosnku, 1/4 szklanki posiekanej cebuli, 1 papryczka jalapeno ze słoika, pół łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz do smaku
Zaczynamy od przygotowania salsy. Posiekanego pomidora, czosnek, cebulę i jalapeno miksujemy na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wlewamy salsę, dodajemy oregano, gotujemy na wolnym ogniu, aż całość zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Salsę możemy przechowywać do 3 dni w lodówce. 
Kurczaka kroimy w kostkę, lekko solimy, obtaczamy w przyprawie do taco. Na patelni rozgrzewamy olej, rumienimy kurczaka ze wszystkich stron. Wrzucamy cebulę, smażymy dalej 2-3 minuty. Dodajemy ryż, kukurydzę, fasolę, salsę i dokładnie mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 minut, aż całość zgęstnieje. Pod koniec w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Na każdej tortilli rozkładamy 1/4 sera, nakładamy połowę nadzienia, posypujemy 1/4 sera i składamy. Grillujemy z obu stron. 
SALSA Z ZIELONEGO OGÓRKA I PAPRYKI
Składniki:
[przepis własny]
  • 1 zielony ogórek
  • pół małej czerwonej papryki
  • łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • pół małej czerwonej cebulki, drobno posiekanej
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
Ogórka obieramy, kroimy na pół, wycinamy nasiona. Siekamy go w kosteczkę razem z papryką. Dodajemy natkę, czosnek, sok z cytryny. Doprawiamy do smaku. 
19 komentarzy
0

Podobne posty:

19 komentarzy

Mienta 24/05/2012 - 4:48 pm

uwielbiam dania meksykańskie:) bardzo smakowite zdjęcia 🙂

Odpowiedz
alisz 24/05/2012 - 5:00 pm

Aj, w przyszłym tygodniu będzie burrito:) Nigdy nie udało mi się tak fajnie złożyć tortille – masz na to jakiś patent? 🙂

Odpowiedz
Malwina 25/05/2012 - 6:41 am

Przy kolejnych wpisach postaram się zrobić foto-instruktaż zawijania burrito;)

Odpowiedz
Dorota 24/05/2012 - 5:24 pm

Wyglądaja przepięknie i tak tez na pewno smakują….wiadomo je sie oczami więc ja juz zjadłam Twoja porcję….serdeczności:-)

Odpowiedz
Magda Obada 24/05/2012 - 5:30 pm

Ileż w tej potrawie smaków i kolorów, można jeść oczami! Pycha!

Odpowiedz
Bon Appetit! 24/05/2012 - 5:45 pm

Sam pyszności! A dla mnie przede wszystkim nowości, gdyż kuchnia meksykańska nie jest moją specjalnością 🙂 Ale czas to zmienić z Twoją pomocą! 🙂 Miłego wieczorku! 🙂

Odpowiedz
Madame Edith 24/05/2012 - 6:12 pm

Fantastycznie wygląda, zresztą jak Twoje wcześniejsze, meksykańskie i nie tylko, propozycje! Aż mi się jeść zachciało 🙂
Lecę do kuchni po coś do jedzenia!

Serdeczne pozdrowienia,
Edith

Odpowiedz
Patyska 24/05/2012 - 7:11 pm

Pięknie i apetycznie – adoruję głodnym wzrokiem i łasuchowym ozorem obracam 😉

Odpowiedz
vanilla 24/05/2012 - 7:48 pm

wspaniale wygląda. Zawinięte z niezłą precyzją, a farsz zachwyca kolorami. O smakach marzę już teraz, zrobię z pewnością !

Odpowiedz
Maja 24/05/2012 - 7:52 pm

Smakowicie to mi wygląda i piękne zdjęcia 🙂
Gratuluję wspaniałego bloga 🙂

Odpowiedz
Nemi 24/05/2012 - 8:00 pm

Kolorowo i smakowicie:)

Odpowiedz
pasjonatka 24/05/2012 - 8:08 pm

zawsze jak je widze mam na ie ochote 😉

Odpowiedz
Avelina 24/05/2012 - 8:24 pm

Narobiłaś mi ochoty na jedzenie, a już tak późna godzina, tak bardzo apetycznie wygląda. 🙂

Odpowiedz
patitolubi 25/05/2012 - 5:52 am

Już sobie wyobrażam ten smak 😉 Cuda robisz 🙂

Pozdrawiam ♥ Pati

Odpowiedz
Maggie 25/05/2012 - 6:27 am

Podoba mi sie to nadzienie – i masz racje, z powodzeniem mogloby stanowic samodzielne danie.

Odpowiedz
Pluskotka 25/05/2012 - 12:01 pm

Mój brat umie robić tortille, bo ja nie lubię się bawić suchą patelnią, więc musimy zagłębić się w kuchnię meksykańską nieco głębiej. 🙂

Odpowiedz
Dota 25/05/2012 - 3:48 pm

to juz widze, ze temat byl czyli jak zawijac?!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 25/05/2012 - 6:22 pm

Malwi cudownie wyglada to burrito ….mi się tak ładnie nie udało jeszcze nigdy zawinąć:) musze potrenować:)

Odpowiedz
mopswkuchni 27/05/2012 - 7:40 am

Kolejne wspaniałe burrito u Ciebie 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies