Pikantne domowe nachosy

przez Malwina

Te nachosy nie do końca są domowe, bo wykonane z gotowych tortilli. Robię je  kiedy w lodówce zostanie mi kilka tortilli, bądź nagle mają pojawić się niezapowiedziani goście. Często zdarza mi się, że zapomnę schować tortillie do woreczka foliowego i zaczynają lekko obsychać. Wówczas taka reanimacja jest najsmaczniejszym rozwiązaniem. Wystarczy dosłownie kilka chwil, aby wyczarować nachosy o ulubionym smaku. Najczęściej przygotowuje je w wersji pikantnej, do tego gęsty pomidorowy sos i mamy świetną przekąskę. Jeśli chodzi o przyprawy możemy dowolnie kombinować, zrobić je w wersji ziołowej, czy też z dodatkiem czosnku i sera. Wszystko zależy od Waszej wyobraźni.

PIKANTNE DOMOWE NACHOSY

Składniki:
[przepis własny]

  • 2 pszenne tortille
  • 2 łyżki oliwy, 1/4 łyżeczki wędzonej papryki, 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/8 łyżeczki mielonej kolendry, odrobina soli i pieprzu (opcjonalnie)
Tortille kroimy na 8 trójkątów, każdy z nich na 4 kolejne trójkąty. Oliwę mieszamy z przyprawami. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem, za pomocą pędzelka lekko smarujemy trójkąciki oliwą z obu stron. Układamy na blasze, pieczemy przez około 7-10 minut w temp. 180 stopni (z termoobiegiem), aż ładnie się zrumienią. Podajemy z sosem pomidorowym. 
SOS POMIDOROWY DO NACHOSÓW
Składniki:
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • pół małej cebuli
  • 1 czerwona papryczka chili
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku
Cebulę, chili i czosnek blendujemy na gładką pastę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy pastę przez 3-4 minuty. Wlewamy przecier, smażymy dalej na małym ogniu przez 5 minut. Dodajemy oregano, ocet, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podgrzewamy 2-3 minuty. Sos przekładamy do miseczki i odstawiamy do przestygnięcia. 
40 komentarzy
0

Podobne posty:

40 komentarzy

Paulina 17/05/2012 - 7:39 am

Lubię takie przekąski, kiedyś robiłam też z własnych tortilli i do tego sos serowy, pycha 🙂 Twoje wyglądają idealnie 🙂

Odpowiedz
Dota 17/05/2012 - 7:55 am

fajne:) do tego dobe domowe guaca i jest fajna przekaska:)

Odpowiedz
Karolka 17/05/2012 - 8:17 am

Hmm… u mnie też często zostają tortille i nie wiem jak je wykorzystać… a teraz już wiem:)

Odpowiedz
Tygrysica 17/05/2012 - 8:23 am

Wyglądają bardzo apetycznie. Jednak ja nie będę kupować gotowych tortilli, bo gdy chciałam ostatnio i zobaczyłam, ile mają konserwantów, to od razu zrezygnowałam. Miałam zrobić sama, ale coś się zabrać nie mogę. Myślę, że jak samemu się zrobi, to też powinny wyjść, nie?

Odpowiedz
Malwina 17/05/2012 - 8:26 am

Domowe będą na pewno lepsze. Ja jeszcze nie trafiłam na przepis, z którego byłabym w 100% zadowolona.

Odpowiedz
Agnieszka (arcoiris) 17/05/2012 - 8:57 am

Uwielbiam nachos!

Odpowiedz
AnnaA-G 17/05/2012 - 9:46 am

Genialne:)

Odpowiedz
Maggie 17/05/2012 - 9:05 am

To jeden z moich ulubionych sposobow na reanimacje lekko przyschnietej tortilli 🙂

Odpowiedz
Dusia 17/05/2012 - 9:25 am

o kurcze nie wiedziałam, że tak się je robi 🙂 spróbuję na pewno 🙂

Odpowiedz
kulinarne-smaki 17/05/2012 - 9:34 am

Widzę, że u Ciebie mexico na całego 🙂 Bardzo mi się to podoba 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 17/05/2012 - 9:58 am

wonderful snack.

Odpowiedz
Aciri 17/05/2012 - 10:27 am

Pycha. Robiłam z domowych tortilli. Znikały jak błyskawica:)

Odpowiedz
justka2712 17/05/2012 - 12:22 pm

Są świetne! Dodatek do domowego seansu idealny!:)

Odpowiedz
kaczodajnia.blogspot.com 17/05/2012 - 1:19 pm

Fajne, a sosik jeszcze fajniejszy

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 17/05/2012 - 6:30 pm

ja robie w bardzo podobny sposób, lubię je jeszcze pod koniec zapiekania posypać startym żółtym serem:) ale to już taka wypasiona kalorycznie wersja:) pozdrawiam ciepło

Odpowiedz
Gosia 17/05/2012 - 6:37 pm

właśnie się zastanawiałam co zrobić z ostatnimi tortillami i już mam pomysł na fajną przekąskę 🙂

Odpowiedz
burczymiwbrzuchu 17/05/2012 - 6:47 pm

Zastanawiałam się jak je zrobisz, a tu niespodzianka – z tortilli. Bardzo mi się podobają 🙂

Odpowiedz
Madame Edith 17/05/2012 - 7:18 pm

Super pomysł! I jaki prosty! Wypróbuję przy najbliższej imprezowej sposobności 🙂

Z serdecznymi pozdrowieniami,
Edith

Odpowiedz
Phalange 17/05/2012 - 7:48 pm

Świetny pomysł, nie lubię wyrzucać. Tutaj znalazłam kiedyś przepis na tortille podobno idealną: http://tofalaria.blogspot.co.uk/search/label/tortilla ale jeszcze nie próbowałam więc nie wiem do jakiego stapnia jest idealna. Pozdrawiam.

Odpowiedz
zauberi 17/05/2012 - 8:04 pm

jak mi zostaną kiedyś tortille to na pewno zrobię 🙂

Odpowiedz
aguzja 17/05/2012 - 8:33 pm

Moja córka przepada za nachosami, chyba wypróbuję Twój przepis! 🙂

Odpowiedz
Lovelykate 17/05/2012 - 8:51 pm

Domowe i pikantne? Idealne dla mnie 🙂

Odpowiedz
pasjonatka 17/05/2012 - 9:26 pm

szybkie i dobre 😉

Odpowiedz
Silverose 17/05/2012 - 9:33 pm

Świetny prosty przepis. I ten sos – bajka 🙂

Odpowiedz
abcmojejkuchni 17/05/2012 - 9:37 pm

Ale fajna przekąska, nie robiłam jeszcze takiej! zapisuje do wypróbowania:)

Odpowiedz
Aurora 18/05/2012 - 4:51 am

Genialnie Ci wyszły, mi się zawsze kruszą w te i we wte albo są za grube…

Odpowiedz
Soul and Pepper 18/05/2012 - 7:17 am

Na pewno dużo lepsze niż takie sklepowe z zatrważającą ilością soli i tłuszczu 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 18/05/2012 - 9:10 am

Już słyszę to chrrupanie ;-D

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
kocie-smaki 18/05/2012 - 9:35 am

a mi właśnie obsycha połowa opakowania tortili.. dzięki za pomysł 🙂

Odpowiedz
magic_butterfly 18/05/2012 - 11:52 am

Super nie pomyślałaym o tym, napewno skożystam 🙂

Odpowiedz
Bernadeta 19/05/2012 - 8:42 pm

o to cos dla mojego dziecka, w dodatku domowe, wielki plus.

Odpowiedz
Nat. 26/06/2012 - 1:39 pm

Super pomysł ! Dzisiaj skorzystam z niego wieczorem… 🙂

Odpowiedz
rain.drop 26/07/2012 - 6:40 am

Przepyszne nachosy, robiłam juz nie raz, za każdym razem wychodzą fantastyczne! Dzięuję za pomysł. Twój przepis jest już u mnie na blogu 🙂

Odpowiedz
rain.drop 26/07/2012 - 6:42 am

Są fantastyczne, robiłam je już nie raz, i zawsze wychodzą świetnie. Dziękuję za pomysł. 🙂 Twój przepis umieściłam już u mnie na blogu 🙂

Odpowiedz
Malwina 26/07/2012 - 6:45 am

Bardzo się cieszę, że skorzystałaś z przepisu;)

Odpowiedz
JestSmak 26/07/2013 - 2:43 pm

Doskonały przepis 🙂 W sam raz dla mnie 😛

Odpowiedz
Anonimowy 30/05/2014 - 7:38 pm

Nie wiem dlaczego nachosy wyszły mi strasznie twarde 🙁

Odpowiedz
Malwina 30/05/2014 - 7:51 pm

Musiałaś/łeś piec je zbyt długo. Wszystko też zależy od samego piekarnika. Następnym razem skróć czas pieczenia i wyjdą dobre 🙂

Odpowiedz
Gaia 21/08/2014 - 10:43 am

smaczna przekąska, szybka w wykonaniu, dobry sposób na dwu-trzydniowe tortille pozostawione w lodówce 😉

Odpowiedz
Anonimowy 13/04/2015 - 10:53 am

wyszly pyszne:) zegnajcie kupne nachosy i chipsy!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies