Makaron z mięsem mielonym i rozmarynem

przez Malwina
Makaron z mięsem mielonym i rozmarynem

Ostatnio coraz częściej przygotowuję potrawy na bazie makaronu. Przy ostatnich porządkach okazało się, że mam ponad 50 opakowań makaronów o różnych kształtach. Zapewne niejedna osoba widząc zawartość mojej szafy w przedpokoju, po brzegi wypełnionej makaronem, pomyślałaby, że trafiła do domu jakiegoś prepersa. Dlatego też sukcesywnie staram się wykorzystywać nagromadzone zapasy. Połówkowi zupełnie to nie przeszkadza, uwielbia bowiem makarony. 

Makaron z mięsem mielonym i rozmarynem przepis

MAKARON Z MIĘSEM MIELONYM I ROZMARYNEM


Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 400 g makaronu fusilli lub innego ulubionego (np. penne)
  • 400 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowina)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 średniej wielkości czerwona cebula, posiekana w piórka
  • 70 ml białego wytrawnego wina
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 200 ml kremówki
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki startego grana padano (plus dodatkowo do posypania)
Makaron gotujemy al dente (nie przelewamy do wodą). Kiedy makaron się gotuje, przygotowujemy sos. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy. Obrywamy igiełki z rozmarynu, siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy 3 minuty. Dodajemy czosnek, smażymy mieszając przez minutę. Dodajemy mielone mięso, smażymy przez około 6-8 minut, aż przestanie być różowe. Dodajemy białe wino, kremówkę, rozmaryn, starty ser, gotujemy przez 1 minutę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładam ugotowany makaron, mieszamy. Rozkładamy na talerze, posypujemy dodatkowym serem. 
Makaron z mięsem mielonym i rozmarynem

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Bo(ro)n Appétit 22/10/2013 - 8:51 am

50 opakowań makaronu w szafce? Dobra, przegoniłaś mnie, ja mam zaledwie 18 🙂

Odpowiedz
tu-tusia 22/10/2013 - 9:26 am

Taki makaron musi być pyszny, ale 50 opakowań??? Wow! nawet się nie zaczynam zbliżać do Twojego wyniku 😉 ale prwadę mówiąc to trochę zazdroszczę 😉

Odpowiedz
Ania 22/10/2013 - 9:48 am

Takie proste! Prawie poczułam aromat…:)

Odpowiedz
Maggie 22/10/2013 - 12:58 pm

Robilam podobny w sobote, tyle, ze z cielecina (i bez smietany). Makarony rzadza!
A zapasy dobrze gromadzic, wszak nigdy nie wiadomo, kiedy nadejdzie apokalipsa 😉

Odpowiedz
Kamciss 22/10/2013 - 1:59 pm

Dodatek świeżego rozmarynu to zawsze świetny pomysł, pysznie 🙂

Odpowiedz
JustInka 23/10/2013 - 12:01 pm

Makarony moja droga to bardzo często ratunek obiadu u mnie, gdy w lodówce pustki 🙂 Makaroni zawsze obiad wyczaruje 🙂

Odpowiedz
Magda C. 24/10/2013 - 11:41 am

Uwielbiam wszystko co z makaronem. Twój wygląda genialnie, w dodatku jest z moim ukochanym mięsem mielonym 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies