Sałatka z kaszy jaglanej i buraków

przez Malwina
Sałatka z kaszy jaglanej i buraka
Sałatka z kaszy jaglanej i buraków
Kasza jaglana ma coraz więcej wielbicieli. Jest zdrowa, pożywna i bardzo smaczna, więc dlaczego by nie jeść jej częściej? Stanowi wdzięczną bazę do różnej maści sałatek i to właśnie przepisem na sałatkę chciałabym się dziś z Wami podzielić.

W sałatce przeplatają się słodkie i słone akcenty. Wyrazistą w smaku fetę zestawiłam z pieczonym burakiem. Do tego orzeźwiająca natka pietruszki i pestki granatu oraz dressing o lekko orzechowym smaku. Całość wyszła naprawdę niezwykle smacznie. Taką sałatkę na bazie jagły możecie zapakować do lunchboxu i zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię.

Sałatka z kaszą jaglaną i burakami

SAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ I BURAKÓW



Składniki (na 2 porcje):

  • pół szklanki kaszy jaglanej (100 g)
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 60 g sera feta
  • 3 małe upieczone buraki
  • pestki z 1/4 dużego owocu granatu
  • 2 łyżki posiekanych pekanów lub orzechów włoskich
  • dressing: 1 łyżka pasty tahini, sok z połowy cytryny, około 2 łyżki zimnej wody, 1 ząbek czosnku, pół łyżeczki płynnego miodu, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kaszę umieszczamy na sicie, płuczemy a następnie przelewamy wrzątkiem. Przekładamy ją do rondelka, prażymy przez około 2 minuty. Zalewamy szklanką gorącej wody, dodajemy szczyptę soli. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie płyn (zajmie to około 10-15 minut). Wyłączamy płomień pod garnkiem, zostawiamy kaszę pod przykryciem na 10 minut, a następnie spulchniamy widelcem. Kaszę studzimy. 
Kaszę umieszczamy w misce, dodajemy posiekaną natkę. Ser feta kroimy w kostkę lub kruszymy w palcach. Buraczki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Do kaszy dodajemy fetę, burki, pestki granatu, orzechy. 
Przygotowujemy dressing: do tahini dodajemy sok z cytryny i miód, dokładnie mieszamy łyżeczką. Dodajemy stopniowo wodę (przy gęstej paście trzeba będzie dodać jej więcej), mieszając. Do sosu dokładamy drobno posiekany czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę polewamy dressingiem, delikatnie mieszamy. Sałatkę z kaszą i burakami można przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku do 2 dni. 

Uwagi:

– aby sałatka była bardziej treściwa, możecie wzbogacić ją o dodatek pieczonego i pokrojonego w kostkę kurczaka lub indyka. Dobrze sprawdzi się także gotowana ciecierzyca.

Kasza jaglana z burakami

Sałatka z kaszy jaglanej i granatu
Sałatka z kaszy jaglanej i buraków

Czas przygotowania: 30 minut.

11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

Magda C. 17/04/2015 - 7:25 am

Świetna sałatka 🙂

Odpowiedz
Edyta 17/04/2015 - 12:10 pm

Wygląda super! Z moją ulubioną kaszą.. Pomysł dodania ciecierzycy przesądził sprawę, robię!

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 17/04/2015 - 3:20 pm

uwielbiam buraczki pod każdą postacią, a zwłaszcza taką!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 17/04/2015 - 7:53 pm

Jaki kolor super!

Odpowiedz
Aleksandra Fic 17/04/2015 - 9:24 pm

Świetny przepis, chyba wypróbuję 😉

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 18/04/2015 - 12:06 pm

Mniam, mniam. Jak widzę połączenie buraków i fety, to zawsze jestem na tak 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 18/04/2015 - 1:01 pm

A jakby tak zamiast jaglanej dać quinoę? Bo jakoś mi tu też pasuje 🙂

Odpowiedz
Malwina 18/04/2015 - 1:59 pm

Komosa jak najbardziej będzie tu pasować, a i popularny kuskus się sprawdzi.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 20/04/2015 - 10:22 am

Bardzo smakowita i pożywna sałatka:)

Odpowiedz
Anonimowy 28/05/2015 - 5:16 pm

Nie mam pasty, mogę ją czymś zastąpić ?

Odpowiedz
Malwina 28/05/2015 - 5:44 pm

Zrób po prostu dressing z 2-3 łyżek oliwy, 1 łyżki soku z cytryny, miodu, czosnku, soli i pieprzu.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies