Proziaki

przez Malwina
Proziaki bułki na sodzie
Proziaki – szybkie bułeczki na sodzie
Proziaki to pochodzące z Podkarpacia bułeczki. Ich nazwa wywodzi się od słowa „proza”, oznaczającego sodę. Ciasto na proziaki przygotowuje się na bazie mąki pszennej. Dodaje się do niego kwaśne mleko, kefir lub maślankę. Czasem wzbogaca się je także o dodatek jajka. Gotowe ciasto wałkuje się na podsypanym mąką blacie i wykrawa bułeczki przy pomocy szklanki. Można też po prostu odrywać kawałki ciasta i rozwałkowywać je, dzięki czemu uzyskamy większe chlebki o nieregularnym kształcie.

Proziaki smaży się bez dodatku tłuszczu. Tradycyjnie robiło się to na płycie pieca, ale i zwykła patelnia dobrze się sprawdzi. Po usmażeniu proziaki mają chrupiącą i przypieczoną skórkę. Najlepiej podawać je od razu po przygotowaniu, są wtedy najsmaczniejsze. Dobrze skomponują się zarówno ze słodkimi, jaki wytrawnymi dodatkami. Obowiązkowo jeszcze ciepłe bułeczki spróbujcie z dodatkiem dobrej jakości masła.
Proziaki z podkarpacia

 

PROZIAKI
Śniadanie Mistrzów #268


Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 lekko czubata łyżeczka sody
  • około 400 g kefiru lub maślanki
Proziaki- przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski razem z solą i sodą. Mieszamy. Dodajemy kefir lub maślankę (ja zazwyczaj używam maślanki), mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy dłonią zwarte i miękkie ciasto. Ilość dodanego płynnego składnika (maślanki/kefiru) będzie uzależniona od jego gęstości oraz użytej mąki. Być może trzeba będzie dodać jeszcze odrobinę maślanki lub podsypać ciasto mąką. Wyrobione ciasto oprószamy lekko mąką, przykrywamy miskę i odstawiamy na około 20-30 minut do odpoczęcia.
Stolnicę oprószamy mąką. Wyjmujemy ciasto i wałkujemy je na grubość około 1,5 centymetra i przy pomocy szklanki wykrawamy kółka. Rozgrzewamy patelnię bez dodatku tłuszczu. Na patelni układamy wykrojone kółka i smażymy po kilka minut z obu stron, aż bułeczki ładnie się zrumienią i przystaną być surowe w środku. Pamiętajcie, że surowe ciasto przed położeniem na patelnię, mus być lekko oprószone mąką, aby nie przywierało do dna patelni.
Proziaki podajemy z ulubionymi słodkimi lub wytrawnymi dodatkami. Należy je zjeść tego samego dnia, ponieważ kolejnego stają się twarde i suche.

 

Bułki na sodzie
Jak zrobić proziaki
Proziaki – szybkie bułeczki na sodzie

 

Szybkie bułeczki na sodzie

 

Czas przygotowania: 30 minut.

17 komentarzy
1

Podobne posty:

17 komentarzy

Mały Książe 18/04/2015 - 8:07 am

czy "nabiał" można zamienić napojem roślinnym ? – nie mogę spożywać nabiału. a np mąkę jasną, inną ? ciekawe czy wyjdą > ?

Odpowiedz
Malwina 19/04/2015 - 6:10 am

Przy mleku trzeba będzie zmienić proporcje pomiędzy mąką a płynem. Proziaki można przygotować pół na pół ze zwykłej pszennej i pszennej razowej. Na samej pszennej razowej będą się kruszyć dość mocno. Zerknij sobie jeszcze na przepis na blogu na smażone chlebki (greckie).

Odpowiedz
Sławomir Kyllyan Marusiński 12/11/2015 - 7:57 am

Nie tylko to. Wypieki na sodzie wymagają środowiska kwaśnego. Stąd kefir, czy maślanka. jeśli mleko, to sodę należało by zastąpić proszkiem do pieczenia…

Odpowiedz
Mały Książe 12/11/2015 - 11:28 am

dziekuje Sławomir, a myslisz ze z maka zytnia wyjda>?

Odpowiedz
Sławomir Kyllyan Marusiński 14/11/2015 - 8:18 am

Coś pewnie wyjdzie, ale to już nie będą proziaki 🙂

Odpowiedz
Mały Książe 14/11/2015 - 9:11 pm

żytniaki ? 🙂 dzięki!

Odpowiedz
Natasza My-little-breakfast 18/04/2015 - 8:09 am

Nigdy o nich nie słyszałam, a wyglądają naprawdę smacznie:)

Odpowiedz
AniBarPioMar 18/04/2015 - 12:03 pm

mniam mniam 🙂 muszę zrobić

Odpowiedz
Karola S 18/04/2015 - 2:46 pm

A już z masełkiem czosnkowym – BAJKA!!! 🙂

Odpowiedz
Uroczyste Chwile 18/04/2015 - 8:27 pm

Wyglądają na pyszne, zrobię je na niedzielne śniadanko:)

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 20/04/2015 - 10:28 am

Świetne, zapisuję przepis:)

Odpowiedz
Kinga Paściak 20/04/2015 - 2:33 pm

najlepsze robił mój dziadek 🙂 a najlepiej smakowały gorące zdjęte z kuchni kaflowej. jedliśmy je z masłem wiejskim i gorącym kakao:D smak dzieciństwa 🙂

Odpowiedz
Magda C. 21/04/2015 - 8:40 pm

Muszę w końcu je zrobić! Zapisuję przepis 🙂

Odpowiedz
agata piekarska 09/08/2016 - 9:14 pm

a około ilu ich wychodzi z podanych proporcji? 🙂

Odpowiedz
Malwina 10/08/2016 - 6:30 am

Kilkanaście bułeczek. Z powodzeniem najedzą się 3-4 dorosłe osoby.

Odpowiedz
Anonimowy 15/08/2016 - 7:39 pm

proziaków nie wykraja się szklanką…. tnie się je nożem na kwadraty, prostokąty
nigdy też nie widziałam używania ich zastępczo w formie bułeczki do kanapek – jakoś mi to ciasto nie pasuje, proziaki same w sobie są słodkawe
polecam zdecydowanie cieplutkie z powidłami

Odpowiedz
Anonimowy 29/03/2017 - 4:28 pm

Pyszne!
Niebo w gębie.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies