Pasta tahini

przez Malwina
Domowa pasta tahini

Przygotowanie domowej pasty tahini jest niezwykle proste. Potrzebujecie jedynie ziaren sezamu i blendera. Cały proces miksowania zajmuje kilka minut. Przygotowaną pastę tahini możecie przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy. To niezastąpiony dodatek do hummusu, sosów, dipów a także ciastek arabskich.

Przepis na pastę tahini

PASTA TAHINI

Składniki:

  • pół szklanki sezamu
  • olej sezamowy (opcjonalnie)
Sezam wysypujemy na suchą patelnię. Prażymy przez kilka minut. Należy uważać, by nie przypalić sezamu i zbyt mocno go nie zrumienić. Wówczas pasta będzie miała posmak goryczki. Uprażony sezam studzimy, następnie przesypujemy do rozdrabniacza (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem). Miksujemy przez kilka minut, co jakiś czas robiąc przerwy, by nie przegrzać urządzenia. Sezam najpierw zamieni się w proszek, później zacznie się zbijać tworząc gęstą pastę. Miksujemy dalej, aż pasta uzyska lekko płynną konsystencję. W razie potrzeby możecie dodać 1-2 łyżeczki oleju sezamowego. Pastę przekładamy do słoiczka. Po całkowitym ostygnięciu słoik zakręcamy. Tahini przechowujemy w szafce kuchennej przez kilka miesięcy.

Pasta tahini przepis

Czas przygotowania: 15 minut.

VI Festiwal Kuchni Arabskiej
19 komentarzy
0

Podobne posty:

19 komentarzy

Bo(ro)n Appétit 03/02/2014 - 10:10 am

Nigdy nie próbowałam tej kupnej, bo robię sama najczęściej do hummusu! Uwielbiam jej smak!
Chyba pora zrobić nowe zapasy sezamu 😉

Odpowiedz
Przypraw mnie 03/02/2014 - 11:54 am

Zdecydowanie domowe tahini – proste i smaczniejsze niż ze sklepu. 🙂

Odpowiedz
Ash 03/02/2014 - 12:15 pm

Uwielbiam tahini, aż wstyd się przyznać, że nie robiłam jeszcze w domu :/ Mam woreczek sezamu, mam olej, mam Twój przepis 😀 czas działać!

Odpowiedz
Natalie 03/02/2014 - 2:25 pm

Muszę się w końcu zebrać i zrobić taką 🙂

Odpowiedz
marianna 03/02/2014 - 4:14 pm

Ja też czasem robię w domu, ale taka prawdziwa prosto z Libanu jest jednak niezastąpiona (kremowość) – może jakbym miała super kuchenną maszynę typu Thermomix, to dałoby się to osiągnąć samemu. Tak czy inaczej to jest moja miłość i składnik 3/4 wszystkiego co jadam 🙂

Odpowiedz
Majana 03/02/2014 - 6:30 pm

Super! Jestem jej bardzo ciekawa, bo nigdy jeszcze nie próbowałam.
Pozdrowienia

Odpowiedz
Magda C. 06/02/2014 - 7:30 am

Widziałam ją już na tylu blogach… muszę się w końcu odważyć i ją zrobić 🙂

Odpowiedz
buzzgrow 12/02/2014 - 10:31 am

Pięknie. Pierwsze domowe tahini (czy domowa Tahina? 😉 wyszło super.
Też nie mogę uwierzyć, ze wcześniej nie zadałem sobie odrobiny trudu.
Dałem szklanke sezamu (ok. 130g) i 4 łyżki oleju sezamowego. dobra promorcja. dość rzadki wychodzi.

Koszt: 3,5 sezam + 0,5 olej – 4zł. (pasta wypełniła słoiczek, który rok temu kupiłem za 11,99 🙂

pozdrawiam,
p

Odpowiedz
Malwina 13/02/2014 - 10:45 am

P. fajne, że pokusiłeś się o zrobienie domowej pasty 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 13/02/2014 - 9:59 am

Mam pytanie: czy można zastąpić olej sezamowy np. rzepakowym? Pytam bo sezamowy jest u mnie nie do dostania… a bardzo chciałabym zrobić tahini:) Buziaki

Odpowiedz
Malwina 13/02/2014 - 10:44 am

Jolu, jeśli masz wystarczająco mocny blender, być może nie będzie wcale potrzeby dodawania oleju. Oczywiście olej o neutralnym smaku, taki jak rzepakowy może być wykorzystany.

Odpowiedz
Anonimowy 18/06/2014 - 8:05 am

Do tej pory nie probowalam w obawie o zepsucie blendera… Poki mam w sklepie, chyba nie bede ryzykowac…

Odpowiedz
Anonimowy 17/01/2015 - 3:39 am

Z innych urządzeń też lepiej nie korzystaj – no wiesz,
zawsze można coś w końcu zepsuć, co nie?
Dostrzegłaś może raptem brak logiki? No właśnie..

Odpowiedz
Anonimowy 08/02/2016 - 5:50 pm

Pani Malwino, ile objętościowo wychodzi pasty z tego przepisu? I jak długo można ją przechowywać? Pozdrawiam! 🙂

Odpowiedz
Malwina 08/02/2016 - 5:54 pm

Objętościowo tyle, ile na zdjęciu (słoiczek ma około 200 ml pojemności). Może stać przez kilka miesięcy. Obecnie zarówno tahinę, jak i masła orzechowe przechowuję w kuchennej szafce (nie w lodówce). Radziłabym od razu zrobić większą porcję, jeśli lubisz hummus 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 08/02/2016 - 6:15 pm

Odpisuje Pani z prędkością światła, jestem pod wrażeniem 😉 Serdecznie dziękuję za rady. Czy jednak tahinę/masła przechowuje Pani w jakoś specjalnie przygotowanych do tego słoikach, może wysterylizowanych? Inaczej chyba się popsuje(?). Hummus także przechowuje Pani poza lodówką? Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂

Odpowiedz
Malwina 08/02/2016 - 6:27 pm

Przekładam do czystego słoiczka, nie wyparzam go wcześniej, ani nie sterylizuję. Spokojnie może stać przez kilka miesięcy. Oczywiście można ją trzymać w lodówce, ale pod wpływem zimna będzie gęstnieć. Hummus przechowujemy w lodówce.

Odpowiedz
Anonimowy 08/02/2016 - 6:44 pm

Raz jeszcze dziękuję, przepis na pewno wypróbuję. Pozdrawiam!

Odpowiedz
Natalia 29/03/2016 - 12:45 pm

Wiedziałam, że jak mam u kogoś szukać przepisu na pastę tahini to u Ciebie 🙂 W rodzinie nastąpiła rewolucja i wszyscy domagają się więcej i więcej hummusu. A chciałam zawsze zrobić taki oryginalny z pastą sezamową, ale jej cena mnie odstraszała. Dziękuję za przepis! 🙂
Natalia

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies