To nieskomplikowane danie łączy w sobie smak ostry, pikantny i lekką nutę słodyczy. Jego przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu. Wystarczy przesmażyć kilka składników, wszystko umieścić na patelni i Wasz obiad w przeciągu 40 minut zrobi się praktycznie sam. Jako dodatek do kurczaka możecie podać kaszę kuskus lub ryż.
Składniki (na 4 porcje):
[inspiracja]
- 3 ząbki czosnku
- pół łyżeczki mielonej kurkumy
- 1,5 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 chili
- 4 udka z kurczaka
- 2 duże cebule
- 1 szklanka wody lub bulionu
- sok z połowy cytryny plus otarta skórka (tylko żółta część)
- 1 łyżka miodu
- pół szklanki zielonych oliwek
- posiekana natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
*do sosu dodałam też 4 plasterki cytryny na etapie dodawania oliwek. Należy użyć niewoskowanych cytryn z małą ilością białej błonki, w przeciwnym razie w potrawie może być wyczuwalna lekka nutka goryczki
Czas przygotowania: 55 minut.
8 komentarzy
Przepysznie wygląda ten kurczak! Idealny obiad 🙂
ale obłęd! pycha!
Pyszne i bardzo aromatyczne!
Ależ to pysznie wygląda! Zjadłabym takiego kurczaka na obiad.:)
Ach! Jaki dobry musi być ten tagine! Kiedyś wypróbuję 🙂
Zrobię w tym tygodniu! Pysznie wygląda:D
Lubię dania bez nadmiaru składników więc rzucę się na to z pewnością 🙂
Jesli ten kurczak bedzie smakowal, jak ten ktory zajadałam w Maroku, to bede mega wdzieczna. Od roku szukam dobrego przepisu na Tagine z oliwkami i marynowana cytryna. Tu wprawdzie nie ma marynowanej cytryny, ale przepis wydaje sie byc bardzo zblizony 🙂