Tagine z kurczaka i cebuli

przez Malwina
Tagine z kurczaka i oliwek

To nieskomplikowane danie łączy w sobie smak ostry, pikantny i lekką nutę słodyczy. Jego przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu. Wystarczy przesmażyć kilka składników, wszystko umieścić na patelni i Wasz obiad w przeciągu 40 minut zrobi się praktycznie sam. Jako dodatek do kurczaka możecie podać kaszę kuskus lub ryż. 

Tagine z kurczakiem i oliwkami
TAGINE Z KURCZAKA I CEBULI

Składniki (na 4 porcje):
[inspiracja]

  • 3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1,5 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 chili
  • 4 udka z kurczaka
  • 2 duże cebule
  • 1 szklanka wody lub bulionu
  • sok z połowy cytryny plus otarta skórka (tylko żółta część)
  • 1 łyżka miodu
  • pół szklanki zielonych oliwek
  • posiekana natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
Czosnek drobno siekamy, rozcieramy z niewielką ilością soli na pastę. Nasiona kminu prażymy na suchej patelni, aż zaczną wydzielać aromat. Przekładamy do moździerza i rozcieramy. Do czosnku dodajemy utarty kmin, kurkumę, słodką paprykę i drobno posiekane chili. Wlewamy 3 łyżki oliwy i mieszamy. Mięso przyprawiamy solą, smarujemy marynatą  i odkładamy do lodówki na całą noc. Przed przystąpieniem do smażenia należy ocieplić mięso w temperaturze pokojowej (wyjmujemy je z lodówki na około 30 minut wcześniej). Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wkładamy wyjęte z marynaty mięso i obsmażamy po 5 minut z każdej strony. Odkładamy na talerz. Cebulę obieramy, siekamy w piórka. Wrzucamy na patelnię i smażymy przez 5 minut. Dokładamy kurczaka, wlewamy szklankę wody lub bulionu, sok i skórkę z cytryny, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 40 minut, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dolewamy więcej wody. Na 10 minut przed końcem dokładamy oliwki. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy łyżkę miodu i chwilkę podgrzewamy. Kurczaka posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z kaszą kuskus, bulgur lub ugotowanym ryżem.

*do sosu dodałam też 4 plasterki cytryny na etapie dodawania oliwek. Należy użyć niewoskowanych cytryn z małą ilością białej błonki, w przeciwnym razie w potrawie może być wyczuwalna lekka nutka goryczki

Czas przygotowania: 55 minut.

VI Festiwal Kuchni Arabskiej
8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Magda C. 02/02/2014 - 5:37 pm

Przepysznie wygląda ten kurczak! Idealny obiad 🙂

Odpowiedz
Kulinarne Inspiracje 02/02/2014 - 5:43 pm

ale obłęd! pycha!

Odpowiedz
Kamila 02/02/2014 - 6:01 pm

Pyszne i bardzo aromatyczne!

Odpowiedz
Majana 02/02/2014 - 9:31 pm

Ależ to pysznie wygląda! Zjadłabym takiego kurczaka na obiad.:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 03/02/2014 - 10:11 am

Ach! Jaki dobry musi być ten tagine! Kiedyś wypróbuję 🙂

Odpowiedz
Muffin Case 03/02/2014 - 12:23 pm

Zrobię w tym tygodniu! Pysznie wygląda:D

Odpowiedz
Magducha 04/02/2014 - 1:23 pm

Lubię dania bez nadmiaru składników więc rzucę się na to z pewnością 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 04/08/2014 - 2:04 pm

Jesli ten kurczak bedzie smakowal, jak ten ktory zajadałam w Maroku, to bede mega wdzieczna. Od roku szukam dobrego przepisu na Tagine z oliwkami i marynowana cytryna. Tu wprawdzie nie ma marynowanej cytryny, ale przepis wydaje sie byc bardzo zblizony 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies