Dip z tahini

przez Malwina
Dip z pastą tahini

Pasta tahini to świetny dodatek do dipów. W „The Lebanese Kitchen” znalazłam ciekawy przepis na sos z jej dodatkiem. Troszkę go zmieniłam, dodając kilka łyżek jogurtu greckiego. Dzięki temu dip jest bardziej kremowy i aksamitny. To smaczny dodatek do szaszłyków, kebabów a także warzyw. 


Sos z tahini

DIP Z TAHINI


Składniki:

  • 100 ml majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki pasty tahini
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku
W miseczce umieszczamy majonez. Czosnek drobno siekamy, rozcieramy z odrobiną soli na pastę i dodajemy do majonezu. Do miseczki wyciskamy sok z połowy cytryny, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pastę tahini, jogurt. Mieszamy aż do połączenia wszystkich składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy jako dodatek do kebabów, koft, shawarmy.

Czas przygotowania: 10 minut.

4 komentarze
0

Podobne posty:

4 komentarze

JustInka 20/02/2014 - 11:39 am

Oj jak ja lubię różnego rodzaju dipy i sosy. Ostatnio zjadam z nimi bardzo dużo selera naciowego. Taki sosik chętnie przetestuję 🙂

Odpowiedz
Justyna Żak 20/02/2014 - 12:37 pm

pysznie wygląda:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 21/02/2014 - 4:14 pm

Pyszny dip 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 18/06/2014 - 8:02 am

Tez robie, tylko bez majonezu, cytryna i pasta z tahini zageszcza ten dip wystarczajaco. Swietne zdjecia, az sie czlowiek glodny robi…

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies