Pasta tahini to świetny dodatek do dipów. W „The Lebanese Kitchen” znalazłam ciekawy przepis na sos z jej dodatkiem. Troszkę go zmieniłam, dodając kilka łyżek jogurtu greckiego. Dzięki temu dip jest bardziej kremowy i aksamitny. To smaczny dodatek do szaszłyków, kebabów a także warzyw.
DIP Z TAHINI
Składniki:
- 100 ml majonezu
- 1 ząbek czosnku
- sok z połowy cytryny
- 4 łyżki pasty tahini
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
W miseczce umieszczamy majonez. Czosnek drobno siekamy, rozcieramy z odrobiną soli na pastę i dodajemy do majonezu. Do miseczki wyciskamy sok z połowy cytryny, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pastę tahini, jogurt. Mieszamy aż do połączenia wszystkich składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy jako dodatek do kebabów, koft, shawarmy.
Czas przygotowania: 10 minut.
4 komentarze
Oj jak ja lubię różnego rodzaju dipy i sosy. Ostatnio zjadam z nimi bardzo dużo selera naciowego. Taki sosik chętnie przetestuję 🙂
pysznie wygląda:)
Pyszny dip 🙂
Tez robie, tylko bez majonezu, cytryna i pasta z tahini zageszcza ten dip wystarczajaco. Swietne zdjecia, az sie czlowiek glodny robi…