Kiełbaski drobiowe z sumakiem

przez Malwina
Kofty z sumakiem

Przy okazji kolejnego wspólnego gotowania w ramach IV Festiwalu Kuchni Arabskiej przygotowałyśmy drobiowe kofty z dodatkiem sumaku. Są delikatne i orzeźwiające, fajnie komponują się z dodatkiem chlebków pita i lekkiej sałatki. Przepis pochodzi z niezawodnej książki „The Lebanese Kitchen”. 

Razem ze mną drobiowe kiełbaski przygotowały: Justinka, Martnosia i Iza

Kofty drobiowe

KIEŁBASKI DROBIOWE Z SUMAKIEM


Składniki (na 2-3 porcje):

  • pół kg mięsa drobiowego, zmielonego
  • 1,5 łyżeczki sumaku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 duże ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz
  • do podania: pita, chlebki z patelni, ulubiona sałata
Do mięsa dodajemy sumak, sok z cytryny, drobno posiekany czosnek (masę możecie także wzbogacić o kilka łyżek posiekanej drobno natki pietruszki). Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy oliwę i wyrabiamy dokładnie dłonią. Z masy formujemy podłużne kiełbaski (przy formowaniu warto pomóc sobie zwilżając co jakiś czas dłonie zimną wodą), lekko natłuszczamy je oliwą i układamy na talerzyku. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Mięso wyjmujemy z lodówki na pół godziny przed smażeniem. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kiełbaski z obu stron na rumiano. Podajemy z chlebkami pita i ulubioną sałatą. 
*kiełbaski możecie przygotować także na grillu. Wówczas należy masę zagęścić dodając do niej jajko i bułkę tartą

Czas przygotowania: 20 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

whipped cream 19/02/2014 - 7:15 pm

super danie 🙂 dzisiaj widziałam podobne w książce kucharskiej i bardzo mnie zachęciło, teraz podwójnie.

Odpowiedz
Justyna Żak 19/02/2014 - 10:05 pm

wygląda bardzo smakowicie, ciekawy pomysł:)

Odpowiedz
bastamb 20/02/2014 - 7:02 am

Przepis mnie zaciekawił, smakowite kiełbaski….pozdrawiam….

Odpowiedz
Magda C. 20/02/2014 - 8:28 am

Ślicznie kiełbaski i super danie 🙂

Odpowiedz
JustInka 20/02/2014 - 11:41 am

Bardzo Ci dziękuję za podsunięcie tego przepisu. kiełbaski smakują obłędnie.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 22/02/2014 - 6:31 pm

Obiad mieliście naprawde doskonały:) pozdrawiam

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies