Przy okazji kolejnego wspólnego gotowania w ramach IV Festiwalu Kuchni Arabskiej przygotowałyśmy drobiowe kofty z dodatkiem sumaku. Są delikatne i orzeźwiające, fajnie komponują się z dodatkiem chlebków pita i lekkiej sałatki. Przepis pochodzi z niezawodnej książki „The Lebanese Kitchen”.
KIEŁBASKI DROBIOWE Z SUMAKIEM
Składniki (na 2-3 porcje):
- pół kg mięsa drobiowego, zmielonego
- 1,5 łyżeczki sumaku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 duże ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz
- do podania: pita, chlebki z patelni, ulubiona sałata
Do mięsa dodajemy sumak, sok z cytryny, drobno posiekany czosnek (masę możecie także wzbogacić o kilka łyżek posiekanej drobno natki pietruszki). Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy oliwę i wyrabiamy dokładnie dłonią. Z masy formujemy podłużne kiełbaski (przy formowaniu warto pomóc sobie zwilżając co jakiś czas dłonie zimną wodą), lekko natłuszczamy je oliwą i układamy na talerzyku. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Mięso wyjmujemy z lodówki na pół godziny przed smażeniem. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kiełbaski z obu stron na rumiano. Podajemy z chlebkami pita i ulubioną sałatą.
*kiełbaski możecie przygotować także na grillu. Wówczas należy masę zagęścić dodając do niej jajko i bułkę tartą
Czas przygotowania: 20 minut.
6 komentarzy
super danie 🙂 dzisiaj widziałam podobne w książce kucharskiej i bardzo mnie zachęciło, teraz podwójnie.
wygląda bardzo smakowicie, ciekawy pomysł:)
Przepis mnie zaciekawił, smakowite kiełbaski….pozdrawiam….
Ślicznie kiełbaski i super danie 🙂
Bardzo Ci dziękuję za podsunięcie tego przepisu. kiełbaski smakują obłędnie.
Obiad mieliście naprawde doskonały:) pozdrawiam