Shawarma z bakłażanem i pestkami granatu

przez Malwina
Shawarma z bakłażanem

Aromatyczna przyprawa 7 smaków to świetny dodatek do domowej shawarmy z kurczaka. W połączeniu z pieczonym bakłażanem i słodkimi pestkami granatu taka shawarma smakuje wyśmienicie. Podałam ją razem z ugotowanym ryżem, ale świetnie będzie też komponować się z chlebkami pita. 

Shawarma z granatem

SHAWARMA Z BAKŁAŻANEM I PESTKAMI GRANATU


Składniki (na 4 porcje):
[S. Hage, „The Lebanese Kitchen”]

  • 400 g piersi z kurczaka
  • marynata: 3 łyżki octu słodowego, 3 łyżki wody, sok z połowy cytryny
  • 1 bakłażan, pokrojony w kostkę
  • 1 łyżeczka przyprawy 7 smaków
  • ugotowany ryż do podania
  • 1 granat
Mięso kroimy w mniejsze kawałki. Składniki marynaty łączymy, wkładamy do niej kurczaka i odstawiamy na kilka godzin. Na blasze umieszczamy bakłażana, kropimy go lekko oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po upływie 10 minut dokładamy do bakłażana mięso wyjęte z marynaty. Całość przyprawiamy solą i pieprzem, posypujemy przyprawą 7 smaków, mieszamy. Pieczemy dalej przez 20 minut. Shawarmę podajemy z ryżem, posypaną pestkami granatu i posiekaną natką pietruszki. Jako dodatek dobrze sprawdzi się także sos na bazie jogurtu.

Domowa shawarma przepis

Czas przygotowania: 35 minut.

VI Festiwal Kuchni Arabskiej
7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

majka 13/02/2014 - 5:15 pm

Alez pyszne zdjecia 🙂 Od razu nabralam ochoty na to danie :))

Odpowiedz
Justyna Żak 13/02/2014 - 5:39 pm

wygląda smacznie:)

Odpowiedz
Brenia 13/02/2014 - 8:42 pm

Ależ apetycznie wygląda!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 13/02/2014 - 10:24 pm

Cudowne zdjęcia! Bardzo zachęcające! !!

Odpowiedz
agnieszka 14/02/2014 - 7:55 am

Cudne kolory! Komponują się idealnie!! 🙂

Odpowiedz
Magda C. 14/02/2014 - 7:58 am

Cudnie to wygląda 🙂 Zjadłabym!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 17/02/2014 - 5:03 pm

Zachwycające danie … Kochana Ty robisz takie zdjęcia, ze człowiek ma ochotę w monitor się wgryźć:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies