Aromatyczna przyprawa 7 smaków to świetny dodatek do domowej shawarmy z kurczaka. W połączeniu z pieczonym bakłażanem i słodkimi pestkami granatu taka shawarma smakuje wyśmienicie. Podałam ją razem z ugotowanym ryżem, ale świetnie będzie też komponować się z chlebkami pita.
SHAWARMA Z BAKŁAŻANEM I PESTKAMI GRANATU
Składniki (na 4 porcje):
[S. Hage, „The Lebanese Kitchen”]
- 400 g piersi z kurczaka
- marynata: 3 łyżki octu słodowego, 3 łyżki wody, sok z połowy cytryny
- 1 bakłażan, pokrojony w kostkę
- 1 łyżeczka przyprawy 7 smaków
- ugotowany ryż do podania
- 1 granat
Mięso kroimy w mniejsze kawałki. Składniki marynaty łączymy, wkładamy do niej kurczaka i odstawiamy na kilka godzin. Na blasze umieszczamy bakłażana, kropimy go lekko oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po upływie 10 minut dokładamy do bakłażana mięso wyjęte z marynaty. Całość przyprawiamy solą i pieprzem, posypujemy przyprawą 7 smaków, mieszamy. Pieczemy dalej przez 20 minut. Shawarmę podajemy z ryżem, posypaną pestkami granatu i posiekaną natką pietruszki. Jako dodatek dobrze sprawdzi się także sos na bazie jogurtu.
Czas przygotowania: 35 minut.
7 komentarzy
Alez pyszne zdjecia 🙂 Od razu nabralam ochoty na to danie :))
wygląda smacznie:)
Ależ apetycznie wygląda!
Cudowne zdjęcia! Bardzo zachęcające! !!
Cudne kolory! Komponują się idealnie!! 🙂
Cudnie to wygląda 🙂 Zjadłabym!
Zachwycające danie … Kochana Ty robisz takie zdjęcia, ze człowiek ma ochotę w monitor się wgryźć:)