Arabski gulasz z klopsikami i ziemniakami

przez Malwina
Gulasz z koftami i ziemniakami
Arabski gulasz z klopsikami i ziemniakami
Tym razem mam dla Was przepis na pożywny gulasz z dodatkiem wołowych klopsików i ziemniaków. To ciekawe danie, które urzeka wspaniałym aromatem przypraw, takich jak cynamon, ziele angielskie czy gałka muszkatołowa. Przygotowanie go jest dość proste i nie zajmie Wam zbyt wiele czasu. Dodatkowo obędzie się bez sterty brudnych naczyń w zlewozmywaku, w końcu do zrobienia całego obiadu będzie Wam potrzebna jedynie patelnia, nóż i deska do krojenia. Częstujcie się przepisem i koniecznie dajcie znać, czy Wam smakowało.

Arabska potrawka z klopsikami i ziemniakami

 

ARABSKI GULASZ Z KLOPSIKAMI I ZIEMNIAKAMI



Składniki (na 2-3 porcje):

Kofty wołowe:
  • 300 g mielonej wołowiny (u mnie zmielony kark wołowy)
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
Sos pomidorowy z ziemniakami:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g malutkich ziemniaków
  • 600 g siekanych pomidorów z puszki wraz z sokiem (bez skóry)
  • 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
  • sól do smaku

 

Dodatkowo:
  • natka pietruszki do posypania potrawy
Przygotowanie:
 
Przygotowujemy klopsiki wołowe. Do zmielonego mięsa dodajemy żółtko, posiekaną drobno natkę, słodką paprykę, sól i pieprz do smaku. Masę mięsną ugniatamy dłonią, dodając do niej niewielką ilość zimnej wody. Z mięsa formujemy małe klopsiki (dłońmi zwilżonymi zimną wodą) i odkładamy na talerz.
 
Przygotowujemy sos: cebulę obieramy, drobno siekamy. Czosnek obieramy, siekamy drobniutko. Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki (jeśli są większe, w kostkę). Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy klopsiki, obsmażamy je ze wszystkich stron i odkładamy na talerz. Na patelnię dodajemy cebulę, czosnek i ziemniaki. Smażymy przez 3-4 minuty. Dokładamy pomidory, wszystkie sypkie przyprawy, klopsiki. Wlewamy około 1/3 szklanki wody i przykrywamy pokrywką. Gotujemy przez około 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. W razie potrzeby dolewamy więcej wody na patelnię. Pod koniec sos doprawiamy do smaku solą.
Gulasz z klopsikami i ziemniarami nakładamy na talerze, posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy.

Kofty z ziemniakami w sosie

Czas przygotowania: 30 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

FitHealthyLife 18/06/2015 - 4:37 pm

Ten arabski gulasz wygląda wybornie. Uwielbiam tę kuchnie

Odpowiedz
Eliza Kinga 18/06/2015 - 5:33 pm

Smakowicie u Ciebie 🙂

Odpowiedz
Kinga 18/06/2015 - 6:53 pm

Pychotka 😉

Odpowiedz
Magda C. 18/06/2015 - 7:15 pm

Boski gulasz 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 19/06/2015 - 1:08 pm

Filozofio Smaku 🙂
1. nie lubię mięsa
2. bardzo nie lubię mięsa w formie mielonej
3. Ten gulasz jest pyszny – niemożliwe stało się możliwe.
A mąż powiedział krótko: "Tak gotuj mi ZAWSZE!"
Zdziwiona żonka i zadowolony mężuś pozdrawiają!

Odpowiedz
Malwina 19/06/2015 - 3:13 pm

Nawet nie wiesz, jak miło mi to czytać 🙂

Odpowiedz
Aleksandra Fic 19/06/2015 - 8:39 pm

Ślicznie wygląda 🙂 na pewno pyszne!

Odpowiedz
Anonimowy 13/03/2018 - 3:12 am

Ja zrobiłem z łopatki,wyszło pyszne.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies