Arabski gulasz z klopsikami i ziemniakami |
Tym razem mam dla Was przepis na pożywny gulasz z dodatkiem wołowych klopsików i ziemniaków. To ciekawe danie, które urzeka wspaniałym aromatem przypraw, takich jak cynamon, ziele angielskie czy gałka muszkatołowa. Przygotowanie go jest dość proste i nie zajmie Wam zbyt wiele czasu. Dodatkowo obędzie się bez sterty brudnych naczyń w zlewozmywaku, w końcu do zrobienia całego obiadu będzie Wam potrzebna jedynie patelnia, nóż i deska do krojenia. Częstujcie się przepisem i koniecznie dajcie znać, czy Wam smakowało.
ARABSKI GULASZ Z KLOPSIKAMI I ZIEMNIAKAMI
Kofty wołowe:
- 300 g mielonej wołowiny (u mnie zmielony kark wołowy)
- 1 żółtko
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- sól i pieprz do smaku
Sos pomidorowy z ziemniakami:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300 g malutkich ziemniaków
- 600 g siekanych pomidorów z puszki wraz z sokiem (bez skóry)
- 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
- sól do smaku
Dodatkowo:
- natka pietruszki do posypania potrawy
Przygotowanie:
Przygotowujemy klopsiki wołowe. Do zmielonego mięsa dodajemy żółtko, posiekaną drobno natkę, słodką paprykę, sól i pieprz do smaku. Masę mięsną ugniatamy dłonią, dodając do niej niewielką ilość zimnej wody. Z mięsa formujemy małe klopsiki (dłońmi zwilżonymi zimną wodą) i odkładamy na talerz.
Przygotowujemy sos: cebulę obieramy, drobno siekamy. Czosnek obieramy, siekamy drobniutko. Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki (jeśli są większe, w kostkę). Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy klopsiki, obsmażamy je ze wszystkich stron i odkładamy na talerz. Na patelnię dodajemy cebulę, czosnek i ziemniaki. Smażymy przez 3-4 minuty. Dokładamy pomidory, wszystkie sypkie przyprawy, klopsiki. Wlewamy około 1/3 szklanki wody i przykrywamy pokrywką. Gotujemy przez około 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. W razie potrzeby dolewamy więcej wody na patelnię. Pod koniec sos doprawiamy do smaku solą.
Czas przygotowania: 30 minut.
8 komentarzy
Ten arabski gulasz wygląda wybornie. Uwielbiam tę kuchnie
Smakowicie u Ciebie 🙂
Pychotka 😉
Boski gulasz 🙂
Filozofio Smaku 🙂
1. nie lubię mięsa
2. bardzo nie lubię mięsa w formie mielonej
3. Ten gulasz jest pyszny – niemożliwe stało się możliwe.
A mąż powiedział krótko: "Tak gotuj mi ZAWSZE!"
Zdziwiona żonka i zadowolony mężuś pozdrawiają!
Nawet nie wiesz, jak miło mi to czytać 🙂
Ślicznie wygląda 🙂 na pewno pyszne!
Ja zrobiłem z łopatki,wyszło pyszne.