Sos z pastą tahini i chili

przez Malwina
Pikantny sos z pasta tahini
Sos z pastą tahini i chili
Po sałatce z tuńczykiem i tahini mam dla Was kolejny pomysł na wykorzystanie tej smacznej pasty. Przepis, który dziś Wam prezentuję znalazłam w niezawodnej książce „The Lebanese Kitchen”. To pikantny sos na bazie pasty tahini z dodatkiem papryczki chili i ostrej papryki. W smaku jest mocno orzechowy, intensywny i pikantny. Ilość chili w przepisie najlepiej dostosujcie do własnych preferencji. Przepis podaję Wam w proporcjach jakie sama zastosowałam. W oryginalnym przepisie poza świeżym chili autorka użyła łącznie łyżeczkę ostrych papryk w proszku. Moim zdaniem to odrobinę za dużo.

Sos z tahina i chili

SOS Z PASTĄ TAHINI I CHILI


Składniki:

  • 5 łyżek pasty tahini
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka oleju
  • 2-3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 czerwone chili, pozbawione pestek i posiekane
  • 1/4 łyżeczki cayenne
  • 1/4 łyżeczki chili w proszku
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 3 łyżki orzeszków piniowych
  • szczypta soli do smaku
Przygotowanie:
Tahini łączymy przy pomocy łyżki z sokiem z cytryny i 6 łyżkami zimnej wody. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, chili świeże i w proszku, cayenne. Smażymy przez około 30 sekund. Dodajemy posiekane orzechy, tahinę wymieszaną z sokiem z cytryny i wodą. Podgrzewamy przez około minutę. Kosztujemy sosu, dodajemy niewielką ilość soli do smaku.  Sos z pastą tahini podajemy jako dodatek do chrupiących warzyw, pieczywa, mięsa. Nie przesadzajcie z jego ilością, jest bardzo intensywny w smaku. Gotowy sos przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiczku. Można go podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. 

Miłośnikom pasty tahini polecam także dip z tahini:
Dip z pastą tahini
Sos z pasty tahini

Czas przygotowania: 10 minut.

3 komentarze
0

Podobne posty:

3 komentarze

Magdalena Kuchaja 19/06/2015 - 2:35 pm

idealny, kremowy sos 🙂 z lekką zadziorną nutą chili 🙂

Odpowiedz
Kinga 19/06/2015 - 3:11 pm

Smaczne 🙂

Odpowiedz
smakowite.com 22/06/2015 - 8:54 am

Fajny pomysł, uwielbiam pikantne jedzenie, więc myślę, że dla mnie łyżeczka chilli wcale nie będzie za dużo 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies