Dziś mam dla Was przepis na kolejne drobiowe kofty. Tym razem są to kofty z indyka z dodatkiem marchewki. Świetnie pasował do nich bulgur z cytrynową nutą i lekka sałatka z pomidorami i ogórkiem. Oczywiście nie mogło obyć się także bez lekkiego dipu, który przygotowałam z gęstego jogurtu, soku z cytryny, oliwy i sumaku. To prawdziwie arabska uczta.
KOFTY Z MARCHEWKĄ
Składniki (na 2-3 porcje):
[przepis własny]
- pół kg mielonego mięsa z indyka
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki cayenne
- pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- 1 marchewka
- do podania: kasza blugur z cytryną i dymką, libańska sałatka z pomidorami, sos z sumakiem, pestki granatu do posypania
Do mięsa dodajemy drobno posiekany czosnek, cayenne, kmin, kolendrę, natkę, sok z cytryny, oliwę. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Marchewkę obieramy, ścieramy na drobnych oczkach i dodajemy do mięsa. Całość dokładnie wyrabiamy dłonią. Formujemy podłużne kiełbaski i smażymy na patelni.
Czas przygotowania: 20 minut.
5 komentarzy
smaczny obiad:)
zazdroszczę takiego pysznego, domowego obiadku! 🙂
To ja dzisiaj nie gotuję, tylko wpraszam się do Ciebie na TEN obiadek!
Pyszności!
ja nie mogę do Ciebie zaglądać, bo od razu się głodna robię:)