Kofty z zaatarem

przez Malwina
Kofta drobiowa
Kofty z zaatarem

Dziś mam dla Was przepis idealny na grilla, czyli kofty. To smaczna odskocznia od tradycyjnych szaszłyków, które zapewne dość często lądują na Waszym ruszcie. Przepisów na kofty znajdziecie na blogu wiele, tym razem troszkę inne, bo z zaatarem i wieloma innymi przyprawami. Mięso przed nadzianiem na patyczki możecie wcześniej zamarynować przez całą noc lub nawet dłużej. Dzięki temu zabiegowi będzie bardziej aromatyczne.

Do koft podałam chlebki z patelni (kto jeszcze ich nie próbował, niech szybko to nadrobi), dwie arabskie sałatki (przepisy zapewne już niedługo na blogu) i dip z melasą z granatów.

Kofty z kurczaka przepis

KOFTY Z ZAATAREM

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 600 g mielonego mięsa z kurczaka (u mnie mięso z udek)
  • pół czerwonej cebuli, drobno posiekanej
  • 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 2 łyżeczki zaataru
  • 3/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki chili w proszku
  • 1 jajko plus niewielka ilość bułki tartej do związania mięsa
  • sól i pieprz do smaku
  • patyczki do szaszłyków (namoczone wcześniej przez 20 minut w zimnej wodzie)
  • do podania: chlebki z patelni lub chlebki pita, ulubiony dip
  • dip jogurtowy z melasą: 150 g gęstego jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki oliwy, 1 łyżka melasy z granatów, sól i pieprz do smaku (wszystkie składniki dokładnie mieszamy)
Przygotowanie:
W misce umieszczamy mięso, dodajemy cebulę, czosnek, zaatar, kmin, kolendrę, kardamon, natkę, słodką paprykę i chili. Przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie wyrabiamy (ja w trakcie wyrabiania dodaję odrobinę wody). Dodajemy jajko, mieszamy. Dosypujemy bułkę tartą, dokładnie wyrabiamy. Dłońmi zwilżonymi wodą formujemy podłużne kiełbaski wokół patyczków do szaszłyków. Delikatnie smarujemy je oliwą. Smażymy na rozgrzanym grillu z obu stron (możecie je też usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku- temp. 180 stopni przez około 25 minut). Do koft podałam chlebki z patelni, dip jogurtowy z melasą z granatów, sałatkę z pieczonego bakłażana.
Kofty arabskie
Kofty z zaatarem

Czas przygotowania: 25 minut.

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Kamilla Mn 30/07/2014 - 5:43 pm

Bardzo ciekawa potrawa do przygotowania, świetnie wygląda;)
Zapraszam do mnie http://www.naturalnemetody.blogspot.com

Odpowiedz
Zosia 30/07/2014 - 6:36 pm

Prezentują się pysznie, jak wszystkie przepisy na Twoim blogu. Dodatkowo sposób podania i piękne zdjęcia zawsze sprawiają, że ślinka mi cieknie. Muszę powiedzieć, że często tu zaglądam i przepisy, które tu znajduję są dla mnie źródłem inspiracji, zwłaszcza te bliskowschodnie/arabskie. Z racji miejsca zamieszkania (Dubaj) wiele składników mam pod nosem, a nie zawsze mam pomysł jak je wykorzystać. Zaatar to jedna z przypraw, które mam zawsze w szafce, może jutro przyrządzę takie kofty. Dzięki!

Odpowiedz
Malwina 31/07/2014 - 1:52 pm

Zosiu, dziękuję za miłe słowa. Niedługo pojawi się jeszcze kilka arabskich przepisów (m.in. mutabal w troszkę innej wersji, szaszłyki z melasą i sałatka z pieczonego bakłażana).

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 30/07/2014 - 8:17 pm

Jem oczami!!!!

Odpowiedz
Anonimowy 31/07/2014 - 6:08 am

uwielbiam Twoje kofty!

pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Anonimowy 31/07/2014 - 6:46 pm

co to jest ten zatar i gdzie mozna to kupic? btw cudowny blog, najlepszy jaki znam 🙂

Odpowiedz
Malwina 01/08/2014 - 6:42 am

To popularna w krajach arabskich mieszanka sezamu, tymianku, sumaku i oregano. Rozejrzyj się za zaatarem w kuchniach świata. Ewentualnie możesz zamówić przez internet. Wykorzystuje się go do przygotowania m.in. chlebków manakeesh (przepis znajdziesz na blogu). Pozdrawiam serdecznie.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies