Flatbread z patelni

przez Malwina

Flatbread z patelni

Połówek uwielbia pieczywo typu flatbread. Domowe tortille, piadina, chlebki hiszpańskie, chrupiące chlebki z rozmarynem– to tylko niektóre z jego ulubionych. Dziś prezentuję Wam kolejne chlebki, niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. W miniony weekend robiłam je dwukrotnie i z pewnością jeszcze nie jeden raz je powtórzę. Idealnie smakują z dodatkiem greckiej pasty htipiti.

Chlebki z patelni

FLETBREAD Z PATELNI 


Składniki (na 3-4 sztuki):

  • 1 szklanka mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanego oregano
  • pół łyżeczki soli
  • około pół szklanki jogurtu typu greckiego (sprawdzi się także zwykły jogurt naturalny)
W misce umieszczamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, natkę i oregano. Mieszamy. Dodajemy jogurt, mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy ciasto lekko podsypując je mąką. Jeśli ciasto będzie zbyt suche należy dodać jeszcze odrobinę jogurtu. Ciasto lekko się lepi, ale nie przejmujcie się tym. Odstawiamy na 30-60 minut (miskę przykrywamy szmatką). Ciasto dzielimy na 3-4 części. Każdą oprószamy mąką i wałkujemy na cienkie placuszki (około 2 mm). Chlebek kładziemy na dobrze nagrzanej patelni, podgrzewamy z obu stron przez 1-2 minuty, aż chlebek ładnie się zrumieni i powstaną na nim plamki (na patelnię nie dodajemy tłuszczu. Należy pamiętać, by użyć odpowiedniej patelni z nieprzywieralną powłoką). Czynność tę powtarzamy z pozostałymi 3 porcjami ciasta.

*chlebki możecie przygotować także z mąki pszennej razowej
** do ciasta dodajcie swoje ulubione świeże lub suszone przyprawy. Ja często dodaję do niego 1 łyżeczkę suszonego oregano, odrobinę suszonego czosnku i chili. Czasem wzbogacam je o dodatek ziół prowansalskich lub suszonych pomidorów. Kombinujcie z ulubionymi dodatkami. 

Chlebki z patelni przepis

Przepis na chlebki z patelni w wykonaniu czytelników:

Całkowity czas przygotowania: 40 minut.

53 komentarze
3

Podobne posty:

53 komentarze

Justyna Bąk 15/07/2013 - 4:13 pm

wygląda pysznie:)

Odpowiedz
Ervisha 15/07/2013 - 4:51 pm

Nigdy o nich nie słyszałam… ale wykonanie jest proste ;D

Odpowiedz
Andabata 08/08/2015 - 10:43 pm

Gdzie indziej wołają na to pita albo peneer bread…

Odpowiedz
Inka 15/07/2013 - 5:18 pm

Bardzo fajne i proste pieczywko do sałatki 🙂

Odpowiedz
Anulla 15/07/2013 - 5:33 pm

świetny przepis!:) zapisuję do wypróbowania:) a też uwielbiam tego typu "wypieki", a jeszcze gdy się człowiek nie napracuje, to wręcz idealnie:)

Odpowiedz
majka 15/07/2013 - 5:58 pm

Wspaniale chlebki. I ja zapisze sobie przepis. Do curry beda idealne 🙂

Pozdrowienia.

Odpowiedz
annaz 15/07/2013 - 7:27 pm

Przewspaniałe – kradne przepis 🙂

Odpowiedz
mnemonique 15/07/2013 - 7:34 pm

o chętnie sobie takie zrobię, ja też lubię flatbread. I do bento spakuję 🙂
Pozdrawiam
Monika

Odpowiedz
agnieszka 16/07/2013 - 6:53 am

ja też bardzo chętnie wykorzystam ten przepis! 🙂 Bardzo wakacyjny smak!

Odpowiedz
Evitaa 16/07/2013 - 8:42 am

Bardzo lubię wszelkie pieczywo z patelni, najbardziej chapati :). Ten przepis też chętnie wykorzystam.
I jaki smakowity nagłówek!

Odpowiedz
Aleksandra Rybińska 16/07/2013 - 10:56 am

Genialne do gęstych sosów. Smakowity chlebek :).

Odpowiedz
JustInka 16/07/2013 - 11:13 am

Ja z patelni póki co robię tortille, ale chętnie skorzystam z Twojego przepisu. Wyglądają apetycznie.

Odpowiedz
Anonimowy 19/07/2013 - 8:02 am

czy z mąki pełnoziarnistej wyjdą te chlebki czy lepiej użyć tylko pszennej, a może pół na pół ? Czy masz jakieś doświadczenia z inną mąką ?

Odpowiedz
Malwina 19/07/2013 - 8:12 am

Bez problemu możesz użyć mąki pełnoziarnistej.

Odpowiedz
Anonimowy 19/07/2013 - 4:22 pm

super, dziękuję

Odpowiedz
Anonimowy 20/07/2013 - 8:38 am

przepis wypróbowany wczorajszego wieczoru, fajnie smakuje z sosem jogurtowo-czosnkowym, polecam 😀

Odpowiedz
Malwina 20/07/2013 - 8:57 am

🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 22/07/2013 - 11:03 am

Rewelacyjny przepis 🙂 Kiedys skorzystam 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 24/07/2013 - 7:56 pm

Fajne te chlebki …. i widać, ze takie konkretniejsze …grubsze:)

Odpowiedz
Anonimowy 17/08/2013 - 5:03 pm

Chlebki zjedzone:) świetnie pasują do sałatki z pomidorów.

Odpowiedz
smakowite 28/08/2013 - 6:29 pm

Dziś wypróbowałam, super przepis, mój mąż był zachwycony, dziękuję. W trakcie wyrabiania ciasta wydawało mi się, że coś zrobiłam nie tak, bo strasznie się kleiło, podczas wałkowania tak samo, ale efekt końcowy super. Zjedliśmy z hummusem i pomidorami zapiekanymi z fetą.

Odpowiedz
Malwina 29/08/2013 - 6:21 am

Jest troszkę klejące, trzeba je po prostu podsypywać mąką. Robię je kilka razy w tygodniu, do tego stopnia smakują mojemu Połówkowi. Pomidorki z fetą, ale mieliście apetyczny zestaw 🙂

Pozdrawiam,

Malwinna

Odpowiedz
ABily 05/07/2016 - 1:24 pm

Moim zdaniem spokojnie mozna zamieścić w opisie 1,5 szkl mąki, inaczej nie ma możliwości wyrobienia ciasta. PS.dlaczego nie mozna skopiować przepisu?

Odpowiedz
Malwina 05/07/2016 - 1:31 pm

Proszę pamiętać, że wszystko zależy od jogurtu i jego konsystencji. Nie zliczę, ile razy robiłam te chlebki i nigdy nie było potrzeby dosypywania aż tak dużej ilości mąki.

Co do zapisywania, to pod przepisem jest ikonka do druku.

Odpowiedz
ABily 05/07/2016 - 3:38 pm

Zawsze uzywam 10% jogurt grecki, który mozna nozem kroić a mimo to dosypuję dodatkowe pół szklanki, dzisiaj od razu zmieszałam 1,5 mąki i ciasto wyszło idealne bez konieczności podsypywania.Szkoda,ze nie można skopiowac tekstu, ja nie drukuje przepisów a przechowuje w plikach na kompie.Pozdrawiam

Odpowiedz
Anonimowy 06/09/2013 - 11:50 am

Czy może być inna mąka? Np. pszenna razowa, pełnoziarnista, gryczana lub inna czy tylko pszenna zwykła?
Iza

Odpowiedz
Malwina 06/09/2013 - 11:59 am

Izo, nie robiłam ich z inną mąką, aniżeli pszenna (ostatnio miałam wizytę niezbyt przyjemnych moli i moje mączne zapasy poszły na śmietnik). Ktoś już wcześniej o to pytał. Myślę, że mąka pszenna razowa powinna się sprawdzić.

Odpowiedz
Anonimowy 07/09/2013 - 7:29 pm

Dziękuję bardzo za odpowiedź 🙂 Spróbuję z innymi, najwyżej nie wyjdzie (coś znowu;))
Iza

Odpowiedz
Malwina 07/09/2013 - 7:44 pm

Izo, troszkę wiary w siebie poproszę 😉 Wyjdzie wszystko.

Odpowiedz
Irena Mrozek 26/01/2014 - 7:23 pm

Czy chlebek dotrwał kiedykolwiek do drugiego dnia? 🙂 Bo zastanawiam się, czy zrobić zapas na 2 dni, czy dzień później jest równie niejadalny jak domowa ciabatta 🙂

Odpowiedz
Malwina 26/01/2014 - 7:27 pm

Często robię je wieczorem i serwuje na śniadanie lub Połówek zabiera je do pracy. Także do tych maks. 2 dni powinny być ok. Dłużej już nie.

Odpowiedz
Irena Mrozek 26/01/2014 - 9:37 pm

Dłużej bym nie próbowała, w końcu przepis taki prosty, że grzech kombinować. 🙂 Dziękuję za odpowiedź!

Odpowiedz
Anonimowy 04/04/2014 - 5:58 am

hmmm… nie wyszły mi, ciasto surowe w środku, może następnym razem spróbuję w piekarniku
pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Malwina 04/04/2014 - 6:05 am

Szkoda. Następnym razem potrzymaj go dłużej na patelni po prostu. Czas smażenia zależy od grubości ciasta, płomienia pod patelnią i czasem i samej patelni. Trzymam kciuki 🙂

Odpowiedz
Ewelina Kaczorowska 07/05/2014 - 9:27 pm

o tak przepis świetny, aż chce się próbować, na pewno skorzystam 🙂 Szczególnie,że moja córeczka lubi takie smakołyki z patelni 🙂

Odpowiedz
HIT PYCHOTKA 04/07/2014 - 5:15 pm

Skorzystałam z przepisu, użyłam mąki pszennej i żytniej .Wyszło tak : http://hit2011.blox.pl/2014/07/PODPLOMYKI-FLATBREAD-Z-PATELNI.html. Świetny pomysł zwłaszcza do letnich sałatek i surówek . Dziękuję !

Odpowiedz
grazyna 24/07/2014 - 7:10 pm

Robię podobne, nazywam je placuszkami 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 31/07/2014 - 5:59 am

a czy można je mrozić?

Odpowiedz
Malwina 31/07/2014 - 7:24 am

Nigdy nie mrożę pieczywa. Możesz spróbować zamrozić jeden na próbę, ale może się później kruszyć. Przygotowane na świeżo będą zawsze najsmaczniejsze.

Odpowiedz
Anonimowy 11/09/2014 - 4:21 pm

Świetny przepis! Korzystam z tego przepisu bardzo często, chlebki zawsze wychodzą pyszne.

Odpowiedz
paula 10/11/2014 - 3:46 pm

Własnie jem. Tylko robilam te druga werjse- na wodzie. sa obledne, lepsze niz domowa pizza. jem z jogurtem greckim i czoskiem i z ajvarem, mega!

Odpowiedz
Anonimowy 17/12/2014 - 8:34 pm

Rewelacja, robi się szybko. Idealne np. do butter chickena

Odpowiedz
Ania - Kto ugości moich gości? 17/04/2015 - 12:27 pm

Super się zapowiadają, na pewno wypróbuję

Odpowiedz
jula 19/01/2016 - 10:37 pm

można użyć żytniej razowej mąki ?

Odpowiedz
Malwina 20/01/2016 - 7:19 am

Pół na pół ze zwykłą pszenną

Odpowiedz
Kacha Małogowska 25/09/2016 - 9:17 pm

dzisiaj zrobiłam jeszcze z rozmarynem, pychota!

Odpowiedz
Madzia K. 10/08/2017 - 10:53 am

Zastanawia mnie konsystencja juz wypieczonego chlebka – bardziej jak chleb tradycyjny, twardszy, czy jak grubszy nalesnik, mieciutki?

Odpowiedz
Malwina 11/08/2017 - 5:31 am

To nie ma nic wspólnego z konsystencją naleśnika. Ciasto jest miękkie, troszkę takie jak w chlebkach pita.

Odpowiedz
Anonimowy 25/08/2017 - 5:55 pm

Bardzo smaczne .Zamiast proszku do pieczenia można użyć sody.Dla tych co nie tolerują proszku do pieczenia.

Odpowiedz
Anonimowy 28/08/2017 - 8:46 pm

Ja zrobiłam wczoraj i wyszły świetne. Dzięki

Odpowiedz
Anonimowy 14/09/2017 - 9:48 pm

Nie miałem pietruszki i jogurtu, ale miałem czosnek i kefir. Wyszły pyszne! Dziękuję!

Odpowiedz
Anonimowy 03/11/2017 - 1:51 pm

Rewelacja, polecam

Odpowiedz
Anonimowy 25/02/2018 - 1:51 pm

Zrobiłam dzisiqj do obiadu – grilowanego fileta z kurczaka. Wyszły cudowne, choć zrobiłam z jogurtem naturalnym z Activii, bo innego nie miałam w lodówce 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies