Składniki (na 3-4 sztuki):
- 1 szklanka mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka posiekanego oregano
- pół łyżeczki soli
- około pół szklanki jogurtu typu greckiego (sprawdzi się także zwykły jogurt naturalny)
*chlebki możecie przygotować także z mąki pszennej razowej
** do ciasta dodajcie swoje ulubione świeże lub suszone przyprawy. Ja często dodaję do niego 1 łyżeczkę suszonego oregano, odrobinę suszonego czosnku i chili. Czasem wzbogacam je o dodatek ziół prowansalskich lub suszonych pomidorów. Kombinujcie z ulubionymi dodatkami.
Przepis na chlebki z patelni w wykonaniu czytelników:
Całkowity czas przygotowania: 40 minut.
54 komentarze
wygląda pysznie:)
Nigdy o nich nie słyszałam… ale wykonanie jest proste ;D
Gdzie indziej wołają na to pita albo peneer bread…
Bardzo fajne i proste pieczywko do sałatki 🙂
świetny przepis!:) zapisuję do wypróbowania:) a też uwielbiam tego typu "wypieki", a jeszcze gdy się człowiek nie napracuje, to wręcz idealnie:)
Wspaniale chlebki. I ja zapisze sobie przepis. Do curry beda idealne 🙂
Pozdrowienia.
Przewspaniałe – kradne przepis 🙂
o chętnie sobie takie zrobię, ja też lubię flatbread. I do bento spakuję 🙂
Pozdrawiam
Monika
ja też bardzo chętnie wykorzystam ten przepis! 🙂 Bardzo wakacyjny smak!
Bardzo lubię wszelkie pieczywo z patelni, najbardziej chapati :). Ten przepis też chętnie wykorzystam.
I jaki smakowity nagłówek!
Genialne do gęstych sosów. Smakowity chlebek :).
Ja z patelni póki co robię tortille, ale chętnie skorzystam z Twojego przepisu. Wyglądają apetycznie.
czy z mąki pełnoziarnistej wyjdą te chlebki czy lepiej użyć tylko pszennej, a może pół na pół ? Czy masz jakieś doświadczenia z inną mąką ?
Bez problemu możesz użyć mąki pełnoziarnistej.
super, dziękuję
przepis wypróbowany wczorajszego wieczoru, fajnie smakuje z sosem jogurtowo-czosnkowym, polecam 😀
🙂
Rewelacyjny przepis 🙂 Kiedys skorzystam 🙂
Fajne te chlebki …. i widać, ze takie konkretniejsze …grubsze:)
Chlebki zjedzone:) świetnie pasują do sałatki z pomidorów.
Dziś wypróbowałam, super przepis, mój mąż był zachwycony, dziękuję. W trakcie wyrabiania ciasta wydawało mi się, że coś zrobiłam nie tak, bo strasznie się kleiło, podczas wałkowania tak samo, ale efekt końcowy super. Zjedliśmy z hummusem i pomidorami zapiekanymi z fetą.
Jest troszkę klejące, trzeba je po prostu podsypywać mąką. Robię je kilka razy w tygodniu, do tego stopnia smakują mojemu Połówkowi. Pomidorki z fetą, ale mieliście apetyczny zestaw 🙂
Pozdrawiam,
Malwinna
Moim zdaniem spokojnie mozna zamieścić w opisie 1,5 szkl mąki, inaczej nie ma możliwości wyrobienia ciasta. PS.dlaczego nie mozna skopiować przepisu?
Proszę pamiętać, że wszystko zależy od jogurtu i jego konsystencji. Nie zliczę, ile razy robiłam te chlebki i nigdy nie było potrzeby dosypywania aż tak dużej ilości mąki.
Co do zapisywania, to pod przepisem jest ikonka do druku.
Zawsze uzywam 10% jogurt grecki, który mozna nozem kroić a mimo to dosypuję dodatkowe pół szklanki, dzisiaj od razu zmieszałam 1,5 mąki i ciasto wyszło idealne bez konieczności podsypywania.Szkoda,ze nie można skopiowac tekstu, ja nie drukuje przepisów a przechowuje w plikach na kompie.Pozdrawiam
Czy może być inna mąka? Np. pszenna razowa, pełnoziarnista, gryczana lub inna czy tylko pszenna zwykła?
Iza
Izo, nie robiłam ich z inną mąką, aniżeli pszenna (ostatnio miałam wizytę niezbyt przyjemnych moli i moje mączne zapasy poszły na śmietnik). Ktoś już wcześniej o to pytał. Myślę, że mąka pszenna razowa powinna się sprawdzić.
Dziękuję bardzo za odpowiedź 🙂 Spróbuję z innymi, najwyżej nie wyjdzie (coś znowu;))
Iza
Izo, troszkę wiary w siebie poproszę 😉 Wyjdzie wszystko.
Czy chlebek dotrwał kiedykolwiek do drugiego dnia? 🙂 Bo zastanawiam się, czy zrobić zapas na 2 dni, czy dzień później jest równie niejadalny jak domowa ciabatta 🙂
Często robię je wieczorem i serwuje na śniadanie lub Połówek zabiera je do pracy. Także do tych maks. 2 dni powinny być ok. Dłużej już nie.
Dłużej bym nie próbowała, w końcu przepis taki prosty, że grzech kombinować. 🙂 Dziękuję za odpowiedź!
hmmm… nie wyszły mi, ciasto surowe w środku, może następnym razem spróbuję w piekarniku
pozdrawiam
Marta
Szkoda. Następnym razem potrzymaj go dłużej na patelni po prostu. Czas smażenia zależy od grubości ciasta, płomienia pod patelnią i czasem i samej patelni. Trzymam kciuki 🙂
o tak przepis świetny, aż chce się próbować, na pewno skorzystam 🙂 Szczególnie,że moja córeczka lubi takie smakołyki z patelni 🙂
Skorzystałam z przepisu, użyłam mąki pszennej i żytniej .Wyszło tak : http://hit2011.blox.pl/2014/07/PODPLOMYKI-FLATBREAD-Z-PATELNI.html. Świetny pomysł zwłaszcza do letnich sałatek i surówek . Dziękuję !
Robię podobne, nazywam je placuszkami 🙂
a czy można je mrozić?
Nigdy nie mrożę pieczywa. Możesz spróbować zamrozić jeden na próbę, ale może się później kruszyć. Przygotowane na świeżo będą zawsze najsmaczniejsze.
Świetny przepis! Korzystam z tego przepisu bardzo często, chlebki zawsze wychodzą pyszne.
Własnie jem. Tylko robilam te druga werjse- na wodzie. sa obledne, lepsze niz domowa pizza. jem z jogurtem greckim i czoskiem i z ajvarem, mega!
Rewelacja, robi się szybko. Idealne np. do butter chickena
Super się zapowiadają, na pewno wypróbuję
można użyć żytniej razowej mąki ?
Pół na pół ze zwykłą pszenną
dzisiaj zrobiłam jeszcze z rozmarynem, pychota!
Zastanawia mnie konsystencja juz wypieczonego chlebka – bardziej jak chleb tradycyjny, twardszy, czy jak grubszy nalesnik, mieciutki?
To nie ma nic wspólnego z konsystencją naleśnika. Ciasto jest miękkie, troszkę takie jak w chlebkach pita.
Bardzo smaczne .Zamiast proszku do pieczenia można użyć sody.Dla tych co nie tolerują proszku do pieczenia.
Ja zrobiłam wczoraj i wyszły świetne. Dzięki
Nie miałem pietruszki i jogurtu, ale miałem czosnek i kefir. Wyszły pyszne! Dziękuję!
Rewelacja, polecam
Zrobiłam dzisiqj do obiadu – grilowanego fileta z kurczaka. Wyszły cudowne, choć zrobiłam z jogurtem naturalnym z Activii, bo innego nie miałam w lodówce 🙂
Wychodzą znakomite ! Robiłam juz naście razy z tego przepisu! Najczesciej robie na mące gryczanej. Polecam i dzieki za przepis !