Gulasz wołowy z bakłażanem i pestkami granatu

przez Malwina
Gulasz wołowy z bakłażanem przepis
Ten gulasz to prawdziwa eksplozja smaku. Słodycz miodu, orzeźwiające pestki granatu i natka pietruszki, korzenne przyprawy i sok z cytryny sprawiają, że jest niepowtarzalny. Podałam go z szybkimi chlebkami z patelni, ale równie dobrze będzie komponował się z kaszą bulgur.
Wołowina z bakłażanem
GULASZ WOŁOWY Z BAKŁAŻANEM I GRANATEM


Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 2 szalotki, posiekane w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 500 g wołowiny na gulasz, pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżka mąki
  • 3-4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 laska cynamonu
  • 400 ml przecieru pomidorowego (passata)
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka przyprawy 7 smaków
  • 2 bakłażany, pokrojone w kostkę
  • sok z połowy cytryny
  • 1-2 łyżki miodu
  • 2 granaty
  • posiekana natka pietruszki do posypania
Mięso oprószamy mąką, strzepujemy jej nadmiar. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso ze wszystkich stron przez kilka minut, aż włókna się zamkną. Przekładamy do garnka. Na patelnię dodajemy szalotki i czosnek, smażymy 4 minuty i przekładamy do mięsa. Do garnka z mięsem wlewamy bulion (tyle, by zakrywał mięso), dokładamy cynamon. Gotujemy na małym ogniu (garnek przykrywamy uchylnie pokrywką) przez około 1,5 godziny. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, przyprawę 7 smaków, imbir, słodką paprykę, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy dalej, aż do miękkości mięsa. Kiedy mięso będzie już miękkie, dodajemy pokrojone bakłażany i gotujemy dalej przez kilkanaście minut, aż będą miękkie. W razie potrzeby podczas gotowania dolewamy więcej bulionu lub wody. Pod koniec dodajemy sok z cytryny, miód, chwilkę podgrzewamy. Podajemy z chlebkami pita lub kaszą kuskus. Przed podaniem posypujemy każdą porcję posiekaną natką oraz pestkami granatu.

Wołowina z granatem

Czas przygotowania: 2 godziny 25 minut.

4 komentarze
0

Podobne posty:

4 komentarze

Agata 16/02/2014 - 5:35 pm

Wow, rzeczywiście eksplozja smaku! Podoba mi się dodatek granatu, taki…egzotyczny 🙂

Odpowiedz
Magda C. 16/02/2014 - 8:06 pm

Wygląda fantastycznie!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 18/02/2014 - 8:25 am

Gdybym miała pod ręką bakłażany z pewnością zrobiłabym to danie dzisiaj 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 25/02/2014 - 7:04 pm

Zjawiskowy gulasz … a ten sos wygląda mi na bardzo aksamitny:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies