Sałatka z pieczonego bakłażana |
Lubicie bakłażany? Ja je wręcz uwielbiam i szczerze mówiąc mogłabym się nimi zajadać praktycznie każdego dnia. Tym razem przygotowałam sałatkę z ich dodatkiem. Jest troszkę czasochłonna i wymaga włączenia piekarnika, dlatego najlepiej przygotować ją w chłodniejszy dzień. Jej smak bardzo przypadł mi do gustu. Lubię wyczuwalną kwaśną nutę cytryny połączoną z pikantną papryką.
SAŁATKA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA
Składniki (na 2-3 porcje):
- 1 bakłażan (350 g)
- 1 pomidor
- 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/4 czerwonej papryki
- 1/4 zielonej papryki
- 2-3 łyżki oliwek, pokrojonych w plasterki (u mnie zielone i czarne)
- 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
- sok z połowy cytryny
- 2-3 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
- ostra drobna papryka turecka w płatkach
Przygotowanie:
Bakłażana kroimy w kostkę (o boku 2 cm). Układamy go na blasze, polewamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy przez około 20-30 minut lub dłużej, aż bakłażan będzie miękki. W trakcie pieczenia należy kilka razy przemieszać bakłażana.
Pomidora kroimy w kostkę (ja pozbawiłam go pestek). Natkę drobno siekamy. Papryki kroimy w kostkę, oliwki w plasterki. Do ostudzonego bakłażana dodajemy pomidora, natkę, paprykę, oliwki i czosnek. Polewamy sokiem z cytryny i oliwą, przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką w płatkach. Mieszamy. Sałatkę można przygotować z wyprzedzeniem (należy pamiętać wtedy o pozbawieniu pomidora pestek). Podajemy ją z dodatkiem pieczywa, np. chlebków pita.
*przepis pochodzi z książki „Olives, lemons & za’atar”. Autorką jest Rawia Bishara.
Czas przygotowania: 40 minut.
7 komentarzy
Cudowne warzywa ,pięknie podane.
Ale smakowicie wygląda
bakłażany kocham, a wa takiej sałatce ich jeszcze nie jadłam. wygląda nieziemsko 🙂
Gdzie można kupić tą przyprawę? Czy można ją zastąpić płatkami chilli? Dzięki.
Jak napisałam w poście, zamawiałam ją u skworca. Płatki chili będą ok pod warunkiem, że są dość drobne i dobrej jakości.
Cudownie kolorowa! 🙂
Mogłabym być "bakłażan girl", bo tak kocham to warzywo! A w sałatkach w szczególności!