Sałatka z pieczonego bakłażana

przez Malwina
Sałatka z bakłażanem
Sałatka z pieczonego bakłażana

Lubicie bakłażany? Ja je wręcz uwielbiam i szczerze mówiąc mogłabym się nimi zajadać praktycznie każdego dnia. Tym razem przygotowałam sałatkę z ich dodatkiem. Jest troszkę czasochłonna i wymaga włączenia piekarnika, dlatego najlepiej przygotować ją w chłodniejszy dzień. Jej smak bardzo przypadł mi do gustu. Lubię wyczuwalną kwaśną nutę cytryny połączoną z pikantną papryką. 
Razem ze mną sałatkę z pieczonym bakłażanem przygotowały Emilia, Iza i Kasia



Sałatka z pieczonego bakłażana przepis

SAŁATKA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA


Składniki (na 2-3 porcje):

  • 1 bakłażan (350 g)
  • 1 pomidor
  • 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1/4 zielonej papryki
  • 2-3 łyżki oliwek, pokrojonych w plasterki (u mnie zielone i czarne)
  • 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
  • sok z połowy cytryny
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • ostra drobna papryka turecka w płatkach
Przygotowanie:
Bakłażana kroimy w kostkę (o boku 2 cm). Układamy go na blasze, polewamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy przez około 20-30 minut lub dłużej, aż bakłażan będzie miękki. W trakcie pieczenia należy kilka razy przemieszać bakłażana. 
Pomidora kroimy w kostkę (ja pozbawiłam go pestek). Natkę drobno siekamy. Papryki kroimy w kostkę, oliwki w plasterki. Do ostudzonego bakłażana dodajemy pomidora, natkę, paprykę, oliwki i czosnek. Polewamy sokiem z cytryny i oliwą, przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką w płatkach. Mieszamy. Sałatkę można przygotować z wyprzedzeniem (należy pamiętać wtedy o pozbawieniu pomidora pestek). Podajemy ją z dodatkiem pieczywa, np. chlebków pita. 

*przepis pochodzi z książki „Olives, lemons & za’atar”. Autorką jest Rawia Bishara. 

Sałatka z bakłażanów
Czas przygotowania: 40 minut.

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

ladylaura 04/08/2014 - 4:17 pm

Cudowne warzywa ,pięknie podane.

Odpowiedz
myibali 04/08/2014 - 6:03 pm

Ale smakowicie wygląda

Odpowiedz
Ola 04/08/2014 - 6:55 pm

bakłażany kocham, a wa takiej sałatce ich jeszcze nie jadłam. wygląda nieziemsko 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 05/08/2014 - 3:52 pm

Gdzie można kupić tą przyprawę? Czy można ją zastąpić płatkami chilli? Dzięki.

Odpowiedz
Malwina 06/08/2014 - 5:41 am

Jak napisałam w poście, zamawiałam ją u skworca. Płatki chili będą ok pod warunkiem, że są dość drobne i dobrej jakości.

Odpowiedz
Magda C. 07/08/2014 - 6:07 pm

Cudownie kolorowa! 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 08/08/2014 - 8:13 am

Mogłabym być "bakłażan girl", bo tak kocham to warzywo! A w sałatkach w szczególności!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies