Sfeeha, arabskie zapiekanki z mięsem |
Sfeeha to wywodzące się z kuchni libańskiej małe drożdżowe chlebki z mięsnym nadzieniem. Mogą mieć różne kształty, zarówno otwarte, jak i zamknięte. Ja postawiłam na ten pierwszy i moje sfeeha uformowałam na kształt mini płaskich chlebków vel pizzerinek. Miałam problem ze znalezieniem odpowiedniego słowa w języku polskim, opisującego sfeeha. Ostatecznie stanęło na zapiekankach z mięsem, ponieważ w formie otwartej kojarzą mi się właśnie z zapiekankami
Sfeeha nadziewa się surowym mięsem. Najczęściej jest to jagnięcina, ewentualnie wołowina. Ja wybrałam tę drugą, która jest o wiele łatwiej dostępna w moim mieście. Masę mięsną doprawia się aromatycznymi przyprawami, tj. np. ziele angielskie, kmin rzymski, cynamon czy gałka muszkatołowa. Najczęściej do farszu dodaje się pastę tahini oraz melasę z granatów. Pojawiają się też takie takie dodatki jak orzeszki piniowe, natka pietruszki, cebula czy pomidory. Dziś prezentuję Wam moją wersję sheefa. Miłośnikom arabskich smaków z pewnością przypadnie ona do gustu.
Zerknijcie też koniecznie do Emilii, która również przygotowała te mini chlebki z mięsem w ramach V Festiwalu kuchni arabskiej.
SFEEHA
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) lub bułeczkowej (typ 650)
- 1 łyżeczka soli
- 14 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 180 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy
Mięsne nadzienie:
- 250 g mielonej wołowiny lub jagnięciny (użyłam zmielonego karku wołowego)
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1-2 ziarenka ziela ang.
- 1 lekko czubata łyżka pasty tahini
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 papryczki chilli, pozbawionej pestek i posiekanej
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kmin rzymski)
- 2 łyżki melasy z granatów
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- sól do smaku
Do posypania:
- posiekana natka pietruszki, pestki granatu, orzeszki piniowe
- ulubiony dip (opcjonalnie), tu proponuję dip z melasą z granatów
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania ciasta na sfeeha. W misce umieszczamy mąkę i sól, mieszamy. Drożdże kruszymy do małej miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody i odstawiamy na 15-20 minut. Do mąki dodajemy spienione drożdże, pozostałą wodę i oliwę, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, podsypując je w razie potrzeby lekko mąką. Ciasto powinno się wyrabiać przez około 5-7 minut. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przygotowujemy nadzienie mięsne do sfeeha. W misce umieszczamy zmieloną wołowinę, dodajemy sól do smaku i sypkie przyprawy: gałkę muszkatołową, roztarte w moździerzu ziele angielskie, kmin rzymski. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Do mięsa dodajemy cebulę, czosnek, chili, natkę pietruszki, tahini, melasę z granatów i sok z cytryny. Masę wyrabiamy dłonią i odstawiamy do lodówki.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat. Ostrym nożem dzielimy je na 10-12 części. każdą formujemy w kulkę. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia. Oprószamy lekko mąką. Kulki z ciasta rozciągamy na małe placuszki i układamy w odstępach na blasze. Wyjmujemy farsz z lodówki. Łyżkę mięsnego nadzienia nakładamy na wierzch naszych mini chlebków i rozprowadzamy dłońmi, lekko dociskając do ciasta.
Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Sfeeha pieczemy w temp. 230 stopni przez około 15-20 minut, aż spód i boki będą ładnie przyrumienione. Arabskie mini pizze podajemy na ciepło lub na zimno. Przed podaniem można je posypać natką pietruszki, pestkami granatu i orzeszkami piniowymi (same orzeszki można też dodać do masy mięsnej przed pieczeniem). Sfeefa są smaczne same w sobie, można też podać do nich lekki dip na bazie jogurtu naturalnego i melasy z granatów.
Sfeeha, arabskie zapiekanki z mięsem |
Sfeeha, arabskie zapiekanki z mięsem |
Czas przygotowania: 2 godziny i 10 minut.
4 komentarze
bardzo smacznie sie prezentują 🙂 zrobię je kiedyś!
Smacznie 😉
Bardzo ciekawe zapiekanki 🙂
Malwi u Ciebie zawsze nie dośc, że bardzo apetycznie to i bardzo aromatycznie:)