Ploye, naleśniki gryczane z Kanady

przez Malwina
Naleśniki z mąki gryczanej
Ploye, naleśniki gryczane z Kanady

Ploye to pełne bąbelków naleśniki popularne w hrabstwie Madawaska w Kanadzie i północnej części stanu Maine. Przygotowuje się je z mąki gryczanej, mąki pszennej, proszku do pieczenia, wody oraz soli. Ploye są smażone tylko z jednej strony. Z powodzeniem mogą zastąpić pieczywo podawane do posiłku. Ja przygotowałam je na śniadanie i podałam jako dodatek do jajecznicy z kiełbaskami wiedeńskimi.

Wegańskie naleśniki gryczane

PLOYE, GRYCZANE NALEŚNIKI
Śniadanie Mistrzów #198
Z naleśnikiem dookoła świata #15

Składniki (na około 4 sztuki):
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka zimnej wody
  • pół szklanki gorącej wody
Przygotowanie:
W misce umieszczamy mąkę gryczaną i pszenną. Dodajemy sól i proszek do pieczenia, mieszamy. Wlewamy zimną i gorącą wodę, mieszamy trzepaczką do połączenia. Ciasto odstawiamy na 15 minut (jeśli się spieszycie, możecie pominąć ten etap). Na patelni rozgrzewamy olej. Wylewamy porcję ciasta, rozprowadzamy je, potrząsając patelnią. Smażymy z jednej strony (do momentu, aż wierzch naleśnika będzie suchy). Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem. 

*Przepis na naleśniki gryczane pochodzi z bloga The Bitehouse

Naleśniki z mąką gryczaną
Ploye, naleśniki gryczane z Kanady

Czas przygotowania: 20 minut.

3 komentarze
0

Podobne posty:

3 komentarze

Agata Koton 31/07/2014 - 5:18 pm

Niezwykle inspirująca sprawa, kolor zachwyca, dziureczki też, a dodatek jajecznicy intryguje. Jestem ciekawa tego przepisu.

Odpowiedz
Angie 31/07/2014 - 5:20 pm

Mają bardzo uroczą strukturę; ))

Odpowiedz
Magdalena W 03/09/2015 - 2:18 pm

Chce zrobić takie naleśniki tylko w wersji mini. 😀

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies