Ploye, naleśniki gryczane z Kanady |
Ploye to pełne bąbelków naleśniki popularne w hrabstwie Madawaska w Kanadzie i północnej części stanu Maine. Przygotowuje się je z mąki gryczanej, mąki pszennej, proszku do pieczenia, wody oraz soli. Ploye są smażone tylko z jednej strony. Z powodzeniem mogą zastąpić pieczywo podawane do posiłku. Ja przygotowałam je na śniadanie i podałam jako dodatek do jajecznicy z kiełbaskami wiedeńskimi.
PLOYE, GRYCZANE NALEŚNIKI
Śniadanie Mistrzów #198
Z naleśnikiem dookoła świata #15
Składniki (na około 4 sztuki):
- 1 szklanka mąki gryczanej
- pół szklanki mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka zimnej wody
- pół szklanki gorącej wody
Przygotowanie:
W misce umieszczamy mąkę gryczaną i pszenną. Dodajemy sól i proszek do pieczenia, mieszamy. Wlewamy zimną i gorącą wodę, mieszamy trzepaczką do połączenia. Ciasto odstawiamy na 15 minut (jeśli się spieszycie, możecie pominąć ten etap). Na patelni rozgrzewamy olej. Wylewamy porcję ciasta, rozprowadzamy je, potrząsając patelnią. Smażymy z jednej strony (do momentu, aż wierzch naleśnika będzie suchy). Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem.
*Przepis na naleśniki gryczane pochodzi z bloga The Bitehouse.
Ploye, naleśniki gryczane z Kanady |
Czas przygotowania: 20 minut.
3 komentarze
Niezwykle inspirująca sprawa, kolor zachwyca, dziureczki też, a dodatek jajecznicy intryguje. Jestem ciekawa tego przepisu.
Mają bardzo uroczą strukturę; ))
Chce zrobić takie naleśniki tylko w wersji mini. 😀