Kofty wołowe w pikantnym sosie z harissą

przez Malwina
Kofty z wołowiny w sosie
Kofty wołowe w pikantnym sosie z harissą
Na blogu znajdziecie kilka przepisów na arabskie kofty, zarówno te wołowe, jak i mniej tradycyjne na bazie drobiu. Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na smaczne kofty w pikantnym sosie z dodatkiem pasty harissa. To niezwykle aromatyczne danie. Możecie podać je z dodatkiem pieczywa, np. popularnych chlebków pita lub tak jak ja zaserwować je z gotowanym ryżem.

Arabskie wołowe kofty w sosie
KOFTY WOŁOWE W SOSIE Z HARISSĄ
 

Składniki (na 2 porcje):

Kofty:
  • 300 g mielonej wołowiny (u mnie mięso z karku wołowego)
  • 1 żółtko
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/8 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól i pieprz do smaku
Sos pomidorowy z oliwkami:
  • 600 g krojonych pomidorów w puszce, bez skórki, wraz z sokiem
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki zielonych oliwek bez pestek
  • 1-2 łyżeczki pasty harissa (ilość wg preferencji)
  • sól i pieprz do smaku
Do podania:
  • ugotowany ryż, bulgur, kasza kuskus, pieczywo (np. chlebki z patelni, chlebki pita) – do wyboru
  • posiekana natka pietruszki do posypania potrawy
 
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania koft: do zmielonej wołowiny dodajemy żółtko, sypkie przyprawy, doprawiamy mięso do smaku solą oraz pieprzem. Masę mięsną wyrabiamy dłonią, dodając do niej odrobinę zimnej wody. Z mięsa formujemy podłużne kofty (najlepiej dłonie zwilżyć zimną wodą przy formowaniu).
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kofty, obsmażamy ze wszystkich stron i odkładamy na talerz. Na patelnię dodajemy czosnek i cebulę, smażymy 3-4 minuty. Wlewamy pomidory, dodajemy harissę (zacznijcie od mniejszej ilości, harissa jest bardzo pikantna i łatwo przesadzić z jej ilością). Dolewamy odrobinę wody na patelnię (około 1/3 szklanki), dokładamy obsmażone kofty. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 10-15 minut. W razie potrzeby dolewamy więcej płynu na patelnię. Pod koniec gotowania dodajemy odsączone oliwki, doprawiamy sos do smaku solą oraz pieprzem.Kofty wołowe nakładamy na talerz, posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam do nich ugotowany ryż.

Arabskie kofty z wołowiny przepis

 

Wypróbuj inne przepisy na arabskie kofty:
Kofty z zaatarem
Kofty drobiowe z zaatarem
 Kofty z marchewką
Kofty z marchewką
Pikantne kofty wołowe
Kofty wołowe pikantne

Czas przygotowania: 30 minut.

5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

Anonimowy 14/06/2015 - 3:46 pm

Głupie pytanie ale czy oliwki muszą być dodane do tego dania? Chciałabym zrobić bo wygląda smakowicie ale rodzina nie przepada za oliwkami.

Odpowiedz
Malwina 14/06/2015 - 3:57 pm

Nie lubisz, to po prostu je pomiń 🙂

Odpowiedz
Angie 14/06/2015 - 6:56 pm

Uwielbiam takie dania, dla mnie jak najbardziej kusząca propozycja; )

Odpowiedz
Kinga 14/06/2015 - 7:20 pm

Smacznie 😉

Odpowiedz
Magda C. 15/06/2015 - 9:55 am

Smakowity obiad 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies