Fatayer to arabskie pierożki (otwarte lub zamknięte) z mięsnym lub warzywnym nadzieniem. Dziś mam dla Was przepis na właśnie takie pierożki nadziane szpinakiem z dodatkiem sumaku. Takie pierogi z powodzeniem możecie zjeść na śniadanie lub kolację. Dobrze sprawdzą się także jako drugie śniadanie w pracy.
FATAYER ZE SZPINAKIEM
Składniki (na około 8-10 dużych pierogów):
[przepis własny]
- 1 szklanka mąki pszennej chlebowej lub bułeczkowej (typ 750 lub 650)
- 1 szklanka mąki pszennej razowej (typ 1850)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka soli
- 10 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 3/4 szklanki ciepłego mleka (lub wody w wersji wegańskiej)
- 2 łyżki oliwy
- farsz: 1 cebula, 250 g szpinaku, 1 łyżeczka sumaku*, sól do smaku
- żółtko roztrzepane z niewielką ilością wody do posmarowania
Mąkę umieszczamy w misce. Dodajemy sól i oregano, mieszamy. Drożdże kruszymy do osobnej miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy na 15 minut. Do mąki dodajemy spienione drożdże, pozostałe mleko, oliwę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przekładamy do lekko naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz. Odcinamy łodyżki od szpinaku i wyrzucamy. Liście siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy przez około 4 minuty. Dodajemy szpinak, smażymy 1-2 minuty, aż liście zwiotczeją. Dodajemy sumak, doprawiamy solą, mieszamy. Przekładamy do miseczki i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 8-10 części. Z każdej formujemy kulkę i wałkujemy ją na okrągły placek. Na środku układamy 1 łyżeczkę nadzienia. Zlepiamy pierożki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Pierożki smarujemy jajkiem, wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 12-15 minut. Studzimy na metalowej kratce.
* w wersji wegańskiej zamiast mleka użyjcie ciepłej wody lub mleka roślinnego. Pomińcie także etap smarowania pierożków żółtkiem
** Ciasto możecie sklejać także jak klasyczne pierogi. Wybierzcie wersję, która jest dla Was wygodniejsza
Czas przygotowania: 2 godziny i 20 minut.
17 komentarzy
o kurczaki, rewelacyjne te pierożki!
Ale fajne! Dla mnie nowość 😉
Ja dzisiaj również zabieram się za zrobienie tych zaległych pierogów ze szpinakiem i mozzarellą i mam nadzieję, że będę mogła się pochwalić nimi jeszcze do północy 😉 Cieszę się z Twojego wpisu bo już wiem jak je sklejać aby miały odpowiedni kształt 😉
Fajnie, że ich spróbujesz. Są naprawdę świetne!
Udało się!
http://podrozekulinarneswiata.blogspot.com/2014/02/fatayer-czyli-pierogi-ze-szpinakiem-i.html
Dziękuję za przepis i wspólne (pomimo że z mojej strony spóźnione) pieczenie.
Josiu, cieszę się, że udało Ci się je zrobić 🙂
wygląda rewelacyjnie:)
Piękne zdjęcia, super światło i kolory. Te pierożki bardzo kuszące 🙂 Pozdrawiam ciepło.
Asiu, dziękuję.
Bardzo apetycznie to danie wygląda!
Prezentuje się to wspaniale!
Wyglądają wręcz idealnie!
Fatayer are one of my favourite things! Yours look beautiful.
Mąka chlebowa to zwykła mąka pszenna? Czy może to taki typ? Gdzie można taką dostać?
Tym mąki masz podany w nawiasie przy składnikach. Bułeczkową (najczęściej korzystam z niej) dostaniesz bez problemu w lidlu (typ 650).
Uwielbiam szpinak i napatrzeć się na te pierożki nie mogę:). Fantastyczne:)
Bardzo ladne, maka razowa wyglada wdziecznie, chyba sama z razowa zrobie nastepnym razem.
Smaczne sa tez z zupa z czerwonej soczewicy 😉