Fatayer ze szpinakiem

przez Malwina
Pierogi ze szpinakiem

Fatayer to arabskie pierożki (otwarte lub zamknięte) z mięsnym lub warzywnym nadzieniem. Dziś mam dla Was przepis na właśnie takie pierożki nadziane szpinakiem z dodatkiem sumaku. Takie pierogi z powodzeniem możecie zjeść na śniadanie lub kolację. Dobrze sprawdzą się także jako drugie śniadanie w pracy.

Pierogi ze szpinakiem przepis

FATAYER ZE SZPINAKIEM


Składniki (na około 8-10 dużych pierogów):
[przepis własny]

  • 1 szklanka mąki pszennej chlebowej lub  bułeczkowej (typ 750 lub 650)
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej (typ 1850)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka (lub wody w wersji wegańskiej)
  • 2 łyżki oliwy
  • farsz: 1 cebula, 250 g szpinaku, 1 łyżeczka sumaku*, sól do smaku
  • żółtko roztrzepane z niewielką ilością wody do posmarowania
Mąkę umieszczamy w misce. Dodajemy sól i oregano, mieszamy. Drożdże kruszymy do osobnej miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy na 15 minut. Do mąki dodajemy spienione drożdże, pozostałe mleko, oliwę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przekładamy do lekko naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz. Odcinamy łodyżki od szpinaku i wyrzucamy. Liście siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy przez około 4 minuty. Dodajemy szpinak, smażymy 1-2 minuty, aż liście zwiotczeją. Dodajemy sumak, doprawiamy solą, mieszamy. Przekładamy do miseczki i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 8-10 części. Z każdej formujemy kulkę i wałkujemy ją na okrągły placek. Na środku układamy 1 łyżeczkę nadzienia. Zlepiamy pierożki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Pierożki smarujemy jajkiem, wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 12-15 minut. Studzimy na metalowej kratce.

Drożdżowe pierogi ze szpinakiem

* w wersji wegańskiej zamiast mleka użyjcie ciepłej wody lub mleka roślinnego. Pomińcie także etap smarowania pierożków żółtkiem
** Ciasto możecie sklejać także jak klasyczne pierogi. Wybierzcie wersję, która jest dla Was wygodniejsza

Pieczone pierogi ze szpinakiem przepis
    Fatayer przepis
    Fatayer ze szpinakiem i sumakiem

    Czas przygotowania: 2 godziny i 20 minut.

    17 komentarzy
    0

    Podobne posty:

    17 komentarzy

    Karmel-itka. 28/02/2014 - 8:09 am

    o kurczaki, rewelacyjne te pierożki!

    Odpowiedz
    Bo(ro)n Appétit 28/02/2014 - 9:10 am

    Ale fajne! Dla mnie nowość 😉

    Odpowiedz
    Josia 28/02/2014 - 11:33 am

    Ja dzisiaj również zabieram się za zrobienie tych zaległych pierogów ze szpinakiem i mozzarellą i mam nadzieję, że będę mogła się pochwalić nimi jeszcze do północy 😉 Cieszę się z Twojego wpisu bo już wiem jak je sklejać aby miały odpowiedni kształt 😉

    Odpowiedz
    Malwina 28/02/2014 - 11:50 am

    Fajnie, że ich spróbujesz. Są naprawdę świetne!

    Odpowiedz
    Josia 28/02/2014 - 7:17 pm

    Udało się!
    http://podrozekulinarneswiata.blogspot.com/2014/02/fatayer-czyli-pierogi-ze-szpinakiem-i.html
    Dziękuję za przepis i wspólne (pomimo że z mojej strony spóźnione) pieczenie.

    Odpowiedz
    Malwina 01/03/2014 - 10:00 am

    Josiu, cieszę się, że udało Ci się je zrobić 🙂

    Odpowiedz
    Justyna Żak 28/02/2014 - 12:24 pm

    wygląda rewelacyjnie:)

    Odpowiedz
    asia white kitchen 28/02/2014 - 12:45 pm

    Piękne zdjęcia, super światło i kolory. Te pierożki bardzo kuszące 🙂 Pozdrawiam ciepło.

    Odpowiedz
    Malwina 01/03/2014 - 10:00 am

    Asiu, dziękuję.

    Odpowiedz
    Inka 28/02/2014 - 1:25 pm

    Bardzo apetycznie to danie wygląda!

    Odpowiedz
    Magda C. 28/02/2014 - 1:46 pm

    Prezentuje się to wspaniale!

    Odpowiedz
    Angie 28/02/2014 - 4:40 pm

    Wyglądają wręcz idealnie!

    Odpowiedz
    Irina @ wandercrush 28/02/2014 - 11:16 pm

    Fatayer are one of my favourite things! Yours look beautiful.

    Odpowiedz
    Anonimowy 06/03/2014 - 6:58 am

    Mąka chlebowa to zwykła mąka pszenna? Czy może to taki typ? Gdzie można taką dostać?

    Odpowiedz
    Malwina 06/03/2014 - 7:19 am

    Tym mąki masz podany w nawiasie przy składnikach. Bułeczkową (najczęściej korzystam z niej) dostaniesz bez problemu w lidlu (typ 650).

    Odpowiedz
    Jolanta Szyndlarewicz 08/03/2014 - 7:23 pm

    Uwielbiam szpinak i napatrzeć się na te pierożki nie mogę:). Fantastyczne:)

    Odpowiedz
    Anonimowy 18/06/2014 - 8:00 am

    Bardzo ladne, maka razowa wyglada wdziecznie, chyba sama z razowa zrobie nastepnym razem.
    Smaczne sa tez z zupa z czerwonej soczewicy 😉

    Odpowiedz

    Skomentuj

    * Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

    Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies