Sos tatarski

przez Malwina
Sos tatarski przepis
Sos tatarski
Sos tatarski zawsze kojarzył mi się ze świętami wielkanocnymi. Idealnie pasuje do pieczonych mięs, wędlin i oczywiście jajek. Spacer do osiedlowego sklepu potrwa dłużej aniżeli przygotowanie go w domu. Serdecznie Wam polecam, będzie miłym dodatkiem w trakcie wielkanocnego śniadania.

Przepis dodaję do akcji Mirabelki- Wielkanocne Smaki III.

Przepis na sos tatarski

SOS TATARSKI

Składniki:
[przepis własny]

  • 100 g ogórków konserwowych (u mnie 3 średniej wielkości ogórki)
  • 100 g marynowanych grzybków (lub pieczarek)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka chrzanu (opcjonalnie)
  • 2 czubate łyżki majonezu (ok. 70 g)
  • 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany (ok. 70 g)
  • sól i pieprz do smaku
  • cukier do smaku (opcjonalnie)
Ogórki i grzybki (lub pieczarki) siekamy w drobną kostkę. Dodajemy do nich śmietanę, majonez, musztardę   i chrzan (jeśli używamy). Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ew. cukrem.  Sos tatarski podajemy na zimno z jajkami, pieczonym mięsem, wędliną.
*By zaostrzyć smak sosu, można do niego dodać 1 łyżeczkę octu winnego. 
**Jako dodatek do sosu tatarskiego dobrze sprawdzą się także posiekane marynowane cebulki i kapary. Sos można wzbogacić o posiekany szczypiorek.

Całkowity czas przygotowania: 10 minut.

13 komentarzy
0

Podobne posty:

13 komentarzy

Bon Appetit. Małgorzata 25/03/2013 - 7:30 pm

skorzystam z przepisu na święta 🙂

Odpowiedz
Konwalie w kuchni 25/03/2013 - 7:50 pm

Nigdy nie mogę mu się oprzeć:)

Odpowiedz
Majana 25/03/2013 - 8:57 pm

Lubię bardzo, ale jakoś nie robię nigdy. Może w tym roku?

Odpowiedz
attea atea 25/03/2013 - 9:12 pm

Mi również sos tatarski kojarzy sie ze świętami,szczególnie wielkanocnymi,moja mama go zawsze robiła,teraz robię ja.Mam identyczny przepis.

Odpowiedz
Justyna Bąk 25/03/2013 - 9:23 pm

bardzo lubię taki sosik:)

Odpowiedz
Kamila 26/03/2013 - 6:16 am

Pycha, koniecznie na stole podczas Wielkanocy! Pozdrawiam

Odpowiedz
Marzena 26/03/2013 - 7:25 am

Ja jeszcze dodaję jajko ugotowane na twardo i kapary. A z chrzanem nie robiłam, fajna alternatywa:-) Pozdrawiam Malwinko:-)!

Odpowiedz
Maggie 26/03/2013 - 8:35 am

Bardzo lubie sos tatarski, ale tylko domowy, bo kupny smakuje nijako.

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 26/03/2013 - 11:19 am

Oj tak, schabik pieczony lub karczek i domowy sos tatarski. Pyszne zestawienie na święta 🙂

Pozdrowienia,

Agata

Odpowiedz
Veggie 26/03/2013 - 12:07 pm

Zupełnie o nim zapomniałam, a przecież to klasyka wielkanocna, bardzo lubię 🙂

Odpowiedz
Zielaczek 26/03/2013 - 7:19 pm

Uwielbiam!!! Z marynowanymi grzybkami o niebo lepszy niż z pieczarkami 🙂

Odpowiedz
nuovana 17/04/2014 - 5:57 pm

kocham. u mnie z pieczarkami, jakoś marynowane grzybki mi się ciąąągnąąąą

Odpowiedz
Urszula - Proste potrawy 08/08/2014 - 7:25 am

Mój mąż i dzieci tez uwielbiają taki sos, pyszności w Twoim wykonaniu 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies