Sos tatarski |
Sos tatarski zawsze kojarzył mi się ze świętami wielkanocnymi. Idealnie pasuje do pieczonych mięs, wędlin i oczywiście jajek. Spacer do osiedlowego sklepu potrwa dłużej aniżeli przygotowanie go w domu. Serdecznie Wam polecam, będzie miłym dodatkiem w trakcie wielkanocnego śniadania.
Przepis dodaję do akcji Mirabelki- Wielkanocne Smaki III.
SOS TATARSKI
Składniki:
[przepis własny]
- 100 g ogórków konserwowych (u mnie 3 średniej wielkości ogórki)
- 100 g marynowanych grzybków (lub pieczarek)
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka chrzanu (opcjonalnie)
- 2 czubate łyżki majonezu (ok. 70 g)
- 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany (ok. 70 g)
- sól i pieprz do smaku
- cukier do smaku (opcjonalnie)
Ogórki i grzybki (lub pieczarki) siekamy w drobną kostkę. Dodajemy do nich śmietanę, majonez, musztardę i chrzan (jeśli używamy). Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ew. cukrem. Sos tatarski podajemy na zimno z jajkami, pieczonym mięsem, wędliną.
*By zaostrzyć smak sosu, można do niego dodać 1 łyżeczkę octu winnego.
**Jako dodatek do sosu tatarskiego dobrze sprawdzą się także posiekane marynowane cebulki i kapary. Sos można wzbogacić o posiekany szczypiorek.
Całkowity czas przygotowania: 10 minut.
13 komentarzy
skorzystam z przepisu na święta 🙂
Nigdy nie mogę mu się oprzeć:)
Lubię bardzo, ale jakoś nie robię nigdy. Może w tym roku?
Mi również sos tatarski kojarzy sie ze świętami,szczególnie wielkanocnymi,moja mama go zawsze robiła,teraz robię ja.Mam identyczny przepis.
bardzo lubię taki sosik:)
Pycha, koniecznie na stole podczas Wielkanocy! Pozdrawiam
Ja jeszcze dodaję jajko ugotowane na twardo i kapary. A z chrzanem nie robiłam, fajna alternatywa:-) Pozdrawiam Malwinko:-)!
Bardzo lubie sos tatarski, ale tylko domowy, bo kupny smakuje nijako.
Oj tak, schabik pieczony lub karczek i domowy sos tatarski. Pyszne zestawienie na święta 🙂
Pozdrowienia,
Agata
Zupełnie o nim zapomniałam, a przecież to klasyka wielkanocna, bardzo lubię 🙂
Uwielbiam!!! Z marynowanymi grzybkami o niebo lepszy niż z pieczarkami 🙂
kocham. u mnie z pieczarkami, jakoś marynowane grzybki mi się ciąąągnąąąą
Mój mąż i dzieci tez uwielbiają taki sos, pyszności w Twoim wykonaniu 🙂