Z racji II Festiwalu kuchni arabskiej ciągle na naszym stole gości wołowina w rożnej postaci. Tym razem przygotowałam tagine z wołowiny i moreli. Jest to przepis Gordona Ramsay’a, w oryginale zamiast wołowiny występuje jagnięcina, do której dostępu niestety nie mam. Danie jest sycące, aromatyczne, dla nas to zupełnie nowe spojrzenie na mięso wołowe. W połączeniu z ziołowym kuskusem był to idealny posiłek.
Przepis dodaję do akcji Grumków- Z widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię oraz akcji Lejdi jako danie główne- Walentynki II- Czym TO się je.
TAGINE Z WOŁOWINY I MORELI (MAROKO)
Składniki (na 4-6 porcji):
[przepis pochodzi z książki Kuchnie Świata G. Ramsay’a]
[przepis pochodzi z książki Kuchnie Świata G. Ramsay’a]
- 900 g wołowiny gulaszowej
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz czarny
- 4 łyżki oliwy
- 1 duża cebula pokrojona w piórka
- 2 ząbki czosnku rozgniecione
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 i 1/2 łyżki przyprawy ras el hanout (użyłam domowej marokańskiej mieszanki przypraw)
- 1 i 1/2 łyżki przecieru pomidorowego (dałam 3 łyżki)
- ok. 800 ml bulionu
- 100 g suszonych moreli, posiekanych
- odrobina soku z cytryny
- 2 łyżki płynnego miodu
- kuskus z ziołami: 300 g kaszy kuskus, pęczek natki pietruszki, pęczek świeżej mięty, skórka otarta z 1 cytryny, 2 łyżeczki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy
Mięso kroimy w kawałki wielkości kęsów. Doprawiamy je solą i pieprzem, oprószamy mąką. Na dużej głębokiej patelni bądź w rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, obsmażamy mięso, aż równomiernie się zrumieni. Przekładamy na talerz. Na patelnię wrzucamy cebulę i w razie potrzeby dodajemy pozostałą oliwę.. Smażymy 5 minut, aż cebula zmięknie. Dodajemy czosnek, imbir, ras el hanout oraz przecier, smażymy kilka minut. Dokładamy z powrotem mięso i dokładnie mieszamy. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy przez 1 i 1/2 godziny. Dokładamy morele, sok z cytryny i miód do smaku, gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez 30-45 minut. Kiedy mięso będzie miękkie, doprawiamy je do smaku solą i pieprzem.
Przygotowujemy kuskus wg przepisu na opakowaniu, zalewając go wodą bądź bulionem. Przykrywamy i odstawiamy na 5-10 minut. Dodajmy posiekane zioła, skórkę z cytryny, sok oraz oliwę. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
24 komentarze
bardzo smacznie brzmi i wyglada:) to czekam na kolejny arabski przepis;)
Widziałam ten przepis i czeka na wypróbowanie. Zdaje się, że doczeka się prędzej skoro ma już Twoją rekomendację;) Pycha!
Wygląda pysznie 🙂
Fajnie wygląda i na pewno smakuje wspaniale 🙂
Ooooo, strasznie lubie tagine. I dawno nie robilam. A teraz przez Ciebie mam ochote! 🙂
Pysznie!
Ależ to danie musi być aromatyczne:) pysznie wygląda:) pozdrawiam Malwi:)
A co jest w składzie tej marokańskiej mieszanki? chciałabym to zrobić ale nie wiem jakie przyprawy bedą pasować, z takich egzotycznych mam tylko garam masala i curry
Zapomniałam dodać link, już jest w poście i odsyła do przepisu na marokańską mieszankę
pozdrawiam
ładnie podane ;]
podoba mi się dodatek moreli. musi ciekawie smakowac.
Ciekawa propozycja, wyglada bardzo apetycznie, choc morele pewnie bym wylawiala i odkladala na bok 😉
pysznie ten kuskus wyglada na Twoim zdjeciu..bardzo go lubie i kuchnię marokańską też..Pozdrawiam
Bardzo zachęcający przepis 🙂
Uwielbiam takie dania 🙂
Mhmh.. to coś w sam raz dla mnie.. :-))
http://www.przysmakiewy.pl
Witaj Malwinko:)
No danie wygląda rewelacyjnie – zjadłabym porcję 😉
serdecznie pozdrawiam 🙂
Najsmaczniejsze danie jakie jadłam. Dziękuję za ten przepis 🙂
Uwielbiam Twoje dania
Uwielbiam to danie. Robiłam je już kilka razy. Za każdym razem gdy na obiad chcę zrobić wołowinę wszyscy wołają "tagine tagine" 🙂
Izo, cieszę się, że tak Wam posmakowało;)
Super przepis 🙂
U nas można zakupić piękne Tajine francuskiej firmy Emile Henry – zapraszamy i pozdrawiamy!
Cooking Store
Pyszne to jest, niema nic lepszego i nic smaczniejszego nad tagine z morelami!
🙂
Ostatnio robiłam, bardzo pierwszy raz takie orientalne danie mi smakowało jak i mojemu chłopakowi, szczerze polecam bo baaaaardzo smaczne! : )
Bardzo się cieszę, że przypadło Wam do gustu 🙂