Tagine z wołowiny i moreli

przez Malwina

Z racji II Festiwalu kuchni arabskiej ciągle na naszym stole gości wołowina w rożnej postaci. Tym razem przygotowałam tagine z wołowiny i moreli. Jest to przepis Gordona Ramsay’a, w oryginale zamiast wołowiny występuje jagnięcina, do której dostępu niestety nie mam. Danie jest sycące, aromatyczne, dla nas to zupełnie nowe spojrzenie na mięso wołowe. W połączeniu z ziołowym kuskusem był to idealny posiłek. 
Przepis dodaję do akcji Grumków- Z widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię oraz akcji Lejdi jako danie główne- Walentynki II- Czym TO się je. 


TAGINE Z WOŁOWINY I MORELI (MAROKO)

Składniki (na 4-6 porcji):
[przepis pochodzi z książki Kuchnie Świata G. Ramsay’a]

  • 900 g wołowiny gulaszowej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz czarny 
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula pokrojona w piórka
  • 2 ząbki czosnku rozgniecione
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 i 1/2 łyżki przyprawy ras el hanout (użyłam domowej marokańskiej mieszanki przypraw)
  • 1 i 1/2 łyżki przecieru pomidorowego (dałam 3 łyżki)
  • ok. 800 ml bulionu
  • 100 g suszonych moreli, posiekanych
  • odrobina soku z cytryny
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • kuskus z ziołami: 300 g kaszy kuskus, pęczek natki pietruszki, pęczek świeżej mięty, skórka otarta z 1 cytryny, 2 łyżeczki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy
Mięso kroimy w kawałki wielkości kęsów. Doprawiamy je solą i pieprzem, oprószamy mąką. Na dużej głębokiej patelni bądź w rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, obsmażamy mięso, aż równomiernie się zrumieni. Przekładamy na talerz. Na patelnię wrzucamy cebulę i w razie potrzeby dodajemy pozostałą oliwę.. Smażymy 5 minut, aż cebula zmięknie. Dodajemy czosnek, imbir, ras el hanout oraz przecier, smażymy kilka minut. Dokładamy z powrotem mięso i dokładnie mieszamy. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy przez 1 i 1/2 godziny. Dokładamy morele, sok z cytryny i miód do smaku, gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez 30-45 minut. Kiedy mięso będzie miękkie, doprawiamy je do smaku solą i pieprzem. 
Przygotowujemy kuskus wg przepisu na opakowaniu, zalewając go wodą bądź bulionem. Przykrywamy i odstawiamy na 5-10 minut. Dodajmy posiekane zioła, skórkę z cytryny, sok oraz oliwę. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. 
(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE
24 komentarze
0

Podobne posty:

24 komentarze

Dota 15/02/2012 - 5:58 pm

bardzo smacznie brzmi i wyglada:) to czekam na kolejny arabski przepis;)

Odpowiedz
Magda 15/02/2012 - 6:02 pm

Widziałam ten przepis i czeka na wypróbowanie. Zdaje się, że doczeka się prędzej skoro ma już Twoją rekomendację;) Pycha!

Odpowiedz
Paulina 15/02/2012 - 6:53 pm

Wygląda pysznie 🙂

Odpowiedz
Majana 15/02/2012 - 7:52 pm

Fajnie wygląda i na pewno smakuje wspaniale 🙂

Odpowiedz
kasia1977 15/02/2012 - 8:29 pm

Ooooo, strasznie lubie tagine. I dawno nie robilam. A teraz przez Ciebie mam ochote! 🙂

Odpowiedz
Kamila 15/02/2012 - 9:31 pm

Pysznie!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 16/02/2012 - 6:43 am

Ależ to danie musi być aromatyczne:) pysznie wygląda:) pozdrawiam Malwi:)

Odpowiedz
Anonimowy 16/02/2012 - 7:18 am

A co jest w składzie tej marokańskiej mieszanki? chciałabym to zrobić ale nie wiem jakie przyprawy bedą pasować, z takich egzotycznych mam tylko garam masala i curry

Odpowiedz
Malwina 16/02/2012 - 7:20 am

Zapomniałam dodać link, już jest w poście i odsyła do przepisu na marokańską mieszankę

pozdrawiam

Odpowiedz
Karmel-itka. 16/02/2012 - 7:34 am

ładnie podane ;]
podoba mi się dodatek moreli. musi ciekawie smakowac.

Odpowiedz
Maggie 16/02/2012 - 7:44 am

Ciekawa propozycja, wyglada bardzo apetycznie, choc morele pewnie bym wylawiala i odkladala na bok 😉

Odpowiedz
Mona 16/02/2012 - 10:46 am

pysznie ten kuskus wyglada na Twoim zdjeciu..bardzo go lubie i kuchnię marokańską też..Pozdrawiam

Odpowiedz
Olka 16/02/2012 - 3:04 pm

Bardzo zachęcający przepis 🙂

Odpowiedz
kikimora 16/02/2012 - 4:14 pm

Uwielbiam takie dania 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 16/02/2012 - 7:17 pm

Mhmh.. to coś w sam raz dla mnie.. :-))

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Ewelosa 17/02/2012 - 10:52 am

Witaj Malwinko:)

No danie wygląda rewelacyjnie – zjadłabym porcję 😉

serdecznie pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Iza 30/05/2012 - 7:20 am

Najsmaczniejsze danie jakie jadłam. Dziękuję za ten przepis 🙂
Uwielbiam Twoje dania

Odpowiedz
Iza 30/05/2012 - 7:22 am

Uwielbiam to danie. Robiłam je już kilka razy. Za każdym razem gdy na obiad chcę zrobić wołowinę wszyscy wołają "tagine tagine" 🙂

Odpowiedz
Malwina 30/05/2012 - 12:04 pm

Izo, cieszę się, że tak Wam posmakowało;)

Odpowiedz
Cooking Store 27/08/2012 - 2:18 pm

Super przepis 🙂
U nas można zakupić piękne Tajine francuskiej firmy Emile Henry – zapraszamy i pozdrawiamy!

Cooking Store

Odpowiedz
Anonimowy 01/07/2013 - 9:03 pm

Pyszne to jest, niema nic lepszego i nic smaczniejszego nad tagine z morelami!

Odpowiedz
Malwina 02/07/2013 - 5:17 am

🙂

Odpowiedz
Anonimowy 24/01/2014 - 1:00 am

Ostatnio robiłam, bardzo pierwszy raz takie orientalne danie mi smakowało jak i mojemu chłopakowi, szczerze polecam bo baaaaardzo smaczne! : )

Odpowiedz
Malwina 24/01/2014 - 6:13 am

Bardzo się cieszę, że przypadło Wam do gustu 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies