Sałatka z tuńczyka i pasty tahini

przez Malwina
Sałatka z tuńczykiem i sosem tahini
Sałatka z tuńczyka i pasty tahini 
Inspiracją do przygotowania dzisiejszej sałatki była dla mnie inna potrawa, mianowicie turecki piyaz z sosem tahini. Powstała niezwykle ciekawa kompozycja smakowa, którą odtwarzam od czasu do czasu. Dressing z orzechową nutą fajnie współgra z pozostałymi składnikami. Sałatka jest ciekawa i z pewnością niebanalna w smaku. Możecie zabrać ją ze sobą do pracy lub szkoły, o ile oczywiście nie straszny Wam zapach tuńczyka.

Sałatka z tuńczyka i pasty tahini przepis
SAŁATKA Z TUŃCZYKA I PASTY TAHINI



Składniki (na 2-3 porcje):

  • 240 g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki (waga po ugotowaniu i odsączeniu)
  • 1 puszka tuńczyka (u mnie tuńczyk w oliwie), 125 g; waga po odsączeniu
  • pół czerwonej cebuli
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pół zielonej papryki
  • 2 jajka, ugotowane na twardo, ostudzone i obrane
  • pół dojrzałego awokado
  • 1 pomidor (250 g)
  • dressing: 1 łyżka pasty tahini, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 1 ząbek czosnku (drobno posiekany), sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
W misce umieszczamy odsączoną ciecierzycę, dodajemy odsączonego z zalewy i podzielonego na kawałki tuńczyka, drobno posiekaną cebulkę i natkę pietruszki, pokrojoną w mniejszą kostkę paprykę, jajka podzielone na ćwiartki, pokrojonego pomidora i awokado. Składniki dressingu łączy my przy pomocy łyżeczki, dodając w razie potrzeby niewielką ilość zimnej wody, jeśli będzie zbyt gęsty. Sałatkę polewamy dressingiem, delikatnie mieszamy i podajemy.

Sałatka z tuńczykiem i sosem tahini

Czas przygotowania: 15 minut.

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

Magda C. 18/06/2015 - 12:07 pm

Pyszna sałatka, chętnie bym takiej zjadła 🙂

Odpowiedz
Pati M - patitolubi 18/06/2015 - 12:37 pm

Wygląda obłędnie! I ma w sobie wszystko to co lubię

Odpowiedz
Kinga 18/06/2015 - 2:41 pm

Smacznie 😉

Odpowiedz
FitHealthyLife 18/06/2015 - 4:39 pm

Wygląda obłędnie, a tuńczyka bardzo lubię 🙂

Odpowiedz
Karmel-itka. 18/06/2015 - 6:56 pm

powiem, że ciekawe smaki – niezwykle odważne 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 18/06/2015 - 8:56 pm

Sałatka już w pudełku 🙂 Jutro będę testować – to będzie moja pierwsza sałatka z ciecierzycą. Mam jakąś wredną, gorzką tahini (albo nie jestem jej smakoszem) i dodałam trochę miodu do dressingu. Zapowiada się super lunch.

Odpowiedz
Malwina 19/06/2015 - 8:58 am

Nie powinna być gorzka. Jeśli jest to wina ziarna (albo kiepskie i źle przechowywane przed zrobieniem tahiny albo zbyt długo prażone). Mam nadzieję, że mimo tego sałatkę zjadłaś ze smakiem, bo miód na pewno zrobił swoje 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 20/06/2015 - 10:12 am

Sałatka smakowała. A tahini była gotowa ze słoika. następnym razem chyba spróbuje zrobić sama. A może masz jakąś sprawdzoną gotową?

Odpowiedz
Malwina 22/06/2015 - 9:12 am

Najlepsza gotowa, jaką miałam, przyleciała do mnie prosto z Palestyny. Idealna w konsystencji, w smaku zero goryczki. Dopytam, czy można dostać te produkty w jakimś polskim sklepie (nazwy firmy dokładnej Ci nie podam, bo na słoiczku była po arabsku).

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies