Hummus

przez Malwina

Hummus przepis
Uwielbiam hummus i mogłabym go jeść praktycznie każdego dnia. Dziś mam dla Was przepis na klasyczną wersję tego arabskiego dipu. Lubię, gdy ma lekko kwaśną nutę, którą doskonale uzupełnia odrobina czosnku, cayenne i kminu rzymskiego. Taki hummus  z ciecierzycy to smaczny dodatek do pieczywa czy surowych warzyw.
Przepis na hummus

HUMMUS

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy (lub 250 g ugotowanej)
  • 1 duży ząbek czosnku (lub nawet dwa, jeśli lubisz mocniej wyczuwalny posmak czosnku w hummusie)
  • 3 kopiaste łyżki pasty tahini 
  • sok z 1 cytryny
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego (lub więcej do smaku)
  • 1/4 łyżeczki cayenne (lub więcej do smaku)
  • sól do smaku
  • oliwa do skropienia hummusu
W rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem) umieszczamy ciecierzycę (jeśli są na niej skórki, zdejmijcie je), dodajemy posiekany czosnek, sok z cytryny, tahini, kmin, cayenne, sól do smaku. Całość miksujemy na gładką pastę. W trakcie miksowania dolewamy kilka łyżek zimnej wody do otrzymania preferowanej konsystencji hummusu. Gęstość hummusu dostosujcie do własnych preferencji. Hummus przekładamy do miseczki, posypujemy szczyptą cayenne, kropimy oliwą. Podajemy z dodatkiem świeżych warzyw, chlebków pita, chlebków z patelni, chlebowych obwarzanek. Hummus można przechowywać w lodówce do 2-3 dni (w zamkniętym pojemniku).

Przepis na humus w wykonaniu czytelników:

Czas przygotowania: 10 minut.

19 komentarzy
0

Podobne posty:

19 komentarzy

Agnieszka Mat 24/02/2014 - 9:32 am

Mniam, uwielbiam:)

Odpowiedz
Magda C. 24/02/2014 - 10:07 am

Ciekawie to wygląda 😉

Odpowiedz
gotowaniena102 24/02/2014 - 10:10 am

Uwielbiam hummus, to świetny dodatek! Ale mogę go również zajadać samodzielnie 😉

Odpowiedz
Martynosia 24/02/2014 - 10:22 am

Nosze sie ze zrobieniem juz od dawna, ale chyba w koncu sie zmobilizuje 🙂

Odpowiedz
Karola S 24/02/2014 - 11:00 am

A tahini? 🙁

Odpowiedz
Malwina 24/02/2014 - 11:06 am

Karola, dzięki za czujne oko 🙂

Odpowiedz
Karola S 25/02/2014 - 12:55 pm

Luz blues. 😉 Tak sobie pomyślałam, że to chyba tylko niedopatrzenie. 😀 Pozdrawiam serdecznie. Twój blog to jeden z tych, na których siedzę regularnie, a czas leci, leci, leci… 😉

Odpowiedz
Malwina 25/02/2014 - 1:46 pm

Karola, dziękuję za miłe słowa 🙂

Odpowiedz
JustInka 24/02/2014 - 12:03 pm

Kochana, dzięki Tobie poznałam hummus i pokochałam! Rzadko go robię, bo muszę go jeść sama, ale przy okazji spotkań ze znajomymi świetnie się sprawdza.

Odpowiedz
Justyna Żak 24/02/2014 - 12:13 pm

wygląda bardzo smacznie:)

Odpowiedz
buzzgrow 24/02/2014 - 2:53 pm

Czy aby na pewno klasyczna wersja humusu idzie z kminem, papryką i oliwą? :>
Mnie uczono, że składnikami klasyka są: ciecierzyca (lepiej ugotować), tahina, czosnek, sok z cytryny i sól. Reszta to dodatki, którymi można doprawić na talerzu (sam uwielbiam dodac oliwe i paprykę 😉

Odpowiedz
Malwina 24/02/2014 - 4:00 pm

Buzzzgrow, słowo klasyczny może troszkę jest tu na wyrost;) Od zawsze robię go w taki sposób i jest "klasyczny" w moim wydaniu. Obowiązkowo z oliwą, kuminem, który uwielbiam i odrobiną pikantnej papryki. Chociaż ostatnio zajadam się też hummusem z prażonymi pinolami i oliwą chili.

Odpowiedz
martanovacka 25/02/2014 - 2:08 am

Moje uzależnienie 🙂 Potrafię wyjeść na raz calutki słoiczek!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 28/02/2014 - 9:16 am

Kocham hummus!!!!!!!!

Odpowiedz
Monika Grobelna 28/02/2014 - 11:00 am

Uwielbiam hummus. Nawet pastę tahini zaczęłam robić sama. Niebo w gębie.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 04/03/2014 - 4:38 pm

Ostatnio udało mi się w końcu ciecierzyce u siebie dostać, teraz czeka na wykorzystanie ….:) … a tej ugotowanej to ma być 250 g po ugotowaniu rozumiem? buziaki

Odpowiedz
Malwina 05/03/2014 - 3:40 pm

Dokładnie Jolu, 250 g ugotowanej.

Odpowiedz
Małgosia 03/02/2015 - 9:04 am

ja zrobiłam z podobnego przepisu, ale tam trzeba było dodać…3/4 szklanki domowej tahini… czy 2 łyżki to nie za mało?

Odpowiedz
Malwina 03/02/2015 - 9:10 am

Małgosiu, to kwestia preferencji. Zerknęłam do kilku książek z kuchnią arabską i proporcje są przeróżne. Przykładowo w "The Lebanese Kitchen" na 200 g ugotowanej ciecierzycy przypada 1 łyżka tahini, czyli jeszcze mniej niż u w moim przepisie.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies