Libańskie szaszłyki z sumakiem

przez Malwina
Szaszłyki arabskie z sumakiem

Jak zapewne zauważyliście na blogu wciąż królują arabskie smaki. Bez obaw, wkrótce będę Wam prezentować także inne przepisy z różnych stron świata. Dziś po raz kolejny chciałabym Was zachęcić do zakupu sumaku. Tym razem wykorzystałam go do przygotowania marynaty do kebabów z kurczaka. Danie jest proste, szybkie w wykonaniu i do tego niezwykle smaczne. 
Szaszłyki z sumakiem przepis


SZASZŁYKI Z SUMAKIEM

Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi ze strony Arabic-food]
  • 4 piersi z kurczaka
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżeczka sumaku
  • łyżka oliwy
  • sól
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • patyczki do szaszłyków
Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy w grubszą kostkę. W misce łączymy oliwę, sumak i kolendrę. Mięso lekko solimy, wkładamy do marynaty i odstawiamy do lodówki na 3 godziny lub na całą noc. Szpatułki do szaszłyków moczymy przez 30 minut w zimnej wodzie. Mięso nabijamy na patyczki, posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Pieczemy w piekarniku 20-25 minut w temp. 180 stopni lub smażymy  na grillu.

Czas przygotowania: 25 minut.

17 komentarzy
0

Podobne posty:

17 komentarzy

Doctor 30/06/2011 - 5:43 pm

Uwielbiam szaszłyki! Niby proste składniki, a dają taki znakomity efekt 🙂

Odpowiedz
hania-kasia 30/06/2011 - 5:55 pm

Malwinno, wystarczy rzut oka na tytuł i już wiadomo, że to przepis z Twojego bloga.

Ostatnio też mam fazę na kuchnię bliskowschodnią i arabską.

Odpowiedz
Kamila 30/06/2011 - 6:15 pm

Przepis bardzo mi się podoba, chętnie wypróbuje!

Odpowiedz
kikimora 30/06/2011 - 7:22 pm

Sumak? Nie słyszałam nigdy o tym.
Coś się u mnie ostatnio w ogóle mięso nie pojawia, inspirujesz mnie do tego, żeby przyrządzić coś tak apetycznego. 🙂

Odpowiedz
Kasia 30/06/2011 - 7:39 pm

Ja sumak nieśmiało stosuję – dodaje mocnego kwasku?

Odpowiedz
kabamaiga 30/06/2011 - 7:44 pm

A ja nie znam smaku sumaku 🙁

Odpowiedz
ozzie 30/06/2011 - 7:48 pm

sumak mam i często stosuję , głównie do ryb i szpinaku. Kuchnię libańską uwielbiam:)

Odpowiedz
ewelajna 30/06/2011 - 8:56 pm

Ostatnio u Maggie pisałam, że nie znam harissy, teraz mam tyły z sumakiem… Mój Boże…, ile jeszcze tych smaków do poznania… Szaszłyczki musiały być smakowite:)

Odpowiedz
grumko 01/07/2011 - 3:05 am

U nas też dziś szaszłyki;-)
A przepisów z Libanu, to już przygotowałaś chyba ze 125!;-)
Tak mi przynajmniej podpowiada nasze podsumowanie;-)

Odpowiedz
Jolanta szyndlarewicz 01/07/2011 - 5:00 am

o sumaku słyszę pierwszy raz w życiu …nawet nie wiem z czym to ugryźć:) ale takie szaszłyki to bym ugryzła chętnie:) pozdrawiam ciepło

Odpowiedz
Malwina 01/07/2011 - 5:09 am

@Haniu- jak widać z sumaku korzystam ile mogę;) pierwsze opakowanie praktycznie już wykończyłam;)

@Kasiu- smak sumaku jest specyficzny, kwaskowaty z taką dziwną nutką. Bardzo orzeźwiający.

@Ozzie- masz rację, kuchnia libańska jest genialna;)

@Grumko- Libańską kuchnię pokochałam miłością wielką;) Dziś z kolei będę smakować kuchnię marokańską

Odpowiedz
elżunia 01/07/2011 - 8:45 am

powiem szczerze nie słyszałam jeszcze o sumaku (przyprawie)…ale szaszłyki wygladają na bardzo aromatyczne

Odpowiedz
mnemonique 01/07/2011 - 11:39 am

szaszłyki to świetny sposób na atrakcyjne podanie mięsa. Sumaku nigdy jeszcze nie kupowałam, ale czuję się zachęcona 🙂

Pozdrawiam
Monika
http://www.bentopopolsku.blogspot.com

Odpowiedz
bastamb 01/07/2011 - 2:34 pm

..i znowu kurczaczek Malwinko, moje ulubione mięsko….smacznie wygląda…pozdrawiam. Malwinko…

Odpowiedz
Anucha 01/07/2011 - 4:44 pm

I mnie zaintrygował ten sumak. Nawet nie wiedziałam, ze istnieje taka przyprawa. Dla mnie sumak to drzewo lub krzew:)
A szaszłyki palce lizać:)
Pozdrawiam:)

Odpowiedz
Em. 01/07/2011 - 4:45 pm

Też nie znam sumaku. Hmm , zastanawiam się czy trafiłby w mój smak 🙂
No, ale świetnie się prezentują te szaszłyki 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 06/07/2011 - 3:58 pm

Sumak? też nie znam tego, będę musiała bliżej zapoznać się z tym dodatkiem 😉 Może akurat przypadnie mi do gustu 😉

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies