Jak zapewne zauważyliście na blogu wciąż królują arabskie smaki. Bez obaw, wkrótce będę Wam prezentować także inne przepisy z różnych stron świata. Dziś po raz kolejny chciałabym Was zachęcić do zakupu sumaku. Tym razem wykorzystałam go do przygotowania marynaty do kebabów z kurczaka. Danie jest proste, szybkie w wykonaniu i do tego niezwykle smaczne.
SZASZŁYKI Z SUMAKIEM
Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi ze strony Arabic-food]
[przepis pochodzi ze strony Arabic-food]
- 4 piersi z kurczaka
- łyżeczka mielonej kolendry
- łyżeczka sumaku
- łyżka oliwy
- sól
- świeżo mielony kolorowy pieprz
- patyczki do szaszłyków
Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy w grubszą kostkę. W misce łączymy oliwę, sumak i kolendrę. Mięso lekko solimy, wkładamy do marynaty i odstawiamy do lodówki na 3 godziny lub na całą noc. Szpatułki do szaszłyków moczymy przez 30 minut w zimnej wodzie. Mięso nabijamy na patyczki, posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Pieczemy w piekarniku 20-25 minut w temp. 180 stopni lub smażymy na grillu.
Czas przygotowania: 25 minut.
17 komentarzy
Uwielbiam szaszłyki! Niby proste składniki, a dają taki znakomity efekt 🙂
Malwinno, wystarczy rzut oka na tytuł i już wiadomo, że to przepis z Twojego bloga.
Ostatnio też mam fazę na kuchnię bliskowschodnią i arabską.
Przepis bardzo mi się podoba, chętnie wypróbuje!
Sumak? Nie słyszałam nigdy o tym.
Coś się u mnie ostatnio w ogóle mięso nie pojawia, inspirujesz mnie do tego, żeby przyrządzić coś tak apetycznego. 🙂
Ja sumak nieśmiało stosuję – dodaje mocnego kwasku?
A ja nie znam smaku sumaku 🙁
sumak mam i często stosuję , głównie do ryb i szpinaku. Kuchnię libańską uwielbiam:)
Ostatnio u Maggie pisałam, że nie znam harissy, teraz mam tyły z sumakiem… Mój Boże…, ile jeszcze tych smaków do poznania… Szaszłyczki musiały być smakowite:)
U nas też dziś szaszłyki;-)
A przepisów z Libanu, to już przygotowałaś chyba ze 125!;-)
Tak mi przynajmniej podpowiada nasze podsumowanie;-)
o sumaku słyszę pierwszy raz w życiu …nawet nie wiem z czym to ugryźć:) ale takie szaszłyki to bym ugryzła chętnie:) pozdrawiam ciepło
@Haniu- jak widać z sumaku korzystam ile mogę;) pierwsze opakowanie praktycznie już wykończyłam;)
@Kasiu- smak sumaku jest specyficzny, kwaskowaty z taką dziwną nutką. Bardzo orzeźwiający.
@Ozzie- masz rację, kuchnia libańska jest genialna;)
@Grumko- Libańską kuchnię pokochałam miłością wielką;) Dziś z kolei będę smakować kuchnię marokańską
powiem szczerze nie słyszałam jeszcze o sumaku (przyprawie)…ale szaszłyki wygladają na bardzo aromatyczne
szaszłyki to świetny sposób na atrakcyjne podanie mięsa. Sumaku nigdy jeszcze nie kupowałam, ale czuję się zachęcona 🙂
Pozdrawiam
Monika
http://www.bentopopolsku.blogspot.com
..i znowu kurczaczek Malwinko, moje ulubione mięsko….smacznie wygląda…pozdrawiam. Malwinko…
I mnie zaintrygował ten sumak. Nawet nie wiedziałam, ze istnieje taka przyprawa. Dla mnie sumak to drzewo lub krzew:)
A szaszłyki palce lizać:)
Pozdrawiam:)
Też nie znam sumaku. Hmm , zastanawiam się czy trafiłby w mój smak 🙂
No, ale świetnie się prezentują te szaszłyki 🙂
Sumak? też nie znam tego, będę musiała bliżej zapoznać się z tym dodatkiem 😉 Może akurat przypadnie mi do gustu 😉
http://www.przysmakiewy.pl