Sałatka z ciecierzycy |
Kofty z ziemniakami |
Kofty z warzywami |
Fatayer z tuńczykiem |
Foul mudammas |
Zupa z soczewicy |
Dip z fetą i ogórkiem |
Kofty z bakłażanem |
Tagine z wołowiny i rodzynek |
Chlebki z pomidorami |
Labneh w oliwie |
Labraks z tahini |
Klopsiki w pomidorach |
Dorsz marynowany |
Chlebki z wołowiną |
Kofty z indyka |
Sos z tahini i chili |
Klopsiki z ziemniakami |
Sałatka z pomidora i sera |
Chlebki z zatarem |
Wołowina z oliwkami |
Hummus ze szpinakiem |
Kofty w pomidorach |
Kofty z kurczaka |
Katayef z borówami |
Katayef z twarożkiem |
Hummus ze szparagów |
Sałatka z owczym serem |
Hummus z buraka |
Pikantne smażone krewetki |
Fasola z botwinką |
Wołowina z groszkiem |
Sałatka z pomidora i granatu |
Hummus z pomidorami |
Sałatka z bakłażana |
Kofty z zaatarem |
Sałatka z kurczakiem |
Sałatka z oliwek |
Sałatka z karczochami |
Labneh |
Gulasz z kurczaka |
Tagine z pomidorami |
Kofty z marchewką |
Shawarma z grilla |
Kofty z sumakiem |
Zupa z kurczaka i ryżu |
Shawarma z bakłażanem |
Kebab drobiowy |
Wątróbka z granatem |
Tagine z cebulą |
Gulasz wołowy |
Placuszki z chili |
Fatayer ze szpinakiem |
Kibbeh z bakłażana |
Hummus |
Ciasto bananowe |
Sałatka z pomidorem |
Dip z tahini |
Batata harra |
Przyprawa 7 smaków |
Obwarzanki z kuminem |
Sałatka z bulgurem |
Pasta tahini |
Ciastka z daktylami |
Pikantne kofty wołowe |
Lablabi |
Manakeesh |
Baba Ghanoush |
Lawasz |
Ciasto daktylowe |
Pierogi ze szpinakiem |
Sałatka z kuskusem i kurczakiem |
Ashtalieh migdałowe |
Tagine z kurczakiem i marchwią |
Shakshouka |
Sałatka z migdałami |
Tagine z ciecierzycą |
Polędwiczki w sosie |
Kurczak z soczewicą |
Tagine z kurczaka z orzeszkami |
Kurczak na pilawie |
Kuskus z klopsikami |
Sałatka z ryżem i kurczakiem |
Ryż po egipsku |
Faszerowane papryki |
Tagine z kurczaka i brzoskwiń |
Kuskus z pomidorkami |
Zielone tabbouleh |
Foul z pomidorkami |
Gulasz z bakłażana |
Ciecierzyca w pomidorach |
Marchewka po libijsku |
Foul Mdammas |
Shish Tawouk |
Sambousek |
Gulasz wołowy z fasolą |
Sałatka z kuskusem i pistacjami |
Tagine z wołowiny i moreli |
Kuskus z kurczakiem |
Pasta harissa |
Kofty w sosie pomidorowym |
Kurczak po marokańsku |
Pikantna sałatka z kuskusem |
Klopsiki |
Klopsiki z morelami |
Zupa z soczewicy |
Sałatka z marchewką |
Przyprawa marokańska |
Burgery arabskie |
Falafele |
Sałatka z pitą |
Sałatka z kuskusem i ciecierzycą |
Muhallebi |
Kofty z groszkiem |
Sałatka z buraków |
Pikantne szaszłyki |
Sałatka z burakami |
Kurczak w harissie |
Kurczak w krakersach |
Pieczony falafel |
Papryka z sosem bazyliowym |
Szaszłyki z sumakiem |
Polędwiczki na ostro |
Kofty z papryką |
Kofty w pomidorach |
Kuskus z ciecierzycą |
Tabbouleh |
Kofty z pistacjami |
Chlebki pita |
Kofty ziołowe |
Ciasteczka migdałowe |
Pilaw z morelami |
Sałatka z pomarańczy |
Kofty z pikantnym sosem |
Kurczak w marynacie |
Marchewka po marokańsku |
Kurczak po libańsku |
Megadarra |
Sambousek II |
Kurczak z oliwkami |
Sahlab |
Grillowany kurczak |
Sałatka z ciecierzycy |
Soczewica po marokańsku |
Shawarma |
Zupa marchewkowa |
Kurczak ze śliwkami |
Fattoush |
Kurczak z oliwkami |
Tagine z kurczaka i daktyli |
Chlebki pita II |
Tagine i warzyw |
Kurczak w pomarańczach |
Ciastka z makiem |
Sałatka z bakłażanem |
Kuskus z kurczakiem |
Kuskus po berberyjsku |
Szaszłyki libańskie |
2 komentarze
Wow, tyle tu pyszności, a ja tak lubią tą kuchnię 🙂 Chyba czas zakasać rękawy i do gotowania…no może jak jak mi przejdzie faza na chińską 🙂 Pozdrawiam
Kuchnia arabska jest tak napradę najlepsza i najbardziej kolorowa, ale dla mięsożerców może zbyt wyszukana. Bo po co kombinować i łączyć jak można zjeść ziemniaka i kotleta i też jest dobrze;) Szkoda, że ta kuchnia jest dla nas tak odległa, bo wiadomo, że niby dla człowieka jest najlepsze to, co lokalne(wg jednej z filozofii odżywiania). Mnie się podoba to kombinowanie z kolorami i smakami tak dla mnie obce, ale po prostu wiem, że jest zdrowsze niż nasza kuchnia niestety…bo co kuchnia polska oferuje kobietom?tylko kolorowe tuczące ciasta a sałatka tradycyjna jest tak oklepana że nic więcej nie dodam, reszta dań to zapożyczenia i przykro mi że muszę wzorować się na kuchni arabskiej by zjeść i smacznie i zdrowo, co w kuchni polskiej nie idzie w parze:(Naat