Przy okazji publikacji dipu z pieczonych buraków, zapowiedziałam Wam prostą sałatkę z ich dodatkiem. Połączenie pieczonych buraków, kurczaka, słonej fety i orzeszków piniowych bardzo przypadło do gustu Połówkowi. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia, koniecznie to nadróbcie.
SAŁATKA Z PIECZONYMI BURAKAMI I FETĄ
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- 4 małe upieczone buraki, obrane i pokrojone na ćwiartki
- 100 g sera feta
- 3 łyżki orzeszków piniowych, uprażonych na suchej patelni
- 1 pierś z kurczaka
- 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 2 garście ulubionej sałaty
- dressing: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka octu winnego, sól i pieprz do smaku (wszystkie składniki łączymy ze sobą)
Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i pokruszonym rozmarynem. Smażymy na patelni a następnie przenosimy na papierowy ręcznik i pozostawiamy do wystudzenia. Ser kroimy w kostkę. Na dwóch talerzach rozkładamy sałatkę, dodajemy ostudzonego i pokrojonego w kostkę kurczaka, buraki, fetę. Całość kropimy dressingiem i posypujemy prażonymi orzeszkami.
Czas przygotowania: 10 minut.
8 komentarzy
Wygląda obłędnie! Jesteś moją mistrzynią sałatek!
wygląda bardzo smacznie:)
musi być pyszne! trzeba spróbować w ten weekend:)
Muszę zacząć częściej podawać buraki – to naprawdę smaczne warzywo – zwłaszcza w takich sałatkach jak Twoja 🙂
Feta i buraki <3! Dla mnie klasyka.
Połączenie idealne, które uwielbiam!Pieczone buraki skropione balsamico zwłaszcza, do tego piniole i feta. Poezja smaku!
Jakie mięso smażymy ???
Pierś z kurczaka, proszę zerknąć na składniki przepisu.