Sałatka z pieczonymi burakami i fetą

przez Malwina
Sałatka burakami i fetą przepis

Przy okazji publikacji dipu z pieczonych buraków, zapowiedziałam Wam prostą sałatkę z ich dodatkiem. Połączenie pieczonych buraków, kurczaka, słonej fety i orzeszków piniowych bardzo przypadło do gustu Połówkowi. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia, koniecznie to nadróbcie.

Sałatka z pieczonymi burakami i fetą

SAŁATKA Z PIECZONYMI BURAKAMI I FETĄ


Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 4 małe upieczone buraki, obrane i pokrojone na ćwiartki
  • 100 g sera feta
  • 3 łyżki orzeszków piniowych, uprażonych na suchej patelni
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 2 garście ulubionej sałaty
  • dressing: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka octu winnego, sól i pieprz do smaku (wszystkie składniki łączymy ze sobą)
Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i pokruszonym rozmarynem. Smażymy na patelni a następnie przenosimy na papierowy ręcznik i pozostawiamy do wystudzenia. Ser kroimy w kostkę. Na dwóch talerzach rozkładamy sałatkę, dodajemy ostudzonego i pokrojonego w kostkę kurczaka, buraki, fetę. Całość kropimy dressingiem i posypujemy prażonymi orzeszkami. 

Czas przygotowania: 10 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Magda C. 06/11/2013 - 6:54 pm

Wygląda obłędnie! Jesteś moją mistrzynią sałatek!

Odpowiedz
Justyna Bąk 06/11/2013 - 9:10 pm

wygląda bardzo smacznie:)

Odpowiedz
Ania 07/11/2013 - 8:03 am

musi być pyszne! trzeba spróbować w ten weekend:)

Odpowiedz
tu-tusia 07/11/2013 - 11:24 am

Muszę zacząć częściej podawać buraki – to naprawdę smaczne warzywo – zwłaszcza w takich sałatkach jak Twoja 🙂

Odpowiedz
Przypraw mnie 07/11/2013 - 12:59 pm

Feta i buraki <3! Dla mnie klasyka.

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 07/11/2013 - 3:22 pm

Połączenie idealne, które uwielbiam!Pieczone buraki skropione balsamico zwłaszcza, do tego piniole i feta. Poezja smaku!

Odpowiedz
Anonimowy 27/01/2016 - 8:59 am

Jakie mięso smażymy ???

Odpowiedz
Malwina 27/01/2016 - 9:01 am

Pierś z kurczaka, proszę zerknąć na składniki przepisu.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies