Gulasz z gęsich udek na czerwonym winie

przez Malwina
Gulasz z gęsich udek na czerwonym winie

W tym roku miałam po raz pierwszy okazję przygotować coś  z gęsiny. Siostra Połówka obdarowała nas gąską, którą przez kilka kolejnych dni przerabiałam. Gęsina to obecnie rzadko używane w kuchni mięso, na całe szczęście w ostatnich latach zaczyna się to powolutku zmieniać. 

Gulasz z gęsi przepis
GULASZ Z GĘSICH UDEK


Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 4 gęsie udka
  • suszony tymianek
  • 3 małe szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 lampka czerwonego wytrawnego wina
  • 3-4 szklanki rosołu z gęsi lub kaczki, bulionu lub w ostateczności wody
  • 4 średniej wielkości marchewki, obrane, pokrojone na 2-3 kawałki
  • sól i pieprz do smaku
Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Na patelni roztapiamy gęsi tłuszcz (możecie użyć także tłuszczu kaczego lub w ostateczności oleju), obsmażamy mięso ze wszystkich stron i przekładamy do szerokiego garnka. Na patelnię wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy, aż cebula się zeszkli. Wlewamy wino, doprowadzamy do zagotowania, zawartość patelni wylewamy na mięso. Do garnka wlewamy ciepły bulion w takiej ilości, aby zakrył mięso. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, marchewki. Przykrywamy pokrywką (jeśli pokrywka nie ma otworu, kładziemy ją uchylnie) i gotujemy przez około godzinę lub dłużej, aż mięso będzie miękkie (przy większych okazach i starszych gęsiach może to potrwać nawet 2-3 godziny). Kiedy mięso jest miękkie,  doprawiamy całość solą i pieprzem. Gotujemy dalej przez około 20-30 minut bez przykrycia, aż  sos zredukuje się. Podajemy z kaszą. Do sosu możecie dodać kilka łyżek śmietanki.

Czas przygotowania: 1 godzina i 25 minut.

6 komentarzy
0

6 komentarzy

majka 11/11/2013 - 2:51 pm

Baaardzo apetyczne zdjecia 🙂 Ja mieso z gesi lubie ale nie pamietam, kiedy ostatni raz jadlam…

Pozdrowienia.

Odpowiedz
Kamila 11/11/2013 - 5:15 pm

Pyszna propozycja, u nas też dziś gęsina obowiązkowa i rogale ma się rozumieć 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedz
JustInka 11/11/2013 - 9:41 pm

Przyznam, że jeszcze nigdy nie jadłam gęsiny. Ale wygląda smacznie.

Odpowiedz
Marzena 12/11/2013 - 7:54 am

Gęsinę mieliśmy 10, a nie 11, ale co tam;-) A Twoja propozycja Malwinko zapisana już do wypróbowania, bo my zupełnie inaczej robimy:-)

Odpowiedz
tu-tusia 12/11/2013 - 3:38 pm

Wygląda przepysznie! Niestety ja na gęsinę się nie załapałam, ale przynajmniej rogaliki były 😉

Odpowiedz
Magda C. 13/11/2013 - 8:29 am

Nie jadłam nigdy gęsiny. Wygląda bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies