Sałatka z pieczonych ziemniaków ze śledziem

przez Malwina

Ta sałatka to wiosenno–zimowy romans. Pieczone młode ziemniaki zestawiłam z marynowanymi śledziami, tworząc prostą, aczkolwiek bardzo smaczną sałatkę. Z powodzeniem może zastąpić Wam obiad.

Do sałatki nie przygotowałam dressingu, nie chciałam bowiem, aby wyszła zbyt ciężka i aby jego smak zdominował delikatne pieczone ziemniaki. Oczywiście, jeśli chcecie, możecie skropić całość olejem rzepakowym tłoczonym na zimno lub oliwą.

Sałatka z pieczonych ziemniaków ze śledziem

Drukuj
Porcje: 2 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 600 g niedużych młodych ziemniaków ze skórką
  • 1 łyżka oleju lub oliwy
  • 200 g marynowanych śledzi ze słoika (waga po odcieku)
  • 1 mała czerwona cebulka
  • Pół łyżeczki cukru lub erytrolu
  • 3 łyżki octu z czerwonego wina
  • 4 duże kapary
  • 1 gałązka koperku
  • Sól i świeżo mielony kolorowy pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie myjemy i osuszamy. Przekładamy je do miski, polewamy oliwą, oprószamy solą (nie szalejcie z jej ilością, bo śledzie są słone). Ziemniaki układamy w jednej warstwie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 200 stopni (grzałka góra–dół) przez 30–45 minut lub dłużej, aż ziemniaki będą miękkie i ładnie zarumienione. Studzimy, kroimy na pół lub w ćwiartki. 
  2. Filety śledziowe osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w mniejsze kawałki. 
  3. Cebulkę kroimy w krążki lub piórka, umieszczamy w miseczce, zasypujemy cukrem, zalewamy octem, dodajemy szczyptę soli, mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Kapary kroimy w plasterki. 
  4. Do ziemniaków dodajemy śledzie, cebulkę, kapary. Całość posypujemy porwanym w palcach koperkiem i oprószamy pieprzem. 

Uwagi:

Kaloryczność: 1 porcja ma 587 kcal (17 B, 54 W, 32 T)

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!
0 komentarz
1

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies