Sałatka ziemniaczana z serkiem wiejskim

przez Malwina

Dzień dobry,

Mam dla Was kolejną pyszną i bardzo prostą wiosenną sałatkę, ponownie na bazie pieczonych młodych ziemniaków. Tym razem zestawiłam je z serkiem wiejskim i aromatycznym pesto. To ostatnie przygotowałam na bazie rukoli, ale równie dobrze sprawdzi się pesto z bazylii lub na bazie suszonych pomidorów.

Sałatka najlepiej smakuje przygotowana na świeżo. Jeśli chcecie zabrać ją ze sobą do pracy lub szkoły, przechowujcie poszczególne składniki w lodówce osobno i połączcie w lunchboxie tuż przed wyjściem z domu.

Sałatka ziemniaczana z serkiem wiejskim

Drukuj
Porcje: 2 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 500 g niedużych młodych ziemniaków
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 150 g serka wiejskiego (waga po oddzieleniu od śmietanki)
  • 4 czubate łyżeczki (40 g) ulubionego zielonego pesto (np. z rukoli, z bazylii)
  • Sól i pieprz do smaku
  • Listki bazylii do dekoracji 

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki myjemy, osuszamy, przekładamy do miski, polewamy oliwą, dokładnie mieszamy dłońmi. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, oprószamy solą. Pieczemy w temp. 200 stopni (grzałka góra–dół) przez 30–45 minut lub dłużej, aż będą miękkie i ładnie zrumienione. Studzimy. 
  2. Ziemniaki kroimy na pół lub w ćwiartki i przekładamy na dwa talerze. Dodajemy serek wiejski, kleksy z pesto, oprószamy świeżo mielonym pieprzem i posypujemy listkami bazylii.

Uwagi:

Kaloryczność: 1 porcja ma 460 kcal (15 B, 45 W, 23 T)

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!
0 komentarz
1

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies