Panini z pesto z jarmużu i kurczakiem

przez Malwina
Przepis na włoskie panino

Panino to włoski sandwich podawany na ciepło. Najczęściej przygotowuję go z ciabatty, czasem sięgam też po domowe mini focaccie. Tym razem postawiłam na połączenie drobiu, mozzarelli i pesto na bazie jarmużu. Taka kanapka z pewnością doda Wam energii na kilka godzin.

Panini z kurczakiem i pesto

PANINI Z PESTO Z JARMUŻU I KURCZAKIEM
Śniadanie Mistrzów #113
Projekt Sandwich #10

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • sól, pieprz, słodka papryka i suszone oregano do przyprawienia mięsa
  • 125 g mozzarelli, pokrojonej w plasterki
  • pesto z jarmużu 
  • 2 ciabatty
Umytą i osuszoną pierś kroimy wzdłuż na pół. Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i oregano. Smażymy na patelni z obu stron. Każdą ciabattę kroimy na pół, smarujemy pesto, układamy kurczaka, plasterki mozzarelli, przykrywamy drugą połówką. Grillujemy z obu stron przez kilka minut, aż ser się rozpuści a ciabatta stanie chrupiąca.
Panini przepis

Czas przygotowania: 15 minut.

19 komentarzy
0

Podobne posty:

19 komentarzy

RedHead 17/01/2014 - 8:05 am

Prezentuje się niezwykle apetycznie! Aż nabrałam ochoty na taką kanapkę 🙂

Odpowiedz
TRZY CYTRYNY. 17/01/2014 - 8:36 am

Om nom nom, czemu nie mogę wpaść do Ciebie na śniadanko???

Odpowiedz
Magda C. 17/01/2014 - 8:48 am

Pyszota!

Odpowiedz
Anonimowy 17/01/2014 - 8:57 am

Wyglądają naprawdę smakowicie….a czy można o tej porze roku dostać jarmuż??

Odpowiedz
Malwina 17/01/2014 - 8:59 am

W dalszym ciągu można go kupić. Aktualnie w lodówce mam dwie tacki jarmużu 🙂

Odpowiedz
Blaithin 17/01/2014 - 9:02 am

O proszę, taka kanapka na pewno posmakowałaby mojej mamie.Świetnie się prezentuje, ciekawe czy i mi wyjdzie taka schludna? Przekonam się w weekend 🙂

Odpowiedz
Justyna Żak 17/01/2014 - 9:41 am

wygląda smacznie:)

Odpowiedz
Brenia 17/01/2014 - 9:44 am

Ale mnie ochota naszła na taką pyszną kanapkę! Apetyczne zdjęcia 🙂

Odpowiedz
mnemonique 17/01/2014 - 12:31 pm

Ranyści!!! cudowna kanapka, te kolory, kontrasty. Wygląda to niesamowicie apetycznie i do tego zdrowo!!! to przez ten jarmuż 🙂
Pozdrawiam
Monika

Odpowiedz
Bernadeta 17/01/2014 - 3:35 pm

mega obłedne jedzenie!

Odpowiedz
Angie 17/01/2014 - 5:56 pm

Ależ to apetycznie wygląda!

Odpowiedz
Malwika 17/01/2014 - 7:21 pm

Czy mogę wiedzieć w czym zapiekasz kanapkę? W grillu elektrycznym? Zastanawiam się co powinnam kupić, aby robić takie kanapki na ciepło … ? 🙂

Odpowiedz
Malwina 18/01/2014 - 7:55 am

Używam do tego celu żeliwnej patelni grillowej z pokrywką.

Odpowiedz
Marzena 20/01/2014 - 8:45 am

No to przepadłam…;-)

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 27/01/2014 - 4:04 pm

Zjawiskoe jest to panini Malwi:) … zjadłabym bez mrugnięcia okiem:) pozdrawiam

Odpowiedz
Asia 06/03/2014 - 4:37 pm

boskie, co jedno śniadanko to lepsze, nie wiem jakim cudem, ale nie widziałam jeszcze nigdy w sklepie jarmużu, zdradzisz gdzie kupujesz, dobrze zaopatrzony warzywniak?

Odpowiedz
Malwina 06/03/2014 - 5:35 pm

Akurat jarmuż można dostać w Realu. Zapewne w większych supermarketach też można go znaleźć. Ale teraz sezon na niego już się kończy.

Odpowiedz
Anonimowy 02/06/2014 - 11:27 am

Gdzie można dostać takie ciabatty?

Odpowiedz
Malwina 02/06/2014 - 11:28 am

Ja kupuję w osiedlowej piekarni. Znajdziesz je też w każdym większym sklepie czy markecie.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies