Azjatyckie placki z dymką

przez Malwina

Mąka z zielonego groszku to bardzo fajny produkt, który warto włączyć do codziennej diety. Dlaczego? Zawiera dużo białka (co szczególnie istotne będzie dla osób na diecie wegańskiej) i może stanowić jedną z 5 rekomendowanych porcji warzyw. Świetnie sprawdza się jako baza do placków i naleśników.

Placki z dymką są inspirowane kuchnią azjatycką. Podałam je polane majonezem i sosem sriracha, a wierzch wykończyłam furikake z pachnotką (czytaj więcej: co to jest furikake). Równie smaczne będą z domowym sosem czosnkowym (np. z sosem na bazie silken tofu).

Azjatyckie placki z dymką

Drukuj
Porcje: 2 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 100 g mąki z zielonego groszku
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 200 ml wody
  • Pół łyżeczki soli (lub więcej do smaku)
  • 1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki w płatkach
  • 2 cebulki dymki wraz ze szczypiorem
  • 80 g młodej cukinii
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • Do podania: majonez, sos sriracha, furikake

Sposób przygotowania:

  1. Mąki mieszamy z wodą i solą, odstawiamy na 10 minut. 
  2. Cebulę i szczypior siekamy, cukinię kroimy w julienne. 
  3. Do ciasta dodajemy warzywa, czosnek, ostrą paprykę. Mieszamy. 
  4. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy porcje ciasta (ciasto jest rzadkie, jak na naleśniki). Smażymy po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. Gotowe placki przekładamy na talerz. Podajemy je z ulubionymi dodatkami. Postawiłam na wegański majonez, sos sriracha i furikake. 

Uwagi:

Kaloryczność: 1 porcja ma 245 kcal (12 B, 28 W, 9 T)

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!
1 komentarz
0

1 komentarz

Agata 02/06/2022 - 10:51 am

To jest tak proste, a TAK dobre!! Użyłam mąki orkiszowej zamiast z zielonego groszku.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies