Pesto z suszonych pomidorów

przez Malwina
Pesto z suszonych pomidorów przepis
Po pesto ze szpinaku przyszła pora na podzielenie się z Wami przepisem na pesto z suszonych pomidorów. Jego wykonanie jest niezwykle proste, wystarczy wrzucić tylko kilka składników do rozdrabniacza, dodać oliwę i zmiksować. Takie pesto to idealny dodatek do makaronów. 

Pesto z suszonych pomidorów
PESTO Z SUSZONYCH POMIDÓROW (WŁOCHY)

Składniki:
[przepis wlasny]
  • 100 g pomidorów suszonych w zalewie
  • 1 ząbek czosnku
  • 15 dużych listków bazylii
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • sól do smaku
  • oliwa ev*
Pomidory wyjmujemy z oliwy, wkładamy do rozdrabniacza. Dodajemy czosnek, bazylię, lekko podprażone na suchej patelni orzeszki piniowe, parmezan, szczyptę soli. Całość miksujemy na pastę dodając oliwę z zalewy, w której były pomidory. Do pesto dodałam łącznie 5 łyżek oliwy. Najlepiej dodawać ją po łyżce i zaprzestać dolewania w momencie, kiedy pesto będzie miało odpowiednią dla Was konsystencję. Przekładamy je do słoika, kropimy z wierzchu oliwą, zakręcamy. Pesto z suszonych pomidorów przechowujemy w lodówce do tygodnia czasu.

*jeśli Wasze pomidory są w oleju słonecznikowym, wówczas nie dodawajcie go do pesto, tylko użyjcie dobrej jakości oliwy ev

Pesto z suszonych pomidorów
Całkowity czas przygotowania: 10 minut.
10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

XL-ka 18/07/2013 - 5:12 pm

Klasyka – przepis super!

Odpowiedz
gingerhoney 18/07/2013 - 5:13 pm

wygląda fantastycznie! suszone pomidory sa pyszne

Odpowiedz
shinju 18/07/2013 - 5:16 pm

Pesto z suszonych pomidorów jest zdecydowanie moim ulubionym 🙂

Odpowiedz
Marta- Taste Eat 18/07/2013 - 6:36 pm

mmm, poezja… ależ to będzie fantastyczny dodatek do dań. Jak dla mnie kompozycja idealna! Pozdrawiam!

Odpowiedz
Anonimowy 18/07/2013 - 7:11 pm

95% pomidorów suszonych sprzedawanych w Polsce, jest w zalewie z oleju słonecznikowego, który jest dobry ale to oliwa "wyciąga" smak pomidora.

W Almie np. znalazłam ostatnio tylko jeden rodzaj pomidorów suszonych w oliwie (cena za słoiczek – bodaj 23PLN). Więc zamiast dodać olej z zalewy, dolałabym trochę dobrej jakości oliwy ev z butelki 🙂
Ale przepis – meraviglioso!

Odpowiedz
Malwina 19/07/2013 - 6:08 am

Owszem, ciężko o zakup dobrej jakości suszonych pomidorów w oliwie. Ja co roku suszę limę, pakuję takie pomidorki w słoiki wraz z dodatkami i zalewam oliwą. Postaram się w tym roku dodać przepis 🙂 Dopiszę Twoją uwagę do przepisu.

Odpowiedz
majka 19/07/2013 - 5:42 am

Zamarzyl mi sie makaron z dodatkiem takiego pesto…. 🙂 Uwielbiam suszone pomidory wiec przepis zapisalam do wyprobowania.

Pozdrowienia.

Odpowiedz
grazyna 19/07/2013 - 9:33 am

Bardzo mi się to pesto podoba 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 19/07/2013 - 3:44 pm

smacznie:)

Odpowiedz
thiessa 11/02/2015 - 5:41 pm

Uwielbiam, chyba bardziej niz bazyliowe. Czasem jak mnie cos najdzie to przez 3 dni pod rzad zjadam ze spagetti. Ostatnio wlasnie w miniony weekend. Wciagnelam nawet w niedziele na sniadanie:-)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies