Sałatka z fasolki szparagowej i fety |
Fasolka szparagowa jest bardzo wdzięcznym warzywem. Może stanowić bazę do warzywnych potrawek, sałatek, jest też świetnym dodatkiem do zup. Jest smaczna sama w sobie i wie to każdy, kto zajada się gotowaną fasolką (u mnie w domu najczęściej podawano fasolkę z zasmażaną bułką tartą, ja jednak zawsze wolałam taką bez dodatków).
Na wczorajszy obiad serwowałam steki wołowe, a widoczną na zdjęciach sałatkę podałam jako dodatek do nich. Słodka fasolka i słony ser komponują się bardzo fajnie. Do tego niewielka ilość lekko pikantnej czerwonej cebulki, chrupiące orzeszki piniowe i dressing z dodatkiem natki pietruszki. Koniecznie wypróbujcie.
SAŁATKA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I FETĄ
Składniki (na 2 porcje):
- 250 g zielonej fasolki szparagowej
- 80 g sera feta, pokruszonego lub pokrojonego w kostkę
- pół malutkiej czerwonej cebulki, posiekanej w cienkie piórka lub w kosteczkę
- 3 łyżki orzeszków piniowych, uprażonych na suchej patelni
- dressing: 2-3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, pół ząbka czosnku (drobno posiekanego), 2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz do smaku (wszystkie składniki łączymy łyżeczką)
Przygotowanie:
Fasolkę myjemy, obieramy, gotujemy, aż będzie miękka ale nie rozgotowana, strączki powinny w dalszym ciągu pozostać sprężyste (ja gotuję fasolkę na parze). Ugotowaną fasolkę przelewamy zimną wodą. Do przestudzonej fasolki dodajemy ser, cebulę, mieszamy z dressingiem. Sałatkę nakładamy na dwa talerze, posypujemy uprażonymi piniolami i podajemy.
Czas przygotowania: 20 minut.
6 komentarzy
Ja uwielbiam sałatki z zielonej fasolki i robię je teraz na okrągło. Można dodać do niej suszone pomidory, cukinię, pomidorki koktajlowe, na co ma się ochotę:) Najbardziej ją lubię z dodatkiem sosu na bazie białego octu winnego i czosnku, bo jakoś tak dobrze mi się komponuje z fasolką. P.s. Moja Mama również robiła fasolkę z bułką tartą i ja również nigdy jej nie jadłam. Nawet specjalnie dla mnie odkładała osobno na talerzu bez bułki:)
Bardzo lubię taką sałatkę, a moja mama w szczególności. Tylko ja lekko karmelizuję cebulę czerwoną w balsamico, dodaję czasem miodu. Muszę nawet poprawic zdjęcia na blogu i szybko ją zrobic.
Jadłam coś kiedyś podobnego i byłło pyszne.
Nie jadłam takiej sałatki, muszę spróbować 🙂
Hit naszego ostatniego grilla. Nie spodziewałam się, że orzeszki piniowe mają tak odmienny smak od innych orzechów.
Fantastyczna!