Miska obfitości z batatem i awokado |
Dzień dobry,
W nowym roku Filozofia Smaku miskami stoi. Ewidentnie potrzebuję wnieść do tej zimowej aury troszkę więcej koloru i smaku. Mam dla Was kolejną miskę obfitości vel miskę mocy. Tym razem to niezwykle smaczny miks z dodatkiem ryżu (ponownie czerwonego) i pysznego sosu na bazie domowej pasty tahini. Tego typu dania świetnie sprawdzają się jako posiłek w pracy. Zdrowy i do tego smaczny. W wersji wege wystarczy pominąć dodatek szynki długo dojrzewającej.
RYŻ Z BATATAMI I AWOKADO
Składniki (na 1 dużą lub 2 małe porcje):
- 100 g ulubionego ryżu (lub więcej wg preferencji), ja wybrałam ryż czerwony
- pół dojrzałego awokado
- kilka rzodkiewek
- kawałek ogórka
- kilka pomidorków koktajlowych
- kilka plastrów szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
- pół niedużej czerwonej cebulki
- posiekana dymka do posypania
- czarnuszka do posypania
Pieczone bataty z papryką:
- 1 nieduży batat (u mnie 200 g po obraniu)
- 1 łyżeczka zaataru
- 1-2 łyżeczki oleju ryżowego
- sól do smaku
Grzyby shiitake z sezamem:
- 5 grzybów shiitake
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka octu winnego
- pół łyżeczki melasy z trzciny cukrowej
- 2 łyżeczki uprażonego sezamu
Sos:
- 30 g pasty tahini
- 3-4 łyżeczki japońskiego sosu sojowego
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 2 łyżeczki miodu/melasy z trzciny cukrowej
Jak zrobić miskę mocy z batatem i awokado?
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Obranego batata kroimy w kostkę, układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy olejem, posypujemy zaatarem, doprawiamy solą. Mieszamy. Pieczemy bez przykrycia przez około 25-30 minut w temp. 200 stopni bez termoobiegu.
Grzyby shiitake kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy grzyby i smażymy na średnim ogniu przez 5-7 minut. Pozostałe składniki mieszamy w miseczce (poza sezamem), wlewamy do grzybów, szybko mieszamy i gotujemy jeszcze przez minutę. Wyłączamy płomień pod patelnią, dodajemy prażony sezam, mieszamy i przekładamy do miseczki.
Obrane awokado kroimy w grubsza kostkę lub plastry, pomidorki kroimy na pół, rzodkiewki w plasterki, cebulę w piórka. Ogórka obieramy i kroimy w kawałki wg uznania. Ja posiekałam go w julienne.
Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy. Dodajemy troszkę wody, aby rozrzedzić sos (dodałam troszkę więcej niż łyżkę zimnej wody). W misce umieszczamy ryż, porwaną szynkę, pieczone bataty z papryką, cebulkę, pomidory, ogórka, rzodkiewki, awokado, grzyby shiitake. Posypujemy posiekanym szczypiorem i czarnuszką. Podajemy z dodatkiem sosu z tahini.
Uwagi:
– jeśli planujecie zabrać ten posiłek do pracy, pamiętajcie o tym, aby przed zapakowaniem do lunchboxu potrawa była chłodna.
Miska obfitości z batatem i awokado |
Całkowity czas przygotowania: 40 minut.
3 komentarze
To ja chcę taką miskę!
Szukałam inspiracji na zdrowe obiady do pracy i zostaję u Ciebie na dłużej 🙂
Miło mi to czytać 🙂