Miska obfitości z batatem i awokado

przez Malwina
Lunchbox z awokado
Miska obfitości z batatem i awokado

Dzień dobry,

W nowym roku Filozofia Smaku miskami stoi. Ewidentnie potrzebuję wnieść do tej zimowej aury troszkę więcej koloru i smaku. Mam dla Was kolejną miskę obfitości vel miskę mocy. Tym razem to niezwykle smaczny miks z dodatkiem ryżu (ponownie czerwonego) i pysznego sosu na bazie domowej pasty tahini. Tego typu dania świetnie sprawdzają się jako posiłek w pracy. Zdrowy i do tego smaczny. W wersji wege wystarczy pominąć dodatek szynki długo dojrzewającej.
Lunchbox z ryżem
RYŻ Z BATATAMI I AWOKADO

Składniki (na 1 dużą lub 2 małe porcje):

  • 100 g ulubionego ryżu (lub więcej wg preferencji), ja wybrałam ryż czerwony
  • pół dojrzałego awokado
  • kilka rzodkiewek
  • kawałek ogórka
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej 
  • pół niedużej czerwonej cebulki
  • posiekana dymka do posypania
  • czarnuszka do posypania
Pieczone bataty z papryką:
  • 1 nieduży batat (u mnie 200 g po obraniu) 
  • 1 łyżeczka zaataru 
  • 1-2 łyżeczki oleju ryżowego
  • sól do smaku

Grzyby shiitake z sezamem: 

  • 5 grzybów shiitake 
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • pół łyżeczki melasy z trzciny cukrowej
  • 2 łyżeczki uprażonego sezamu

Sos:

  • 30 g pasty tahini
  • 3-4 łyżeczki japońskiego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • 2 łyżeczki miodu/melasy z trzciny cukrowej
Jak zrobić miskę mocy z batatem i awokado?
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Obranego batata kroimy w kostkę, układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy olejem, posypujemy zaatarem, doprawiamy solą. Mieszamy. Pieczemy bez przykrycia przez około 25-30 minut w temp. 200 stopni bez termoobiegu. 
Grzyby shiitake kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy grzyby i smażymy na średnim ogniu przez 5-7 minut. Pozostałe składniki mieszamy w miseczce (poza sezamem), wlewamy do  grzybów, szybko mieszamy i gotujemy jeszcze przez minutę. Wyłączamy płomień pod patelnią, dodajemy prażony sezam, mieszamy i przekładamy do miseczki.
Obrane awokado kroimy w grubsza kostkę lub plastry, pomidorki kroimy na pół, rzodkiewki  w plasterki, cebulę w piórka. Ogórka obieramy i kroimy w kawałki wg uznania. Ja posiekałam go w julienne. 
Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy. Dodajemy troszkę wody, aby rozrzedzić sos (dodałam troszkę więcej niż łyżkę zimnej wody). W misce umieszczamy ryż, porwaną szynkę, pieczone bataty z papryką, cebulkę, pomidory, ogórka, rzodkiewki, awokado, grzyby shiitake. Posypujemy posiekanym szczypiorem i czarnuszką. Podajemy z dodatkiem sosu z tahini.

Uwagi:

– jeśli planujecie zabrać ten posiłek do pracy, pamiętajcie o tym, aby przed zapakowaniem do lunchboxu potrawa była chłodna.

Przepis na lunchbox
Miska obfitości z batatem i awokado

Całkowity czas przygotowania: 40 minut.

3 komentarze
0

Podobne posty:

3 komentarze

ClaudiaMorningstar 29/01/2017 - 6:26 pm

To ja chcę taką miskę!

Odpowiedz
malarka słów 30/01/2017 - 8:15 pm

Szukałam inspiracji na zdrowe obiady do pracy i zostaję u Ciebie na dłużej 🙂

Odpowiedz
Malwina 31/01/2017 - 6:01 am

Miło mi to czytać 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies