Wiosenna miska obfitości z łososiem |
Bazą do wiosennej michy jest ryż. Postawiłam na mieszankę brązowego i czerwonego. Do tego wspomniany łosoś, jajko, całe mnóstwo warzyw i sos na bazie…majonezu. Teraz 3/4 pań czytających przepis skrzywi się, bo majonez nie kojarzy nam się z niczym zdrowym. A taki domowy majonez na dobrej jakości oleju lub oliwie może być źródłem zdrowych tłuszczy. Choć wiem, że większość zobaczy w nim jedynie wroga szczupłej sylwetki.
Przygotowanie domowego majonezu jest naprawdę banalnie proste i zajmuje dosłownie 3 minuty. Smak i konsystencja są nie do porównania. Połówek, bo to on zawsze kręci majonez, bazuje zawsze na jajkach z wolnego chowu i oleju rzepakowym tłoczonym na zimno (stąd też specyficzny kolor sosu na zdjęciach). Jak przestanę się gniewać z trybem video w moim aparacie, to nakręcę filmik z przygotowania takiego majonezu.
PS. W uwagach do przepisu znajdziecie alternatywną wersję sosu na bazie jogurtu lub awokado.
Składniki (na 2 porcje):
- ryż w ilości wg uznania, ja na 2 porcje ugotowałam 200 g ryżu (użyłam ryżu brązowego i czerwonego, który ugotowałam razem)
- 200 g dzikiego wędzonego na zimno łososia
- 1 dojrzałe awokado plus sok z cytryny
- 1 miniaturowa sałata lodowa
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 mała łodyga selera naciowego
- kilka rzodkiewek
- kawałek ogórka
- 2 jajka
- czarnuszka do posypania
- posiekany szczypior z dymki do posypania
- sos: 60 g domowego majonezu, kilka kropel sosu sriracha
Wiosenna miska obfitości z łososiem |
Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
7 komentarzy
Wygląda pysznie. Uwielbiam takie kolorowe miski. Super
To danie tak apetycznie wygląda, że muszę je zrobić:) Mam jednak pytanie o łososia- użyć wędzonego na zimno czy gorąco?
Na zdjęciach łosoś wędzony na zimno, ale równie fajnie sprawdzi się wędzony na gorąco, wędzona makrela lub chudszy tuńczyk. Przy tych dwóch ostatnich dorzuciłabym jeszcze czerwoną cebulkę.
Dziękuję za odpowiedź. Jak zrobię to dam znać jak smakowało:)
Jej u Ciebie już wiosna? Myślisz, że to już ten czas 🙂 A micha wygląda wyśmienicie
ładne fotki 🙂
A jakie super danie, zwłaszcza gdy użyjemy łososia norweskiego ! Pół tablicy Mendelejewa i drugie tyle pestycydów : nie trzeba już żadnych przypraw !!!