Wiosenna miska obfitości z łososiem

przez Malwina
Łosoś z ryżem przepis
Wiosenna miska obfitości z łososiem
Dzień dobry,
Na pohybel zimie, mam dla Was przepis w wiosennym klimacie, który fajnie sprawdzi się jako posiłek do lunchboxu. To (jak sobie to roboczo nazwałam) miska obfitości z dodatkiem łososia i sporej ilości warzyw. Na anglojezycznych portalach królują różnej maści „bowle”, które zawsze zachwycają cudownym barwami. Takie smaczne miski mocy można przygotować z dowolnych składników, bazując na tym, co akurat mamy w lodówce.

Bazą do wiosennej michy jest ryż. Postawiłam na mieszankę brązowego i czerwonego. Do tego wspomniany łosoś, jajko, całe mnóstwo warzyw i sos na bazie…majonezu. Teraz 3/4 pań czytających przepis skrzywi się, bo majonez nie kojarzy nam się z niczym zdrowym. A taki domowy majonez na dobrej jakości oleju lub oliwie może być źródłem zdrowych tłuszczy. Choć wiem, że większość zobaczy w nim jedynie wroga szczupłej sylwetki.

Przygotowanie domowego majonezu jest naprawdę banalnie proste i zajmuje dosłownie 3 minuty. Smak i konsystencja są nie do porównania. Połówek, bo to on zawsze kręci majonez, bazuje zawsze na jajkach z wolnego chowu i oleju rzepakowym tłoczonym na zimno (stąd też specyficzny kolor sosu na zdjęciach). Jak przestanę się gniewać z trybem video w moim aparacie, to nakręcę filmik z przygotowania takiego majonezu.

PS. W uwagach do przepisu znajdziecie alternatywną wersję sosu na bazie jogurtu lub awokado.

wędzony łosoś przepisy
WĘDZONY ŁOSOŚ Z RYŻEM I WARZYWAMI


Składniki (na 2 porcje):

  • ryż w ilości wg uznania, ja na 2 porcje ugotowałam 200 g ryżu (użyłam ryżu brązowego i czerwonego, który ugotowałam razem)
  • 200 g dzikiego wędzonego na zimno łososia
  • 1 dojrzałe awokado plus sok z cytryny
  • 1 miniaturowa sałata lodowa
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 mała łodyga selera naciowego
  • kilka rzodkiewek
  • kawałek ogórka
  • 2 jajka
  • czarnuszka do posypania
  • posiekany szczypior z dymki do posypania
  • sos: 60 g domowego majonezu, kilka kropel sosu sriracha
Jak zrobić łososia z ryżem i warzywami?
Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja w garnku umieściłam ryż brązowy i czerwony, zalałam wodą (w proporcji 1:2), lekko osoliłam i gotowałam pod przykryciem do miękkości. Trwało to około 30 minut. Zarówno ryż brązowy, jak i czerwony, po ugotowaniu powinirn pozostać delikatnie al dente.
Łososia kroimy w mniejsze kawałki. Awokado obieramy, usuwamy pestkę, owoc kroimy i kropimy sokiem z cytryny. Pomidorki kroimy na pół. Sałatę siekamy w mniejsze kawałki. Seler obieramy, kroimy na nieduże kawałki. Rzodkiewki i obranego ogórka kroimy w plastry lub grubszą kostkę. Jajka gotujemy, obieramy i kroimy na pół. Moje w zamyśle miały być na pół twardo, ale zagapiłam się i przetrzymałam je odrobinę dłużej na gazie. Składniki sosu dokładnie mieszamy. Ilość srirachy dostosujcie do własnych preferencji.
W dwóch miskach umieszczamy ryż i wszystkie pozostałe składniki. Posypujemy posiekanym szczypiorem i czarnuszką (nie przesadzajcie jednak z tą ostatnią). Podajemy z dodatkiem pikantnego sosu ze srirachą.
Uwagi:
– W wersji odchudzonej sos można przygotować na bazie gęstego jogurtu naturalnego (jogurt, odrobina soku z cytryny, sriracha, sól i pieprz, troszkę dowolnego słodziła, ewentualnie odrobina roztartego w moździerzu czosnku i suszone oregano). Można też użyć „majonezu” z awokado wymieszanego ze srirachą. Warto wtedy zrezygnować z dodatku awokado w misce.
Łosoś z ryżem przepis
Łosoś z ryżem przepis
Wiosenna miska obfitości z łososiem

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Lili Ess 26/01/2017 - 1:01 pm

Wygląda pysznie. Uwielbiam takie kolorowe miski. Super

Odpowiedz
Anonimowy 26/01/2017 - 5:27 pm

To danie tak apetycznie wygląda, że muszę je zrobić:) Mam jednak pytanie o łososia- użyć wędzonego na zimno czy gorąco?

Odpowiedz
Malwina 26/01/2017 - 5:37 pm

Na zdjęciach łosoś wędzony na zimno, ale równie fajnie sprawdzi się wędzony na gorąco, wędzona makrela lub chudszy tuńczyk. Przy tych dwóch ostatnich dorzuciłabym jeszcze czerwoną cebulkę.

Odpowiedz
Anonimowy 26/01/2017 - 6:03 pm

Dziękuję za odpowiedź. Jak zrobię to dam znać jak smakowało:)

Odpowiedz
Justyna 27/01/2017 - 10:01 am

Jej u Ciebie już wiosna? Myślisz, że to już ten czas 🙂 A micha wygląda wyśmienicie

Odpowiedz
przedmonitorem 28/01/2017 - 9:32 am

ładne fotki 🙂

Odpowiedz
Gacek 11/09/2017 - 8:03 am

A jakie super danie, zwłaszcza gdy użyjemy łososia norweskiego ! Pół tablicy Mendelejewa i drugie tyle pestycydów : nie trzeba już żadnych przypraw !!!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies