Indyjska potrawka z soczewicy

przez Malwina
jak zrobić dal z soczewicy
Dhal z soczewicy i groszku
Dzień dobry,
Dziś na chwilkę przeniesiemy się do Indii, przygotowałam bowiem dla Was smaczny dhal na bazie soczewicy i groszku. Aromatyczny, lekko pikantny, w sam raz na chłodne dni. Sama przed dosłownie sekundką zjadłam ostatni talerz tej pysznej potrawki. Mówię Wam, mniam!

O ile za kuchnią indyjską średnio przepadam, to dhal upodobałam sobie szczególnie. Pierwszy raz zajadałam się nim ponad 6 lat temu i jadłam nałogowo prawie każdego dnia, aż w końcu mi się przejadł. Wspólne gotowanie z Anią było okazją do odświeżenia sobie tej indyjskiej potrawy. Szczerze uwielbiam czerwoną soczewicę, więc to ponowne spotkanie było nadzwyczaj udane. Ja dhal zajadałam w towarzystwie ryżu jaśminowego, ale jeśli macie chęć możecie postawić na pieczywo, np. chlebki naan.

Dal indyjski przepis

 

INDYJSKA POTRAWKA Z SOCZEWICY 
(DHAL Z SOCZEWICĄ I GROSZKIEM)


Składniki:

  • 2 małe szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili (jeśli lubicie pikantne dania, wybierzcie ostrzejsze odmiany chili)
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
  • 1/3 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/3 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 puszka pomidorów
  • pół szklanki czerwonej soczewicy (100 g)
  • 100 g mrożonego groszku
  • sól do smaku
Jak zrobić dhal z soczewicy?

Obrane szalotki i czosnek drobno siekamy. Chili pozbawiamy nasion i również drobno siekamy. Jeśli lubicie bardzo pikantne potrawy użyjcie ostrzejszej odmiany papryki, np. habanero. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulkę,  imbir, czosnek i chili. Smażymy przez 4-5 minut. Mielone przyprawy mieszamy ze sobą i wrzucamy na patelnię. Smażymy na małym ogniu, mieszając przez około 20-30 sekund. Wlewamy pomidory, pół szklanki wody, dodajemy soczewicę. Zagotowujemy, po czym gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Wrzucamy groszek, gotujemy dalej przez 5-10 minut, aż soczewica będzie miękka. W razie potrzeby dolewamy więcej wody na patelnię. Pod koniec dhal z soczewicy doprawiamy do smaku solą. Jeśli potrawka ma być jedzona kolejnego dnia, to warto dolać do niej więcej wody, ponieważ po kilku godzinach dodatkowo zgęstnieje.
Dhal z soczewicy podajemy z dodatkiem pieczywa, np. chlebków naan lub ryżu. Fajnie skomponuje się także z kaszą jaglaną.

 

Potrawka z czerwoną soczewicą

 

Czerwona soczewica przepisy

 

Potrawka z soczewicy przepis
Potrawka z soczewicą

 

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.

14 komentarzy
4

Podobne posty:

14 komentarzy

Kalina O 26/01/2017 - 8:08 am

Smakowicie! I te zdjęcia… boskie!

Odpowiedz
Anonimowy 26/01/2017 - 9:09 am

Mniam, dhal za mną chodził, ale taki bez mleka kokosowego 🙂 Na Ciebie można liczyć!

Ange76

Odpowiedz
Anonimowy 26/01/2017 - 1:48 pm

Czy groszek z puszki nad się? Pozdrawiam Małorzata.

Odpowiedz
Malwina 26/01/2017 - 5:41 pm

Kiepski pomysł, konserwowy tylko do sałatek moim zdaniem. O wiele lepiej użyć mrożony, a z braku można po prostu pominąć ten składnik i zostać tylko przy soczewicy.

Odpowiedz
Koliber-Ka 28/01/2017 - 3:21 pm

Zjadłam. Szybkie, pyszne, tylko trochę przesadzilam z ostrością. Dobrze, ze zrobilam z podwójnej porcji bo goście przychodzą. Kolacja jak znalazł. Pozdrawiam.

Odpowiedz
Ania 30/01/2017 - 10:42 am

Uwielbiam to. Chce coś zrobić na obiad, nie wiem, co. Wchodze do Ciebie i zawsze coś nowego, pyszneo się znajdzie…mimo, że wchodze tu non stop 🙂

Odpowiedz
Malwina 31/01/2017 - 6:04 am

Aniu, dzięki za dobre słowo. Mam nadzieję, że obiad smakował 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 31/01/2017 - 9:52 am

Można zjeść na zimno?

Odpowiedz
Malwina 31/01/2017 - 9:53 am

Zdecydowanie najlepiej smakuje na ciepło.

Odpowiedz
Anonimowy 31/01/2017 - 10:25 am

uwielbiam! u mnie też bez mleka kokosowego;p

pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Anonimowy 08/02/2018 - 5:10 pm

Ile tutaj jest porcji?

Odpowiedz
Malwina 08/02/2018 - 5:24 pm

2-3 porcje. Ja zazwyczaj jem dahl z 40 g soczewicy.

Odpowiedz
Anonimowy 08/02/2018 - 6:21 pm

Dziekuję 🙂 Twój blog jest bazą świetnych przepisów. Od jakiegoś czasu szukam pomysłów na sycące sałatki lub inne posiłki na drugie śniadania, tak aby nie jeść mącznie lub z drugiej strony na każdy posiłek tylko kasza lub ryż. Polecisz coś? 🙂

Odpowiedz
Malwina 12/02/2018 - 10:52 am

Chyba najlepiej będzie, gdy przejrzysz sobie wpisy w dziale Make bento, not war! Sporo na blogu propozycji na posiłki do lunchboxu- od sałatek, przez placuszki i pieczone naleśniki, słodkie puddingi na bazie kaszy itd. 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies