Sałatka warzywna na zimę |
Moja sałatka warzywna czeka na chłodniejsze dni wraz z sałatką z cukinii oraz sałatką z ogórków i papryki. Będą one smacznym dodatkiem do obiadu, gdy z wytęsknieniem będziemy wyczekiwać na smaczne świeże warzywa.
Przepis na sałatkę warzywną przygotowałam w ramach akcji Warzywa psiankowate.
Składniki (na około 7-8 słoików po 330 ml):
- pół kg żółtej cukinii
- pół kg zielonej cukinii
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 2 cebule (250 g)
- 2 marchewki (200 g)
- 1 kalarepa (około 300-400 g)
- 2 łyżki soli
- 3-4 łyżki posiekanego koperku
- gorczyca biała, ziele angielskie, kolorowy pieprz w ziarnach, listki laurowe
- zalewa: 1,5 szklanki wody, 3/4 szklanki octu 10 %, pół szklanki cukru, 2 łyżki oleju
Sałatka warzywna na zimę |
Czas przygotowania (bez czasu nasalania): 50 minut.
2 komentarze
Świetna sałatka 🙂
Lubię takie sałatki. Zimą, gdy nie mam ochoty na siekanie czy tarcie warzyw jest jak znalazł do obiadu. No i wiadomo tutaj są sezonowe warzywka zakonserwowane.