Sałatka warzywna na zimę

przez Malwina
Sałatka warzywna na zimę
Kolorowa sałatka warzywna to już moja ostatnia sałatkowa propozycja w tym sezonie. W moim warzywnym miksie znalazła się cukinia w dwóch kolorach, papryki, marchew oraz kalarepa. Przygotowałam ją w łagodniejszej wersji (bez dodatku czosnku i papryczki chili), tak by mogły ją zjeść także osoby nie przepadające za pikantnymi smakami. Oczywiście jeśli macie ochotę nadać tej sałatce lekkiego pazura, dorzućcie do niej wspomnianą papryczkę lub czosnek. 


Moja sałatka warzywna czeka na chłodniejsze dni wraz z  sałatką z cukinii oraz sałatką z ogórków i papryki. Będą one smacznym dodatkiem do obiadu, gdy z wytęsknieniem będziemy wyczekiwać na smaczne świeże warzywa. 

 Przepis na sałatkę warzywną przygotowałam w ramach akcji Warzywa psiankowate

sałatka z warzyw na zimę
SAŁATKA WARZYWNA NA ZIMĘ


Składniki (na około 7-8 słoików po 330 ml):

  • pół kg żółtej cukinii
  • pół kg zielonej cukinii
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 cebule (250 g)
  • 2 marchewki (200 g)
  • 1 kalarepa (około 300-400 g)
  • 2 łyżki soli
  • 3-4 łyżki posiekanego koperku 
  • gorczyca biała, ziele angielskie, kolorowy pieprz w ziarnach, listki laurowe
  • zalewa: 1,5 szklanki wody, 3/4 szklanki octu 10 %, pół szklanki cukru, 2 łyżki oleju 
Przygotowanie:
Cukinie kroimy w cienkie plasterki. Papryki oczyszczamy, kroimy w krótkie paseczki. Obrane cebule siekamy w piórka. Marchewki obieramy, trzemy na tarce na dużych oczkach. Kalarepę obieramy, również trzemy na tarce na dużych oczkach. Warzywa umieszczamy w dużym garnku lub misce. Zasypujemy solą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie odlewamy puszczony przez warzywa sok (najlepiej odcedzić je na sicie). Sok puszczony przez warzywa nie będzie nam już potrzebny. Do warzyw dodajemy posiekany koperek, mieszamy. 
Przygotowujemy suche, wcześniej umyte i wyparzone słoiki. Do każdego wsypujemy 1/3 łyżeczki gorczycy, 1 ziele angielskie, 3-4 ziarenka pieprzu i kawałek listka laurowego. Warzywa przekładamy do słoików, należy je ułożyć dość ciasno. Składniki zalewy zagotowujemy (cukier musi się rozpuścić). Gorącą zalewę stopniowo nalewamy do słoików. Słoiki zakręcamy, pasteryzujemy przez 10 minut od zagotowania się wody. Wyjmujemy je z wody, mocno dokręcamy, odstawiamy na kuchenną ściereczkę do góry dnem. Przykrywamy drugą ściereczką i pozostawiamy tak do całkowitego ostygnięcia. Zimne słoiki z sałatką warzywną przenosimy w spiżarki. Sałatka jest gotowa do spożycia po około 1-2 tygodniach. 

Wypróbuj również inne przepisy na sałatki na zimę:

Sałatka z ogórków i papryki
Sałatka z ogórków i papryki
Sałatka z cukinii na zimę
Sałatka z cukinii

Sałatkę wielowarzywną podajemy jako dodatek do dań obiadowych. Fajnie sprawdzi się także jako sałatka do hot-dogów. 
Sałatka obiadowa do słoików
Sałatka warzywna na zimę

Czas przygotowania (bez czasu nasalania): 50 minut.

2 komentarze
0

Podobne posty:

2 komentarze

Magda C. 04/09/2015 - 6:29 am

Świetna sałatka 🙂

Odpowiedz
mopswkuchni 10/09/2015 - 5:12 pm

Lubię takie sałatki. Zimą, gdy nie mam ochoty na siekanie czy tarcie warzyw jest jak znalazł do obiadu. No i wiadomo tutaj są sezonowe warzywka zakonserwowane.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies