Chlebki naan

przez Malwina

Chlebki naan przepis

Do kurczaka tikka masala przygotowałam chlebki naan. Najczęściej robię je na drożdżach, jednak tym razem postawiłam na prostszą wersję z dodatkiem proszku do pieczenia. Chlebki są bardzo delikatne i mięciutkie. Świetnie komponują się z gęstym i kremowym sosem. W najbliższym czasie postaram się podzielić z Wami przepisami na inne indyjskie pieczywo typu flatbread, w tym także na chlebki naan na drożdżach. 

Naan przepis

CHLEBKI NAAN
(INDIE)


Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • pół szklanki jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej)
  • pół szklanki mleka (w temperaturze pokojowej)
Mąkę mieszamy z  solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy mleko i jogurt, całość mieszamy łyżką a następnie wyrabiamy gładkie ciasto. W trakcie wyrabiania podsypujemy je delikatnie mąką (na początku będzie dość klejące). Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy na 1 godzinę. Po tym czasie przekładamy je na podsypaną mąką stolnicę, dzielimy na 8 części. Z każdej formujemy kulkę, wałkujemy ją na cieniutki placek podsypując delikatnie mąką. Nagrzewamy nieprzywieralną patelnię, smażymy chlebki z obu stron przez kilkadziesiąt sekund (na chlebkach zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza i plamki).

* Chlebki naan najlepiej smakują na ciepło, podawane z masłem. Na gorące chlebki nakładamy 2-3 małe kosteczki masła, które w zetknięciu z ciepłym pieczywem rozpuszczą się na nim i sprawią, że naan będą jeszcze smaczniejsze.

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina i 15 minut

Przepis na chlebki naan w wykonaniu czytelników:

20 komentarzy
0

Podobne posty:

20 komentarzy

Marzena 23/08/2013 - 6:48 pm

Normalnie czytasz w myślach. Jutro piekę chlebki naan, jednak ja tym razem na drożdżach, ale następnym razem spróbuję Malwinko Twojej wersji:-) Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 24/08/2013 - 6:32 am

Trzeba sobie czasem coś ułatwić 🙂 Zjadłabym z chęcią taki chlebek 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 25/08/2013 - 6:16 am

pysznie wyglądają 🙂

Odpowiedz
JustInka 26/08/2013 - 11:21 am

No to będzie zaraz u mnie coś zgapionego z Twojego przepisu 🙂 Uwielbiam takie klimaty!

Odpowiedz
Zielaczek 26/08/2013 - 12:18 pm

Fajne chlebki 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 06/09/2013 - 8:01 am

A mozna zrobic na mące pelnoziarnistej?

Odpowiedz
Malwina 06/09/2013 - 8:22 am

Myślę, że powinny wyjść.

Odpowiedz
magducha err 11/02/2015 - 10:07 pm

Ją robiłam dziś na mixie pszennej z razowa żytnią i wyszły ok 🙂

Odpowiedz
Magducha 29/06/2014 - 4:27 pm

Robiłam je do dzisiejszego kurczaka z mlekiem kokosowym w wersji wzbogaconej o czarnuszkę. Wyszły bardzo smaczne 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 28/08/2014 - 9:43 am

Czy ciasto odstawiamy do lodówki?

Odpowiedz
Malwina 28/08/2014 - 9:43 am

Zostawiamy je w temperaturze pokojowej.

Odpowiedz
Anonimowy 29/08/2014 - 10:39 am

Dziękuję 🙂

Odpowiedz
Kita 19/09/2015 - 9:29 pm

będą dobre jakby je zrobić już rano a serwować do obiadu? jeśli tak to na zimno czy chwilę podgrzać?

Odpowiedz
Malwina 20/09/2015 - 7:58 am

Oczywiście

Odpowiedz
graszka 24/06/2016 - 6:52 am

Można zrobić w piekarniku?
Jak długo i w jakiej temp?
(może by było szybciej? 😉

Odpowiedz
Malwina 24/06/2016 - 7:09 am

Piecz w 200 stopniach przez około 12-15 minut. Z piekarnika będą bardziej chrupiące, z patelni są miękkie i delikatne. Zdecydowanie bardziej polecam smażyć je na patelni.

Odpowiedz
graszka 24/06/2016 - 10:05 am

Dziękuję, zrobię zatem na patelni 🙂

Odpowiedz
Villena 24/03/2017 - 11:36 am

Chlebki z tego przepisu robiłam tydzień temu, wyszły na tyle dobre, że jutro chcę nimi uraczyć gości. Problem w tym, że nie będę mogła zająć się gotowaniem w trakcie dnia. Mogę albo wyrobić ciasto rano – zostawić surowe na jakieś 6 godzin i wtedy piec. Albo opcja druga – całość zrobić rano, upiec – a po kilku godzinach lekko podgrzać na patelni. Która opcja byłaby lepsza?

Odpowiedz
Malwina 24/03/2017 - 11:57 am

Jeśli wyrobisz je rano, to trzeba będzie je szczelnie przykryć, aby nie obeschło. Chyba jednak wybrałabym tę pierwszą opcję.

Odpowiedz
Anonimowy 03/04/2017 - 7:55 am

Rewelacja

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies