Do tej pory nie łączyłam jeżyn z bananami. Okazuje się, że to jedno ze smaczniejszych połączeń. Wyjątkowo koktajl osłodziłam stewią, którą od niedawna odkrywam. Na rynku pojawiło się ostatnio sporo produktów, które są słodzone właśnie stewią, co niezwykle mnie cieszy. Stewia to roślina z gatunku astrowatych pochodząca z Paragwaju. Ma zerową kaloryczność. Jej suszone liście są 15-45 razy słodsze aniżeli cukier. Doskonale rozpuszcza się także w wodzie. Jeśli dbacie o figurę, jesteście w trakcie diety odchudzającej lub macie podwyższony poziom cukru we krwi, ten produkt z pewnością przyda się w Waszej kuchni.
KOKTAJL JEŻYNOWY
Śniadanie Mistrzów #70
Składniki (na 2 porcje):
- pół szklanki jeżyn
- pół dużego banana
- 1/8 łyżeczki suszonej stewii (lub więcej do smaku)
- 1 szklanka odtłuszczonego mleka (możecie użyć także roślinnego mleka, np. sojowego, ryżowego)
Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu i miksujemy. W razie potrzeby dodajemy więcej stewii do smaku. Warto użyć dojrzałego banana, który jest bardziej słodki.
Całkowity czas przygotowania: 5 minut.
5 komentarzy
Narobiłaś mi smaka na pożywny koktajl z rana 🙂
Jaki piękny ma kolor, taki fiołkowy…<3
Dodatek bananu to świetny pomysł na śniadanko :>
Poprzedniego wieczoru napisałam na moim blogu o koktajlu i o stewii. Może z okazji tej zbieżności zechcesz zapoznać się z moim wpisem? Może przyda Ci się link do pdf-a, jaki tam wstawiłam?
http://meals-and-fears.blogspot.com/2013/08/malinowo-i-zdrowo.html
jeżyn z bananem też nie łaczyłam …ale w mnie banan pasuje w koktajlu do każdego owocu:) pozdrawiam