Z roku na rok coraz większą miłością darzę bakłażany. Kiedy w ramach kolejnego wspólnego gotowania Maggie zaproponowała nam przygotowanie curry z jego dodatkiem, byłam pewna, że je przygotuję. W przepisie pominęłam dodatek mieszanki curry i dodałam kilka innych aromatycznych przypraw. Jest to szybki i prosty pomysł na wegański obiad.
Tym przepisem rozpoczynamy akcję Kuchnia indyjska prowadzoną przez Maggie. Do wspólnego gotowania dołączyli się także Marta, Siankoo, Bartoldzik oraz Wojtek.
CURRY Z BAKŁAŻANEM I PAPRYKĄ
Składniki (na 4 porcje):
- 1 cebula, posiekana
- 2 bakłażany, pokrojone w kostkę
- 3 papryki, pokrojone w słupki
- 2 opakowania krojonych pomidorów z puszki (lub passaty)
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka świeżego imbiru, posiekanego
- 1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka garam masala
- 1/8 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego chili
- szczypta kardamonu i gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy przez 3 minuty. Dodajemy imbir, czosnek, kmin rzymski i kolendrę, smażymy mieszając przez 30 sekund. Dodajemy bakłażana, papryki, pomidory lub passatę, pozostałe przyprawy. Przykrywamy i gotujemy przez 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli sos pomidorowy jest zbyt gęsty, wówczas dolewamy bulionu warzywnego lub wody, aby go rozrzedzić. Podajemy z ryżem, kaszą kuskus lub z chlebkami z patelni.
Całkowity czas przygotowania: 20 minut.
11 komentarzy
Jak to pysznie wygląda! Uwielbiam takie jedzenie; )
Pysznie doprawione! Wyglada tak, ze az mi slinka pociekla.
Bakłażana dopiero poznaję, ale niewątpliwie smacznie się on tutaj prezentuje 🙂
wspaniale wygląda:) kocham takie jedzonko!
Też wielbię bakłażany. Po pierwsze za kolor i strukturę. Przetworzone jak u Ciebie na talerzu – cudne:)
Ślinka cieknie, zwłaszcza że z bakłażanem!
Oj uwielbiam takie dania. Na lato są idealne! A bakłażany lubię, choć ciągle się ich "uczę".
Wygląda przepysznie!! Uwielbiam takie dania 🙂 ściskam!
Bardzo udany przepis 🙂 Połowa w garnku oczekuje na jutrzejszy obiad!
Szybkie, pyszne i nieskomplikowane danie, a jednak bardzo wyjątkowe.
Zostaje z nami na stałe!
Eli&Luke
czy upieczenie papryki dobrze zrobi daniu? 😉
Oczywiście