Curry z bakłażanem i papryką

przez Malwina
Curry z bakłażanem i papryką

Z roku na rok coraz większą miłością darzę bakłażany. Kiedy w ramach kolejnego wspólnego gotowania Maggie zaproponowała nam przygotowanie curry z jego dodatkiem, byłam pewna, że je przygotuję. W przepisie pominęłam dodatek mieszanki curry i dodałam kilka innych aromatycznych przypraw. Jest to szybki i prosty pomysł na wegański obiad. 
Tym przepisem rozpoczynamy akcję Kuchnia indyjska prowadzoną przez Maggie. Do wspólnego gotowania dołączyli się także Marta, Siankoo,  Bartoldzik oraz Wojtek.

Curry z bakłażanem przepis
CURRY Z BAKŁAŻANEM I PAPRYKĄ


Składniki (na 4 porcje):

  • 1 cebula, posiekana
  • 2 bakłażany, pokrojone w kostkę
  • 3 papryki, pokrojone w słupki
  • 2 opakowania krojonych pomidorów z puszki (lub passaty)
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka świeżego imbiru, posiekanego
  • 1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1/8 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego chili
  • szczypta kardamonu i gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy przez 3 minuty. Dodajemy imbir, czosnek, kmin rzymski i kolendrę, smażymy mieszając przez 30 sekund. Dodajemy bakłażana, papryki, pomidory lub passatę, pozostałe przyprawy. Przykrywamy i gotujemy przez 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli sos pomidorowy jest zbyt gęsty, wówczas dolewamy bulionu warzywnego lub wody, aby go rozrzedzić. Podajemy z ryżem, kaszą kuskus lub z chlebkami z patelni. 
Curry z bakłażanem i papryką

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.
11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

Angie 29/07/2013 - 8:05 pm

Jak to pysznie wygląda! Uwielbiam takie jedzenie; )

Odpowiedz
Maggie 30/07/2013 - 6:33 am

Pysznie doprawione! Wyglada tak, ze az mi slinka pociekla.

Odpowiedz
Kinga Kornacka 30/07/2013 - 7:02 am

Bakłażana dopiero poznaję, ale niewątpliwie smacznie się on tutaj prezentuje 🙂

Odpowiedz
Antenka 30/07/2013 - 7:16 am

wspaniale wygląda:) kocham takie jedzonko!

Odpowiedz
Opalanka 30/07/2013 - 7:54 am

Też wielbię bakłażany. Po pierwsze za kolor i strukturę. Przetworzone jak u Ciebie na talerzu – cudne:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 30/07/2013 - 8:14 am

Ślinka cieknie, zwłaszcza że z bakłażanem!

Odpowiedz
Justyna Koziel 30/07/2013 - 10:42 am

Oj uwielbiam takie dania. Na lato są idealne! A bakłażany lubię, choć ciągle się ich "uczę".

Odpowiedz
agnieszka 30/07/2013 - 11:07 am

Wygląda przepysznie!! Uwielbiam takie dania 🙂 ściskam!

Odpowiedz
Anonimowy 22/07/2015 - 5:20 pm

Bardzo udany przepis 🙂 Połowa w garnku oczekuje na jutrzejszy obiad!
Szybkie, pyszne i nieskomplikowane danie, a jednak bardzo wyjątkowe.
Zostaje z nami na stałe!
Eli&Luke

Odpowiedz
Maria 12/12/2018 - 8:16 pm

czy upieczenie papryki dobrze zrobi daniu? 😉

Odpowiedz
Malwina 13/12/2018 - 7:33 am

Oczywiście

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies