Mango lassi

przez Malwina
Napój z mango przepis

Lassi to popularny w kuchni indyjskiej napój na bazie jogurtu, wody i przypraw. Chyba najbardziej popularnym jest mango lassi, które zachwyca cudowną słoneczną barwą i smakiem. Taki napój świetnie Was orzeźwi i doda energii. Mango lassi najlepiej podawać w wysokich szklankach z dodatkiem kostek lodu. 

Koniecznie wypróbujcie także kawowego lassi

Mango lassi przepis

MANGO LASSI


Składniki (na 2 porcje):

  • 1 szklanka dojrzałego mango, obranego i pokrojonego
  • 1 szklanka niezbyt gęstego jogurtu naturalnego
  • szczypta kardamonu
  • cukier lub miód do smaku (opcjonalnie)
  • 1/4-1/2 szklanki wody mineralnej (lub więcej w zależności od preferowanej gęstości napoju)
  • kostki lodu
W kielichu blendera umieszczamy mango, jogurt, kardamon, miód (jeśli używamy) i 1/4 szklanki wody. Miksujemy na gładką masę. Następnie dolewamy w razie potrzeby więcej wody, jeśli chcemy uzyskać rzadszy napój. Przed podaniem chłodzimy w lodówce. Podajemy z kostkami lodu.

Czas przygotowania: 10 minut.

4 komentarze
0

Podobne posty:

4 komentarze

Magda C. 20/03/2014 - 9:06 am

Pyszności!

Odpowiedz
Justyna Żak 20/03/2014 - 9:52 am

bardzo lubię:) robiłam kilka razy na lato jest idealne:)

Odpowiedz
Zuzanna 20/03/2014 - 10:21 am

Po prostu uwielbiam ten napój! W restauracji indyjskiej to dla mnie pozycja obowiązkowa. Od razu się uśmiechnęłam, jak zobaczyłam ten słoneczny, żółty kolor:)

Odpowiedz
Optymistyczna 20/03/2014 - 3:24 pm

Musi być bardzo orzeźwiający, czyli w sam raz na cieplejsze wiosenne dni 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies