Lassi to popularny w kuchni indyjskiej napój na bazie jogurtu, wody i przypraw. Chyba najbardziej popularnym jest mango lassi, które zachwyca cudowną słoneczną barwą i smakiem. Taki napój świetnie Was orzeźwi i doda energii. Mango lassi najlepiej podawać w wysokich szklankach z dodatkiem kostek lodu.
Koniecznie wypróbujcie także kawowego lassi
MANGO LASSI
Składniki (na 2 porcje):
- 1 szklanka dojrzałego mango, obranego i pokrojonego
- 1 szklanka niezbyt gęstego jogurtu naturalnego
- szczypta kardamonu
- cukier lub miód do smaku (opcjonalnie)
- 1/4-1/2 szklanki wody mineralnej (lub więcej w zależności od preferowanej gęstości napoju)
- kostki lodu
W kielichu blendera umieszczamy mango, jogurt, kardamon, miód (jeśli używamy) i 1/4 szklanki wody. Miksujemy na gładką masę. Następnie dolewamy w razie potrzeby więcej wody, jeśli chcemy uzyskać rzadszy napój. Przed podaniem chłodzimy w lodówce. Podajemy z kostkami lodu.
Czas przygotowania: 10 minut.
4 komentarze
Pyszności!
bardzo lubię:) robiłam kilka razy na lato jest idealne:)
Po prostu uwielbiam ten napój! W restauracji indyjskiej to dla mnie pozycja obowiązkowa. Od razu się uśmiechnęłam, jak zobaczyłam ten słoneczny, żółty kolor:)
Musi być bardzo orzeźwiający, czyli w sam raz na cieplejsze wiosenne dni 🙂