Orientalny „kuskus” z kalafiora z jajkiem, szpinakiem i raitą

przez Malwina

Dzień dobry,

Tym razem mam dla Was miskę pełną orientalnych smaków – z kalafiorem curry, jajkiem sadzonym i prostą raitą z ogórka i pomidora. Całość jest lekka, prosta w przygotowaniu, sprawdzi się jako niebanalne weekendowe śniadanie lub fit obiad (zakładając, że nie będziecie szaleć z ilością wlewanego oleju na patelnię).

Polecam wypróbować też przepis na miskę śniadaniową z łososiem i jajkiem.

Orientalny „kuskus” z kalafiora z jajkiem, szpinakiem i raitą

Składniki (na 2 porcje):

  • 350 g różyczek kalafiora
  • Raita: 120 g jogurtu greckiego, 1 łyżeczka soku z cytryny, szczypta cayenne, dwie szczypty mielonego kminu rzymskiego, 1 ogórek gruntowy, 5 pomidorków koktajlowych, sól do smaku
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego chili
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 60 g gotowanego groszku
  • Garść liści szpinaku
  • 2 jajka
  • Sól do smaku
  • Olej do smażenia
  • 2 łyżki płatków migdałów, uprażonych na suchej patelni
  • Czarnuszka do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Kalafior ścieramy na tarce o dużych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze.
  2. Ogórka kroimy w drobną kostkę (można go wcześniej obrać ze skórki), pomidorki w ćwiartki. Jogurt grecki łączymy z sokiem z cytryny, dodajemy cayenne, kmin rzymski, warzywa i sól do smaku. Mieszamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, chili, przesmażamy przez minutę. Wsypujemy kalafior, mieszamy i smażymy przez około 5-6 minut do miękkości.
  4. Na patelnię dodajemy 3 łyżki wody i curry, smażymy cały czas mieszając, aż kalafior będzie miał ładny żółty kolor. Doprawiamy do smaku solą, wsypujemy groszek, mieszamy.
  5. Gdy kalafior się smaży, przygotowujemy szpinak i jajka. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy przez 2 minuty, dodajemy szpinak, krótko smażymy, aż klapnie. Oprószamy solą i przekładamy na dwa talerze.
  6. Patelnię przecieramy papierowym ręcznikiem, wlewamy odrobinę oleju, wybijamy dwa jajka, oprószamy solą i smażymy do preferowanego ścięcia żółtka.
  7. Kuskus nakładamy na talerze, dodajemy jajko, raitę, posypujemy płatkami migdałów i czarnuszką. Podajemy od razu po przygotowaniu.
0 komentarz
1

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies