Dzień dobry,
Tym razem mam dla Was miskę pełną orientalnych smaków – z kalafiorem curry, jajkiem sadzonym i prostą raitą z ogórka i pomidora. Całość jest lekka, prosta w przygotowaniu, sprawdzi się jako niebanalne weekendowe śniadanie lub fit obiad (zakładając, że nie będziecie szaleć z ilością wlewanego oleju na patelnię).
Polecam wypróbować też przepis na miskę śniadaniową z łososiem i jajkiem.
Orientalny „kuskus” z kalafiora z jajkiem, szpinakiem i raitą
Składniki (na 2 porcje):
- 350 g różyczek kalafiora
- Raita: 120 g jogurtu greckiego, 1 łyżeczka soku z cytryny, szczypta cayenne, dwie szczypty mielonego kminu rzymskiego, 1 ogórek gruntowy, 5 pomidorków koktajlowych, sól do smaku
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki drobno posiekanego chili
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 60 g gotowanego groszku
- Garść liści szpinaku
- 2 jajka
- Sól do smaku
- Olej do smażenia
- 2 łyżki płatków migdałów, uprażonych na suchej patelni
- Czarnuszka do posypania (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Kalafior ścieramy na tarce o dużych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze.
- Ogórka kroimy w drobną kostkę (można go wcześniej obrać ze skórki), pomidorki w ćwiartki. Jogurt grecki łączymy z sokiem z cytryny, dodajemy cayenne, kmin rzymski, warzywa i sól do smaku. Mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, chili, przesmażamy przez minutę. Wsypujemy kalafior, mieszamy i smażymy przez około 5-6 minut do miękkości.
- Na patelnię dodajemy 3 łyżki wody i curry, smażymy cały czas mieszając, aż kalafior będzie miał ładny żółty kolor. Doprawiamy do smaku solą, wsypujemy groszek, mieszamy.
- Gdy kalafior się smaży, przygotowujemy szpinak i jajka. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy przez 2 minuty, dodajemy szpinak, krótko smażymy, aż klapnie. Oprószamy solą i przekładamy na dwa talerze.
- Patelnię przecieramy papierowym ręcznikiem, wlewamy odrobinę oleju, wybijamy dwa jajka, oprószamy solą i smażymy do preferowanego ścięcia żółtka.
- Kuskus nakładamy na talerze, dodajemy jajko, raitę, posypujemy płatkami migdałów i czarnuszką. Podajemy od razu po przygotowaniu.