Tajska zupa z ryżem (Kao Tom)

przez Malwina
Zupa z ryżem przepis

Ta zupa, autorstwa Kena Homa, od razu wpadła mi w oko. Szybka w przygotowaniu, gotuje się dosłownie chwilkę, do tego można do niej wykorzystać ryż, który został nam z obiadu. Jeśli bierze Cię choroba, zrób ją czym prędzej. Idealnie też rozgrzewa w chłodny zimowy dzień. 

Tajska zupa z ryżem

TAJSKA ZUPA  Z RYŻEM (KAO TOM)

Składniki (na 4 porcje):

  • 100 g ugotowanego ryżu 
  • 1,2 l bulionu drobiowego lub rosołu
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 3 łyżki posiekanego czosnku
  • do przybrania: 2 dymki pokrojone na cienkie paseczki, 1 łyżka korzenia imbiru pokrojonego na cienkie w paseczki, 1-2 czerwone chili pokrojone w cienkie podłużne paski
W garnku umieszczamy bulion i ryż. Doprowadzamy do zagotowania, dodajemy sos rybny i doprawiamy pieprzem. Gotujemy przez 5 minut. Na patelni smażymy czosnek przez około 20 sekund, aż lekko się zrumieni i będzie chrupiący (uważajcie aby go nie przypalić, będzie wówczas gorzki). Odsączamy go z tłuszczu na ręczniku papierowym. Zupę rozlewamy pomiędzy 4 miseczki, posypujemy czosnkiem i przybraniem.

Całkowity czas przygotowania: 7 minut.

Przepis dodaję do akcji Peli- Z książką w kuchni. 
(Ken Hom- Łatwa kuchnia tajska
9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

asia_2105 21/02/2013 - 6:36 pm

zawsze chciałaś przyrządzić coś z kuchni azjatyckiej, może teraz się uda 🙂 wygląda pysznie 🙂

Odpowiedz
GrowingUp 21/02/2013 - 6:46 pm

Nigdy nie jadłam nic tajskiego chyba;)

Odpowiedz
kulinarne-smaki 21/02/2013 - 9:12 pm

Próbuję się zebrać w sobie na zrobienie pewnej tajskiej i nie potrafię. Twoja wygląda niezwykle apetycznie. Zresztą co tu mówić jesteś w tym specjalistką

Odpowiedz
Justyna Bąk 21/02/2013 - 9:39 pm

bardzo apetycznie wygląda:)

Odpowiedz
Elexis 22/02/2013 - 6:31 am

Powiem Ci, że takie szybkie przepisy u mnie szczególnie mają wzięcie:) Na pewno wypróbuję:)

Odpowiedz
Kamila 22/02/2013 - 8:03 am

Ekspresowa pychota! Pozdrawiam

Odpowiedz
Anonimowy 22/02/2013 - 11:33 am

bulion z kostki?

Odpowiedz
Malwina 22/02/2013 - 12:02 pm

Kostek akurat u mnie nie uświadczysz 🙂 Gotuję co 4-5 dni świeży bulion. Najczęściej warzywny albo właśnie drobiowy.

Odpowiedz
Malwina 22/02/2013 - 12:22 pm

Postaram się wkrótce zamieścić na blogu przepisy na podstawowe buliony. Być może komuś się przydadzą.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies