Kurczak tikka masala

przez Malwina
Kurczak tikka masala przepis

Pikantny i niezwykle smaczny kurczak tikka masala to danie, którego powinien spróbować każdy miłośnik wyrazistych smaków. Idealnie komponuje się z chlebkami naan, ale równie dobrze możecie go podać z dodatkiem ugotowanego ryżu. Uwielbiam przepisy Bee Yinn Low i ten także mnie nie zawiódł. Razem ze mną tego pysznego kurczaka przygotowała także Maggie. Przepis dodaję do jej akcji- Kuchnia indyjska II oraz akcji  Warzywa psiankowate. 

Tikka masala przepis

KURCZAK TIKKA MASALA
Składniki (na 4 porcje):
  • 4 piersi z kurczaka
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2,5-centymetrowy kawałek imbiru, posiekany
  • 1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki mielonego  cynamonu
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • sól i pieprz do smaku
Kurczaka kroimy w mniejsze kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Przyprawy mieszamy z jogurtem, do tak powstałej marynaty wkładamy kurczaka i odstawiamy na minimum 30 minut a najlepiej na całą noc. Kurczaka wyjmujemy z marynaty, pieczemy na grillu, w piekarniku  lub smażymy na patelni. Jeśli go pieczemy lub grillujemy, najwygodniej jest nadziać kawałki mięsa na patyczki do szaszłyków (mięso pieczemy przez 20-25 minut w temp. 180 stopni). 
  • 300 g obranych pomidorów, pokrojonych w kostkę 
  • 250 ml kremówki 30%
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 papryczki chili, posiekane, pozbawione pestek
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • posiekana natka pietruszki lub kolendra
  • sól i pieprz do smaku
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy chili i czosnek, smażymy przez 30 sekund. Dodajemy słodką paprykę w proszku i kmin, smażymy mieszając przez minutę. Wrzucamy pomidory, dolewamy 1/4 szklanki wody, całość gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolewamy dodatkową wodę. Dodajemy kremówkę, ugrillowanego kurczaka, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy dalej przez 5 minut. Podajemy z pieczywem lub ryżem. Przed podaniem potrawę posypujemy posiekaną natką. 

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

19 komentarzy
0

Podobne posty:

19 komentarzy

monikasia 16/08/2013 - 5:12 pm

widzę, że nie ma tu w przepisie przyprawy garam masala, a wydawało mi się, że bez niej tikka masala nie jest tikką masalą 🙂 ja przynajmniej zawsze dodaję, jak również mieloną kolendrę, ale za to nie dodaję kminu, chociaż zapewne znajduje się on we wspomnianej wyżej przyprawie. zawsze podaję to danie z ryżem basmati, ale myślę, że z takim chlebkiem jest równie dobre.

Odpowiedz
monikasia 16/08/2013 - 5:16 pm

o 🙂 a tak wygląda moja tikka, akurat chyba ze zwykłym ryżem paraboiled:

http://2.bp.blogspot.com/-CoTcq7LO6Aw/UV7TM2eploI/AAAAAAAAABE/q2TNsHLlmMI/s1600/P1040344.JPG

Odpowiedz
Zuzanna Wolnik 16/08/2013 - 5:19 pm

Wchodze na durszlaka, a tu obok siebie dwie notki o tej samej potrawie. Teraz nie ma wyjścia, któregoś muszę spróbować! 🙂

Chciałam również zachęcić do dodania przepisu również do akcji Witamy Royal Baby 🙂

http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/witamy-royal-baby-boy-kuchnia-brytyjska

Odpowiedz
Angie 16/08/2013 - 7:09 pm

Bardzo lubię to danie, a szczególnie te wszystkie aromatyczne smaki połączone w jedną całość: )

Odpowiedz
JestSmak 16/08/2013 - 9:55 pm

Kurczaka lubię w każdej postaci!

Odpowiedz
Marzena 17/08/2013 - 2:54 am

Od zawsze chcialam sprobowac tego kurczaka:) Chyba sie w koncu skusze! Wyglada tutaj u CIebie po prostu mega apetycznie w tym gestym sosie:)

Odpowiedz
teenager ;) 17/08/2013 - 3:24 am

uwielbiam takie danie, z pysznym aromatem przypraw !! zdecydowanie pycha 😉

Odpowiedz
Agnieszka 17/08/2013 - 8:39 am

Przepis idealny dla mnie. Już tyle razy się przymierzałam do tego dania i zawsze coś mnie powstrzymywało. Muszę w końcu zrobić. 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 18/08/2013 - 8:57 am

Kiedyś to było moje ulubione danie. Robilam zwłaszcza zimą, bo to danie rozgrzewające. Pewnie zacznę znów je robić na jesień. Coś pysznego!

Odpowiedz
Aleksandra Rybinska 18/08/2013 - 9:17 am

Piekne zdjecia (zreszta jak zwykle). Danie przypomina mi moich kolegow Jezuitow z Indii (szalona trojka), ktorzy co rusz robili wlasnie tikke :).

Odpowiedz
Carmi 19/08/2013 - 7:44 am

Jedno z moich ulubionych dań 🙂

Odpowiedz
mopswkuchni 26/08/2013 - 9:35 am

Za mało eksperymentuję z kuchniami innych krajów, szczególnie azjatycką. Cierpię na chroniczny brak czasu, podziwiam Cię za zapał i energię 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 09/09/2013 - 2:29 pm

Świetna potrawa, bardzo smakowicie wygląda:)

Odpowiedz
Anonimowy 05/12/2013 - 2:10 pm

Ja kupiłam już gotową przyprawę o tej nazwie, czy muszę dodawać do niej w/w składniki do marynaty, czy to jest już zawarte w tej gotowej przyprawie "Tikka masala"?

Odpowiedz
Malwina 05/12/2013 - 4:11 pm

Twoja mieszanka zawiera zapewne wszystkie przyprawy znajdujące się w przepisie. Wymieszaj jogurt z odpowiednią ilością przyprawy, dodaj kurczaka i zamarynuj.

Odpowiedz
Dagmara 16/03/2014 - 6:17 pm

Czy mozna czyms zastapic smietane? 🙂

Odpowiedz
Malwina 16/03/2014 - 6:37 pm

Dagmaro, zostałabym jednak przy tej kremówce. Możesz ewentualnie próbować z jogurtem, jednak ten bywa kapryśny i lubi się warzyć na patelni.

Odpowiedz
Anonimowy 12/05/2015 - 7:09 am

oczywiscie ze mleko kokosowe. hindusi raczej nie dodaja do swoich potraw smietany kremowki 😉

Odpowiedz
Anonimowy 08/01/2016 - 9:55 pm

Bardzo lubię kurczaka tikka masala, który jednakowoż z Azją ma wspólnego tylko tyle, że powstał na wzór dań curry, ale jest potrawą z kuchni angielskiej.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies