Kurczak balti

przez Malwina
Kurczak w sosie balti

Dziś coś dla miłośników drobiu i szpinaku. Balti to rodzaj curry, które przygotowuje się i serwuje w naczyniu o tej samej nazwie. Uważa się, iż potrawy balti pochodzą z północnego Pakistanu, skąd zostały rozpowszechnione przez brytyjskich emigrantów. To proste w przygotowaniu danie nie wymaga dużego nakładu pracy, należy jednak pamiętać o uprzednim zamarynowaniu mięsa. 

Balti z kurczaka

KURCZAK BALTI


Składniki (na 2 porcje):
[źródło]

  • marynata: 2,5 centymetrowy kawałek imbiru, 2 ząbki czosnku, 1/4 łyżeczki soli, sok z 1 limonki, pół łyżeczki mielonej kolendry, pół łyżeczki mielonej kurkumy, pół łyżeczki chili w proszku, pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 75 ml jogurtu naturalnego
  • 2 piersi  z kurczaka
  • sos: 1 czerwona cebula, 2 pomidory (w sezonie zimowym pół puszki posiekanych pomidorów bez skóry), 75 ml kremówki, 150 g liści szpinaku
Imbir obieramy, siekamy. Czosnek drobno kroimy. Do jogurtu dodajemy imbir, czosnek, sól, sok z limonki i pozostałe przyprawy. Filety kroimy w mniejsze kawałki i wkładamy do marynaty. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Kolejnego dnia należy wyciągnąć mięso z lodówki na około 30 minut przed smażeniem. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy 3 minuty. Dodajemy pomidory, kolejno kurczaka wraz z całą marynatą i kremówkę. Doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut. Pod koniec zdejmujemy pokrywkę, dodajemy posiekany szpinak (bez łodyżek), podgrzewamy 2-3 minuty, aż szpinak zwiotczeje. Podajemy z ryżem lub chlebkami naan.

Kurczak balti przepis

Czas przygotowania: 20 minut.

21 komentarzy
0

Podobne posty:

21 komentarzy

Jey 18/02/2014 - 7:52 pm

smacznie i pożywnie 🙂

Odpowiedz
agnieszka 18/02/2014 - 8:28 pm

To coś dla mnie 🙂 Pyszne danie!

Odpowiedz
Zuza 18/02/2014 - 8:30 pm

co prawda mało mięsna jestem, ale wygląda fajnie!

Odpowiedz
asia_2105 18/02/2014 - 9:36 pm

wygląda bardzo apetycznie i zapewne tak też smakuje 🙂 uwielbiam kurczaka, szpinak ubóstwiam dlatego na pewno spróbuję odtworzyć to danie 🙂

Odpowiedz
Justyna Żak 18/02/2014 - 9:56 pm

smacznie wygląda:)

Odpowiedz
whipped cream 18/02/2014 - 10:53 pm

uwielbiam curry, dzięki za krótką etymologię 😉

Odpowiedz
Anonimowy 19/02/2014 - 8:21 am

zapisane – do zrobienia:) już wcześniej miałam napisać, że od jakiegoś czasu Jesteś moim natchnieniem kulinarnym:) codzinne sałatki do pracy (makaronowa sałatka z koperekiem, z kuskusem i wiosennymi warzywami, z wędzonym kurczakiem i makaronem orzo – to jedne z wielu, które na stałe są wpisane w menu do pracydla mnie i męża (dziś sałatka z kusku i ciecierzycą oraz zupa fajita – zupa przepyszna!!!), dania mięsne i bezmięsne i inne; odkryłam nowe smaki, połączenia; i za to chciałam podziękować!
pozdrawiam
Marta:)

Odpowiedz
Malwina 19/02/2014 - 9:42 am

Marto, dziękuję Ci za tak miłe słowa. Cieszę się, że eksperymentujesz w kuchni i sięgasz po nowe, do tej pory nieznane Ci smaki 🙂

Odpowiedz
tu-tusia 19/02/2014 - 8:45 am

Jak zwykle apetycznie! Nie jestem fanką kuchni arabskiej, ale ostatnio bardzo rozbudzasz mój apetyt na takie dania 😉

Odpowiedz
Malwina 19/02/2014 - 9:44 am

Tu-tusiu, to akurat brytyjsko-indyjska kuchnia. Pakistan nie jest państwem arabskim.

Odpowiedz
Magda C. 19/02/2014 - 10:21 am

Przepysznie wygląda, mniam aż ślinka cieknie 🙂

Odpowiedz
JustInka 20/02/2014 - 11:45 am

Bardzo mnie zaintrygowało to danie. Muszę koniecznie przetestować! Kusisz bardzo ostatnio 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 23/02/2014 - 7:23 pm

Wygląda bardzo smakowicie … a jak ma w sobie szpinak to na pewno jest pyszne:)

Odpowiedz
Anonimowy 05/08/2014 - 11:06 am

hmmm, ten posikany szpinak musi być przepyszny 😉

Odpowiedz
Malwina 05/08/2014 - 3:19 pm

😀 Dzięki wielkie za zwrócenie uwagi 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 21/08/2014 - 8:24 pm

Zmobilizowałaś mnie w końcu na FB do pozostawienia komentarzy. Mam nadzieję, że chociaż przypomnę sobie połowę przepisów, które wykorzystałam. Dodam, że wszystko wyszło i było pyszne! Więc kolejne przepisy już wiem, że mogę robić w ciemno.
Ten kurczak to nasze ulubione z mężem danie do pieczywka naan, nawet lepsze od klasycznego butter chickena, którego też uwielbiamy 🙂

Odpowiedz
Malwina 22/08/2014 - 12:04 pm

Dziękuję za przemiłe słowa 🙂 Z chlebkami naan obowiązkowo 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 10/02/2016 - 6:30 pm

Przepis Moze byc!ale kultura nie!!

Odpowiedz
Ania 09/11/2016 - 12:11 pm

Czy tą kremówkę można czymkolwiek zastąpić? Jogurt?

Odpowiedz
Malwina 09/11/2016 - 12:17 pm

Sprawdzi się tu jogurt, troszkę mleka kokosowego. Tylko pamiętaj zahartować i dodać do lekko przestudzonej potrawy, by się nie zwarzył.

Odpowiedz
Ania 09/11/2016 - 12:19 pm

Super. Dziękuje.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies