Sałatka z młodymi ziemniakami i szparagami |
Sałatka z młodych ziemniaków i szparagów to moja kolejna propozycja na posiłek w pracy lub szkole. Jest pożywna, prosta w przygotowaniu i co najważniejsze – smaczna. Ciekawym dodatkiem są tu chrupiące grzanki. Jeśli mam być szczera, to raczej nie wpadłabym na to, by ziemniaki zestawiać z takim dodatkiem. Pomysł fany i jak najbardziej trafiony. Przepis na tę sałatkę znalazłam na jednej z australijskich stron. Razem ze mną na przygotowanie sałatki skusiła się także Martynosia.
SAŁATKA Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI I SZPARAGAMI
- 500 g młodych ziemniaków
- pęczek zielonych szparagów (500 g)
- pół czerwonej cebuli, obranej i posiekanej w piórka
- 3 jajka, ugotowane na twardo
- pół szklanki grzanek
- tarty twardy włoski ser, np. parmezan, pecorino, grana padano do posypania
- dressing: 2 łyżeczki gładkiej musztardy (u mnie delikatesowa), 3 łyżki oliwy ev, 1 łyżka octu z białego wina, sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz, 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy na parze do miękkości. Od szparagów odłamujemy zdrewniałe końce (szparagi możecie obrać dodatkowo przy okazji obieraczki z zewnętrznych włókien). Szparagi parujemy przez około 4-6 minut, aż będą miękkie, ale nierozgotowane. Przelewamy je zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania.
W misce umieszczamy ostudzone ziemniaki, pokrojone w połówki lub ćwiartki, szparagi pokrojone w mniejsze kawałki, posiekaną cebulkę, jajka podzielone na ćwiartki. Składniki dressingu umieszczamy w słoiczku, zakręcamy i potrząsamy do powstania jednolitego sosu. Powstałym dressingiem zalewamy sałatkę i delikatnie mieszamy. Sałatkę posypujemy grzankami i startym na drobnych oczkach parmezanem (lub innych twardym włoskim serem) i podajemy.
Jak zrobić grzanki z pieczywa? Wystarczy chleb (ze skórką lub bez, jak wolicie) pokroić w kostkę lub porwać na nieduże kawałki, ułożyć na blasze do pieczenia (w jednej warstwie), skropić oliwą i piec w temp. 180 stopni przez około 10-15 minut do lekkiego zrumienienia. Na upartego można pominąć nawet dodatek oliwy. Oczywiście możecie przygotować je również na suchej patelni bez tłuszczu. Najlepiej opiekać całe kromki, a gdy ostygną ostrym nożem kroić je w kostkę.
Uwagi:
– jeśli sałatkę z ziemniaków i szparagów masz zamiar zabrać ze sobą do pracy lub szkoły, wówczas grzanki transportuj w osobnym pojemniczku, aby nie zamokły od sosu
Tu znajdziesz inne przepisy na dania ze szparagami
Czas przygotowania: 25 minut.
5 komentarzy
Szparagom nigdy nie odmówię, w jakiejkolwiek postaci. 😀
Sałatka dla mnie idealna! Od kilku(nastu) dni co dzień paruję i ziemniaki, i szparagi – a tu takie ciekawe połączenie:) Dziękuję!
Jaka pyszna sałatka 🙂
Nie dałam jej rady zrobić teraz, ale mam ją w planach jeszcze w tym sezonie szparagowym.
Jak dobrze, że wiosna i mogłam zrobić sałatkę. Przepis, jak zwykle, świetny!