Dietetyczny majonez z awokado

przez Malwina

Dzisiejszy przepis z pewnością przypadnie do gustu osobom będącym na diecie, dbającym o własne zdrowie oraz przede wszystkim weganom. Jest to zdrowy, bogaty w tłuszcze jednonienasycone „majonez”
 wykonany na bazie awokado. Jest gęsty i niezwykle kremowy, w konsystencji bardzo przypomina typowy majonez wykonany na bazie jaj oraz oliwy. Osobiście bardzo go lubię i dzięki niemu zaczęłam przychylniej patrzeć na awokado. Bardzo Wam polecam przygotować sobie taki majonez w domu. Zajmuje to dosłownie minutę czasu. 

MAJONEZ Z AWOKADO

Składniki:
[przepis własny]

  • 1 dojrzałe awokado
  • sok z połowy limonki lub cytryny
  • pół ząbka czosnku, drobno posiekanego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki oliwy EV
Obrane i pozbawione pestki awokado umieszczamy w pojemniku blendera. Dodajemy sok z limonki lub cytryny, oliwę, czosnek, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Blendujemy na gładką masę. W razie potrzeby dodajemy więcej oliwy. Jeśli chcemy uzyskać rzadszy majonez, można do niego dodać odrobinę wody. Ja do mojego majonezu dodałam 2 łyżki oliwy, powstała emulsja była gęsta i kremowa. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek. Majonez przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiczku. Należy go wykorzystać w przeciągu 2-3 dni. W trakcie przechowywania nie traci on koloru i nie ciemnieje.
Można do wykorzystywać tak, jak normalny majonez, jako dodatek do sałatek, fast foodów, kanapek czy frytek.

*Smak majonezu możemy zaostrzyć dodając do niego więcej czosnku, odrobinę octu winnego lub musztardę.

** Awokado najlepiej komponuje się z limonką, jeśli jednak jej nie lubicie, zastąpcie ją sokiem z cytryny.

Czas przygotowania: 10 minut

Polecam Wam również przepis na klasyczny majonez na żółtkach 
(majonez przepis
42 komentarze
1

Podobne posty:

42 komentarze

Iwona [Escapade Gourmande] 29/11/2012 - 6:05 pm

Choć na diecie nie jestem, to awokado uwielbiam i chetnie spróbuję tego smarowidła 🙂

Odpowiedz
Karolina 29/11/2012 - 6:15 pm

Fajny pomysł 🙂

Odpowiedz
Nemi 29/11/2012 - 6:27 pm

Muszę kiedyś skusić się na niego:)

Odpowiedz
pasjonatka 29/11/2012 - 6:30 pm

ciekawy pomysl 🙂

Odpowiedz
kikimora 29/11/2012 - 6:35 pm

Pewnie niezbyt to majonezowe, ale na pewno pyszny i zdrowy dip ^^ Ten kolorek…

Odpowiedz
Wiewióra 29/11/2012 - 6:51 pm

oooo!!! jestem na diecie bez jaj kurzych więc będzie w sam raz no i sprawdzę czy Syncio uczulony na awokado 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 28/12/2012 - 2:11 pm

zrobiłam go właśnie 🙂 smak trochę zaskakuje i hoc majonezu nie przypomina mi w smaku wcale to sosik z niego całkiem smaczny 🙂 no i u mnie z racji braku blendera ukręcony w moździerzu więc mniej kremowy 🙂

Odpowiedz
Malwina 07/01/2013 - 9:28 am

Właśnie widziałam, wyszedł Ci świetnie. Czyli i moździerz w tym przypadku dobrze się sprawdzi:) Co do smaku, to ciężko z awokado zrobić byłoby jajko:P Ale z powodzeniem może on posłużyć jako składnik wiążący do sałatek, a jego smak nie dominuje elementów potrawy.

Odpowiedz
Veggie 29/11/2012 - 7:06 pm

o tak, mi spodoba się bardzo, myślę, że zastosuję w praktyce 🙂

Odpowiedz
Urszula - Proste potrawy 29/11/2012 - 7:13 pm

a to ciekawy przepis:)

Odpowiedz
Pela 29/11/2012 - 7:26 pm

Też chętnie spróbowałabym, bo surowe jajka odpadają (nawet od najzdrowszych kur, taką mam awersję po rodzinnym zatruciu), ale niestety nie mam blendera.

Odpowiedz
Malwina 07/01/2013 - 9:29 am

Pelu, jeśli masz moździerz, to spróbuj przygotować z jego użyciem.

Odpowiedz
MrsOccluency 29/11/2012 - 8:15 pm

przyznam szczerze że słowa awokado i majonez w moim słowniku wykluczają się

Odpowiedz
Magdalena M 29/11/2012 - 8:42 pm

Super pomysł, jak znalazł do mojej sałatki jarzynowej:D

Odpowiedz
Milka 29/11/2012 - 8:55 pm

A ja mam taki problem. Chciałabym zrobić taki majonez, ale używać go jako masełka do kanapek. Ale nie jesteśmy w stanie zjeść całej porcji w 2 osoby w domu w ciągu 2-3 dni. Zna Pani jakiś sposób na masełko, które może postać w lodówce przez tydzień, lub chociaż 5 dni? Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz
Malwina 30/11/2012 - 7:15 am

Milko, zawsze możesz zrobić ten z awokado z połowy porcji, a pozostałe awokado wykorzystać do sałatek lub zupy krem (pamiętaj, by do majonezu wykorzystać tę połówkę awokado, w której po przekrojeniu nie pozostała pestka. Drugą połówkę z pestką wystarczy, że schowasz do pojemnika hermetycznego i włożysz do lodówki. Dzięki obecności pestki nie zacznie ciemnieć).
Pytając o smarowidło, które można przechowywać dłużej, masz na myśli jakieś niskokaloryczne?

pozdrawiam

Odpowiedz
Milka 30/11/2012 - 1:47 pm

Tak, właśnie o niskokaloryczne albo po prostu zdrowe.

Dziękuję za odpowiedź. A czy mogę zrobić z połówki awokado, tą drugą tak jak pisałaś przechować z pestką w szczelnym pojemniczku i po 5 dniach zrobić drugą porcję majonezu?

Odpowiedz
Malwina 30/11/2012 - 1:55 pm

Milko, lepiej zrób od razu z całości (napoczęte awokado i awokado przerobione na majonez będą w podobnym tempie się psuć). Orientacyjnie napisałam, by zużyć ten majonez w ciągu 2-3 dni, ale zapewne przetrwa o wiele dłużej(ostatnio robiłam sałatkę z 3-dniowym i był jak najbardziej ok). Pamiętaj tylko zamknąć go w zakręconym słoiczku i trzymać w lodówce (z porcji podanej w przepisie wyjdzie Ci słoiczek o pojemności około 180 ml). Sama się przekonasz w trakcie używania na ile Ci starcza taki słoiczek.
Postaram się przygotować wkrótce jakieś inne przepisy na zdrowe smarowidła do kanapek- rozumiem, że preferujesz raczej wege przepisy ?

Odpowiedz
Milka 30/11/2012 - 8:28 pm

Wege 🙂

Bardzo serdecznie Ci dziękuję 🙂

Odpowiedz
Kamila 29/11/2012 - 9:44 pm

Świetny pomysł, chętnie skorzystam! Pozdrawiam

Odpowiedz
Kamciss 29/11/2012 - 10:09 pm

Fajne urozmaicenie 🙂

Odpowiedz
Marzena 29/11/2012 - 10:14 pm

Malwinko, pomysł rewelacyjny:-) Avocado uwielbiam, ale nie wpadłam na to, żeby zastąpić nim majonez:-)

Odpowiedz
Ola Este 29/11/2012 - 10:37 pm

super sa takie pasto- majonezy. Bardzo lubie awokado, wiec chetnie bym sprobowala 🙂

Odpowiedz
Antenka 29/11/2012 - 11:13 pm

kapitalny! a ten kolor:D achh

Odpowiedz
Majana 30/11/2012 - 5:38 am

Ale fajny ten majonez! Moze kiedyś spróbuję go zrobić, bo tego zwykłego to nie lubię za bardzo.

Odpowiedz
Olka 30/11/2012 - 7:15 am

Nie przepadam za zwykłym majonezem, to może być dla mnie alternatywa 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 30/11/2012 - 8:12 am

Ja robiłam z serem twarogowym, składniki te same tylko nie dawałam oliwy.

Odpowiedz
Ivka 30/11/2012 - 8:56 am

Tak majonez posmakowałby mi bardziej niż ten tradycyjny.

Odpowiedz
k.m.w. 30/11/2012 - 9:51 am

ciekawy pomysł, fajny ma kolor! 🙂

Odpowiedz
Maggie 30/11/2012 - 12:39 pm

Kapitalna alternatywa dla tradycyjnego majonezu. Moze przekonam sie do awokado?

Odpowiedz
W kuchni Uli 03/12/2012 - 9:15 am

b. fajny przepis!

Odpowiedz
Karolka 03/12/2012 - 8:16 pm

A jakbym dodała do niego trochę tego i owego wyszłaby jakaś kanapkowa pasta?:>

Odpowiedz
Tomek gotuje 04/12/2012 - 9:40 am

Bardzo fajny pomysł, ostatnio też powoli przekonuję się do awokado 🙂

Odpowiedz
Fitness Food: Żywność zdrowa i ekologiczna 07/01/2013 - 9:23 am

Awokado uwielbiam, jem pod każdą postacią. Najczęściej robię pastę: awokado + miód + cytryna ale "majonezu" też spróbuję 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 16/06/2013 - 7:02 pm

Super pomysł, masz wspaniałe przepisy tutaj!!!

Odpowiedz
Malwina 17/06/2013 - 1:04 pm

Dziękuję 🙂

Odpowiedz
Nora 06/03/2014 - 12:31 am

Wypróbuję na dniach, ale z dodatkiem czarnej soli (kamal mak), która zapewni jajeczny aromat 🙂
Bardzo polecam tę sól do wegańskich alternatyw dla jajek (pasta, tofucznica etc). Na początku ostry zapach jajek dziwi, ale można się przyzwyczaić.

Odpowiedz
Malwina 06/03/2014 - 7:26 am

Noro- Kala Namak (bo chyba o nią Ci chodziło) posiadam, jednak nie używam do dań, które jem ja. Najzwyczajniej w świecie smak jajek nie jest tym, czego pożądam jedząc coś.

Odpowiedz
Nora 08/03/2014 - 9:33 am

Oczywiście masz rację, chodziło mi o Kala Namak – nie wiem czemu wydaje mi się, że nazywa się kamal mak (pewnie jeszcze nie raz zrobię ten błąd) 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 04/09/2014 - 4:55 pm

Super przepis! Szukałam czegoś szybkiego by zużyć połówke awokado i trafilam tutaj. Zgodnie z podpowiedzią dodałam troche musztardy i faktycznie to chyba najbardziej wierny odpowiednik majonezu jaki do tej pory zrobiłam. Dzięki! 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 10/07/2017 - 2:19 pm

Inaczej zwany guacamole. Zadna nowosc.

Odpowiedz
Monika 19/03/2019 - 10:07 am

Zrobiony.. jest mega, chociaż osobiście następnym razem odrzucam czosnek a dokładam odrobinę musztardy 🙂
Pyszny :)))))
Dziękuję za pomysł 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies